Tokia yra nerašyta taisyklė, kuri idealiai tinka vienam iš įtariamųjų Ievos Strazdauskaitės žudikų L. B. Kėdainiuose užaugęs vaikinas nusikaltėlio karjerą pradėjo nuo prekybos kontrabandinėmis cigaretėmis ir smulkių vagysčių. Galiausiai nusikaltimų lygis išaugo iki žmogžudystės – 25 metų L. B. kartu su trimis bendrais įtariamas Ievos Stazdauskaitės itin žiauriu nužudymu.

DELFI turėjo unikalią galimybę susipažinti su baudžiamosiomis bylomis, kuriose buvo kaltinamas L. B. O tokių bylų buvo ne viena, ir ne dvi.

Ankstyva karjera

„Turiu ne vieną brolį ir ne vieną seserį. Iš visų pusių“, - vėliau teisme sakys L. B. Vaikinas kilo iš didelės romų giminės – dabar jis ir trys jo giminaičiai įtariami nužudymu.

O viskas prasidėjo nuo smulkių nusikaltimų. Pirmą kartą į teisėsaugos akiratį L. B. pateko dar 2006 metais. Tuomet vos 15 sulaukęs vaikinas tiesiog įkliuvo vagystės vietoje.

Tuomet L. B. su bendrininku įsiveržė į butą Kėdainių J. Basanavičiaus gatvėje ir nešė viską, ką rado. Vaikinai vogė paklodes, antklodes, įvairiausius namų apyvokos daiktus, magnetolas.

Duetas taip įsijautė ir tiek užsibuvo vagystės vietoje, kad juos ten ir sulaikė policijos pareigūnai. Tuomet L. B. buvo nepilnametis. Tai jam leido išvengti baudžiamosios atsakomybės. Galbūt pirmą kartą išlipęs sausas iš balos L. B. pajuto, kad kriminaliniu keliu gali žengti ir toliau.

Mįslinga istorija

L. B. pavardė minima gana mįslingoje istorijoje, kuri nutiko 2007 metais. Kėdainių rajono pareigūnai aiškinosi gana keistą įvykį – buvo padegta senolio ožka. Galiausiai rastas nužudytas ir pats senukas. Tyrėjai buvo tikri, kad žmogžudystę įvykdė trys nepilnamečiai – tarp jų ir L. B. 79 metų senukas buvo mirtinai sumuštas.

Trys jaunuoliai prisipažino nužudę senuką ir stojo prieš Panevėžio apygardos teismą. Tada viskas pakrypo visiškai kita linkme, nei buvo galima numanyti. Vienas iš vaikinų buvo nuteistas dėl ožkos kankinimo.

Tačiau visi trys buvo išteisinti dėl senuko nužudymo. Teisme jie jau neigė savo prisipažinimą ir teigė, kad šis buvo išgautas jėga. Teismas nepilnamečiais patikėjo ir niūrus teisėjo žvilgsnis nukrypo į pareigūnus.

Užvirė teisiniai ginčai dėl pareigūnų veiksmų. Apeliacinis teismas dar kartą patvirtino, kad Kėdainių policininkai šiurkščiai pažeidė nepilnamečių teises. Su tuo kategoriškai nesutiko prokurorai. Galiausiai byla buvo grąžinta į prokuratūrą, tyrimas įstrigo – kas nužudė senuką taip ir liko neaišku. Savo pavardės skelbti nepanorę prokurorai DELFI tvirtino, jog ir dabar yra tikri, kad januolių trijulė nužudė senolį. Deja, teisme to įrodyti nepavyko.

Atrodo, kad L. B. dar kartą pavyko išvengti atsakomybės.

Nusikaltimų metai

DELFI ne kartą rašė apie kontrabandinių cigarečių pardavėjus Jonavoje. Čia kartą buvo sulaikytas ir L. B. 2010 metais birželį jam skirta 100 Lt bauda už prekybą cigaretėmis.

Panašu, kad būtent 2010 metai buvo tie metai, kai tuomet 19-etis L. B. visiškai nuklydo į nusikalstamą gyvenimo būdą.

2010 gruodis Kėdainiuose buvo išties neramus. Mieste pradėta vieną po kito registruoti moterų plėšimus.

