Į Vilniaus miesto apylinkės teismą su advokate atvykęs įtariamasis su žurnalistais bendrauti atsisakė, stengėsi slėpti veidą. Jo gynėja tepasakė, kad komentarų nebus.

Prokuroras Nerijus Puškorius
Tyrimui vadovaujantis prokuroras Nerijus Puškorius sakė, jog teismo prašoma skirti maksimalų - 6 mėnesių - namų arešto terminą. Prokuratūros prašyme nurodytos griežtos namų arešto sąlygos - iš namų K. Umarovui būtų leidžiama išeiti dviem valandoms - nuo 9 iki 11 val.

Įtariamajam yra paskirtos dar kelios kardomosios priemonės - rašytinis pasižadėjimas neišvykti iš Lietuvos, asmens dokumentų paėmimas ir kasdienė registracija policijoje. Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos 3 skyriuje (narkotikų) jis privalo registruotis kasdien 10 val. Todėl namų arešto sąlygose numatytas laikas, reikalingas atvažiuoti į miesto centre esančią policijos įstaigą. Pakeliui įtariamasis galėtų užeiti į maisto parduotuvę.

Teismas prokuratūros prašymą patenkino.

Pagal nustatytą tvarką, policija turi ne rečiau, kaip kartą per savaitę patikrinti, ar įtariamasis laikosi namų arešto sąlygų - bet kuriuo paros metu apsilankyti jo gyvenamojoje vietoje. Tačiau, pasak prokuroro N. Puškoriaus, įstatymai nedraudžia tikrinti daug dažniau, tai galima daryti kasdien ir kasnakt.

K. Umarovą ir jo tautietį kriminalistai sulaikė praėjusių metų lapkričio 20-ąją kelyje Vilnius-Kaunas. Jų automobiliuose ir Kaune išsinuomotame bute iš viso rasta apie 10 kilogramų heroino ir apie 100 tūkst. dolerių. Tai buvo ilgo tyrimo rezultatas. Aptiktas tarptautinis heroino tiekimo iš Afganistano į Vilniaus čigonų taborą kanalas.

Įtariamieji važiavo po vieną. K. Umarovo automobilyje pareigūnai rado apie 100 tūkst. JAV dolerių. Kriminalistų žiniomis, dalį šių pinigų tadžikas kelios dienos prieš sulaikymą gavo iš Vilniaus taboro čigonų.

Antrojo tadžiko automobilyje buvo rasti trys heroino paketai. Dar 7 paketai buvo rasti jų išsinuomotame bute Kaune. Ant paketų ekspertai aptiko K. Umarovo pirštų atspaudus. Abu tadžikus apylinkės teismas suėmė, bet vasario 4 d. apygardos teismo teisėjas A. Kisielius patenkino K. Umarovo skundą dėl suėmimo ir jį paleido. Teisėjui nepakako įrodymų: „... teismui nėra pateikta pakankamai faktinių duomenų. Liudytojų, įtariamųjų parodymai, kratų protokolai, specialistų išvados neleidžia pagrįstai įtarti K. Umarovui inkriminuojamų nusikalstamų veikų padarymu ir taikyti suėmimą“.

Paleistas į laisvę įtariamasis užsienietis išsinuomojo butą Vilniuje. Šis butas gerai žinomas policijai ir prostitučių mėgėjams - jis nuomojamas parai, dienai, kelioms valandoms.

Butas Rygos gatvėje priklauso labai gerai sostinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybai žinomam Arui Žydrūnui Žilinskui. Pernai jis nuteistas už tai, kad į prostituciją įtraukė keturias nepilnametes bei vieną pilnametę ir pelnėsi iš to.

A. Ž. Žilinsko merginos buvo brangios - valanda jų paslaugų kainavo 500 litų. Viena iš šių prostitučių, pravarde Pamela, nuolat lankydavosi įvairiuose Lietuvos pramogų elito vakarėliuose ir ne kartą buvo užfiksuota tarp garsenybių. Įtariama, kad A. Ž. Žilinskas pramogų elitą aprūpindavo kokainu.

A. Ž. Žilinskas ir jo bendrininkai buvo nuteisti realiomis bausmėmis, bet nuosprendį jie apskundė. Skundas dar neišnagrinėtas, todėl nuosprendis neįsiteisėjęs. Tokiu būdu likęs laisvas A. Ž. Žilinskas pernai vasarą vėl įkliuvo - kriminalistai jį sučiupo su 100 gramų kokaino. A. Žilinskas buvo suimtas, už grotų praleido tris mėnesius - lapkritį teisėjas nepratęsė suėmimo termino. Ši byla teismo dar nepasiekė.

Policijos duomenimis, A. Ž. Žilinskas ir K. Umarovas naudojasi tos pačios advokatų kontoros paslaugomis.
Komildzhonas Umarovas
Komildzhonas Umarovas