Pirmoji moteris buvo užpulta 2010 metų gruodžio 20-ąją. Išaiškinta, kad plėšimus vykdė pagarsėjusi romų šeima. Kartu su L. B. buvo teisiami jo sesuo Zuchra B. ir jos vyras Doleris J.

Tuomet buvo gautas pranešimas, kad J. Basanavičiaus gatvėje buvo užpulta moteris (1948 m. gim.). Ji buvo pargriauta ant žemės ir iš rankų išplėšta rankinė. Piniginėje buvo 250 Lt, mobilusis telefonas. Žalą moteris įvertino 1000 Lt.

Tyrimo metu nustatyta, kad iš nugaros prie moters pribėgę vaikinai spyrė aukai į nugarą ir ši griuvo. Vėliau nusikaltėliai iš banko kortelės išgrynino daugiau nei 400 Lt. Išgryninant pinigus svarbiausias vaidmuo teko L. B. seseriai Zuchrai.

Ikiteisminio tyrimo metu niekur nedirbęs ir nesimokęs L. B. pareigūnams aiškino, kad nusikaltimo metu buvo pas savo panelę Laurą. Vaikinas tuomet teigė, kad savo merginos pavardės net nežino. Tiesa, 2011 metų sausio 14-ąją L. B. jau davė visiškai kitus parodymus.

Jis pripažino, kad kartu su Doleriu J. moterį apiplėšė. Vyrai sekė moterį daugiabučių kiemais, kol ji pasiekė nuošalesnę vietą. L. B. pasakojo, kad visą nusikaltimą įvykdė Doleris J., o jis tebuvo stebėtojas.Tai tyrėjų neįtikino.

L. B. buvo skirta kardomoji priemonė dokumentų paėmimas ir rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Netrukus kardomąją priemonę pažeidė nuo teisėsaugos pasislėpęs Denisas R.. Šis vyras atvežė L. B. ir Dolerį J. į nusikaltimo vietą. Buvo paskelbta jo paieška.

Tačiau paaiškėjo, kad tai nebuvo vienintelis nusikaltimas.

Kita moteris buvo užpulta 2010 metų Šv. Kalėdų vakarą, apie 18 val. Tuomet J. Basanavičiaus gatvėje moteris užpulta ir apiplėšta kone identiškomis aplinkybėmis. Įtarta, kad ir šiame nusikaltime dalyvavo L. B., tačiau galiausiai tyrimas jo atžvilgiu nutrauktas. Įtarimai krito ant Dolerio J. ir jo žmonos. Doleris J. aiškino, kad po švenčių neturėjo pinigų grįžti į namus Jonavoje, tad nusprendė apiplėšti moterį. Pagrobti pinigai buvo sumokėti taksistui, kad šis iš Kėdainių juos nuvežtų į Jonavą.

Dar vienas analogiškas nusikaltimas įvykdytas 2011 sausio 5-ąją. Tuomet su Doleriu J. vaikinas apiplėšė moterį Dukstynos kaime (Ukmergės r.). Moteris tuomet žalą įvertino 92 Lt.

Galiausiai vasario 4-ąją čigonai buvo suimti.

Sėdo už grotų

Nuosprendis 7-ias klases baigusiam L. B. paskelbtas 2011 metų gegužės pabaigoje. Vyras pripažintas kaltu dėl dviejų plėšimų – jam skirta vienerių metų 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Tuomet į dienos šviesą išlindo dar vienas L. B. nusikaltimas, kuris buvo baigtas tirti anksčiau, nei plėšimų bylos. Paaiškėjo, kad 2010 metų rugpjūčio pabaigoje L. B. ir Aleksas M. Kėdainiuose, prie savivaldybės pastato užpuolė Latvijos pilietį. Schema paprasta – kėdainiškiai paprašė vyro cigaretės, šis pasakė, kad jų neturi.

Tada trys vaikinai latvį užpuolė – vyrai smogė jam kumščiu, vyras griuvo, galva trenkėsi į grindinį ir prarado sąmonę. Atsigavęs pasigedo rankinės, su 200 Lt, dviejų mobiliųjų telefonų, dokumentų. Žalą latvis įvertino 370 Lt. Šiame nusikaltime buvo minima ir Dolerio J. pavardė, tačiau jis kaltinimų išvengė, nes esą buvo tik stebėtojas.

Teismas 2011 kovo 4-ąją L. B. už šį nusikaltimą skyrė dvejus metus lygtinai. Ši bausmė jam buvo dalinai pridėta prie nuosprendžio už plėšimus – galutiniu verdiktu L. B. už grotų pasiųstas 2,5 metų. Doleris J. už grotų pasiųstas pusantrų metų laikotarpiui.

„Kaltinamieji iki suėmimo niekur oficialiai nedirbo, todėl neturėjo pastovaus ir legalaus pragyvenimo šaltinio. Būdami laisvėje, jokių pozityvių išvadų iš savo ankstesnių poelgių nepadarė ir toliau vedė amoralų nusikalstamą gyvenimo būdą padarydami eilę naujų nusikaltimų (…). Visa tai rodo kaltinamųjų didesnį pavojingumą visuomenei, nenorą paklusti įstatymų reikalavimams, nesistengimą pasitaisyti, nes valstybinės prievartos priemonės nedaro jokio poveikio“, - 2011 metais nuosprendyje rašė Kėdainių rajono apylinkės teismas.

L. B. seseriai (1985 m. gim.) skirta subendrinta vienerių metų trijų mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Beje, L. B. nuosprendį skundė, tačiau jo skundas buvo atmestas.

Nusikalto vėl

Kurį laiką išėjus iš kalėjimo L. B. nebuvo papuolęs į teisėsaugos akiratį, tačiau netrukus nusikaltimai vėl ėmė kartotis.

2015 metų lapkritį L. B. neturėdamas teisės vairuoti nulėkė nuo kelio ir rėžėsi į tvorą. Mašina buvo be techninės apžiūros ir nedrausta. Tuomet L. B. atsipirko palyginti menka bauda – 300 eurų.

Į dar vieną konfliktą L. B. įsipainiojo sutinkdamas 2016 metus. Kompanija šventė Naujųjų sutikimą. L. B. teisme pasakojo, kad vidurnaktį išėjo pasižiūrėti fejerverkų, o grįžus prie stalo išgertuvės tęsėsi. Staiga jam į veidą trenkėsi atskriejusi stiklinė. L. B. nusprendė, kad stiklinę į jį sviedė netoliese sėdėjusi moteris – vyras dukart kumščiu smogė moteriai į veidą. Nuo smūgių sugėrovei lūžo žandikaulis. L. B. moteriai už patirtą smurtą sumokėjo 50 eurų.

Už šį nusikaltimą 2016 metų gegužę teismas L. B. skyrė 1,9 metų laisvės atėmimo bausmę, tačiau dėl sutrumpinto proceso bausmė sumažinta trečdaliu – iki 14 mėnesių, o bausmės vykdymas atidėtas dvejiems metams. Būtent dėl šio nusikaltimo L. B. iki šiol buvo stebimas.

Beje, laukdamas teismo verdikto 2016 sausį L. B. vėl nesuvaldė mašinos – neturėdamas teisių vyras atsitrenkė į stulpą, šį išvertė ir pabėgo iš įvykio vietos.

Tragedijos kaltininkas?

Tačiau visi šie nusikaltimai nublanksta prieš Lietuvą sukrėtusius pastarųjų savaičių įvykius.

L. B. šiuo metu, kaip ir trys jo giminaičiai, suimtas. Vyrai įtariami I. Strazdauskaitės pagrobimu ir nužudymu.

DELFI primena, kad kovo 5 d. apie 21 val. gautas pranešimas, jog tamsiai rudos spalvos automobiliu „Audi A7“ apie 16.30 val. iš Plungės į Vilnių išvažiavo I. Strazdauskaitė (gimusi 1991 m.), kuri, pravažiavusi Kauną, pasak pranešėjo, dingo – dingo ryšys, vėliau telefonas buvo išjungtas.

Iš Plungės į Vilnių išvykusi mergina paslaptingai dingo, įtariama, ji pagrobta. Tokie įtarimai kilo, kai naktį iš sekmadienio į pirmadienį, apie 1.30 val., jos automobilis buvo rastas Jonavos rajone, netoli Žeimių miestelio esančiame miške. Po kelias paras trukusių itin aktyvių paieškų kovo 10 d., buvo sulaikyti šeši įtariamieji - keturi jauni vyrai (23-26 metų amžiaus) ir vieno iš jų motina bei tėvas. Vėliau teismas leido suimti keturis vyrus.

Policijos pareigūnai I. Strazdauskaitės artimiesiems turėjo pranešti skaudžią žinią.