Praėjusių metų rudenį užviręs skandalas dėl psichotropinių vaistų darželyje-lopšelyje „Bitutė“, gana sparčiai rutuliojosi. Jau tyrimo pradžioje ėmė aiškėti, kad mažametis tikrai apsinuodijo psichotropiniams vaistams priskiriamais medikamentais.

Per kratas paaiškėjo, kad dvi auklėtojos ir viena auklėtojos padėjėja darbo vietoje turėjo vaistų, tačiau vien dėl radinio tyrėjai neskubėjo pareikši moterims įtarimus. Jos buvo apklaustos specialiosiomis liudytojomis.

Ko išsigando auklėtojos ir padėjėja?

Tyrimo duomenimis, visos trys su vaikais dirbančios moterys pasakojo, kad dvejų metų nė neturintis vaikas vis sirguliavo, mama dažnai jį pasiimdavo anksčiau, esą ji ir galėjusi sugirdyti vaikui neaiškių vaistų. Esą moteris nepagrįstai metusi kaltinimus vaikų ugdymo įstaigai ir jos darbuotojoms.

Pedagogės, dar tik įsibėgėjant tyrimui, darželio-lopšelio vadovės akivaizdoje, raštu sutiko būti apklaustos net naudojant poligrafą ir patvirtinti savo pasakojimą.

Nenuostabu, kad toks sutikimas tyrėjams lyg akmenį nuo pečių nuėmė – moterys papasakos ką žino, specialistai patikrins, ar jos nemeluoja ir paaiškės, kas kaltas dėl mažamečio apsinuodijimo. Specialusis liudytojas – asmuo, kuris gali duoti parodymus apie savo paties galimai padarytą nusikalstamą veiką, paties asmens sutikimu apklausti kaip liudytoją. Taigi, apklausa poligrafu išsklaidytų abejones – galima žmogui pareikšti įtarimus, ar jis nepadarė nieko neteisėto.

Tačiau tyrime aiškumas tuo ir baigėsi. Pažadą raštu nutraukė žodinis pareiškimas. Viena nemalonios istorijos dalyvių netrukus paskambino telefonu tyrėjams ir pareiškė, kad jos atsisako dalyvauti apklausoje, kuriai sutikimą davė raštu.

Prievartinio patikrinimo atlikti tyrėjai negali, tad tyrimas šioje vietoje ėmė strigti, o tyrėjams tenka ieškoti kitokių būdų išsiaiškinti tiesą.

Ką apie tai mano darželio auklėtoja? „Bitutės“ lopšelio-darželio direktorė Ritutė Širmulienė DELFI sakė, žinanti, kad auklėtojos ir viena auklėtojos padėjėja tikrai pasirašė jos akivaizdoje sutikimą tikrintis poligrafu.

„Kodėl atsisakė, nežinau. Mes apie tai nekalbame. Įtarimai joms nepareikšti, moterys dirba ir dirba gerai, neturime jokių nusiskundimų iš tėvų“, – sakė R. Širmulienė.

Sugriežtino vidaus taisykles: jokių vaistų prie vaikų

Direktorė neslėpė, kad dėl šventos ramybės buvo sugriežtinta vidaus tvarka darbuotojams. Dabar visi vaistai užrakinami, nė vienam darbuotojų negalima jų neštis į grupę, kur dirbama su vaikais. Taip pat dažniau ir pati direktorė užsuka patikrinti, kaip dirba pedagogai.

Dėl trijų, specialiosiomis liudytojomis apklaustų darbuotojų kompetencijos direktorei klausimų nekyla – su darbu susitvarko, vaikai prižiūrimi, jokių nesusipratimų ar rimtų nusiskundimų po nemalonaus ir vis dar neaiškaus atvejo praėjusį spalį, nepasikartojo. Be to, mažametis, dėl kurio būklės ir buvo pradėtas tyrimas – jau ne šio darželio lankytojas. Pasak darželio vadovės, mama po kelių savaičių atsisakė jų paslaugų.

Teismo medicinos ekspertai suabejojo moterų sveikatos būkle

Tačiau tyrėjus pasiekė teismo medicinos ekspertų išvada, kuri ėmė kelti abejonių dėl vienos auklėtojų ir padėjėjos kompetencijos.

Su vaikais dirbantys specialistai turi gauti jų sveikatos būklę analizuojančios komisijos leidimą. Visos trys darbuotojas yra gavusios. Tačiau teismo medicinos ekspertai, išanalizavę moterų sveikatos kortelių įrašus, pateikė išvadą, kad vienai auklėtojų ir auklėtojos pavaduotojai reikia atlikti išsamias psichiatrinę-psichologinę ekspertizę.

Tokias ekspertizes galima atlikti tik teismo įpareigojimu - teismo nutartis būtina vykdyti. Tad tyrėjai ruošia prašymą teismui paskirti ekspertų rekomenduojamas išsamias psichiatrinės-psichologinės ekspertizes.

Darželio vadovė sako, kad ji apie tyrimo eigą nieko nežinanti, kaip ir apie ekspertų rekomendacijas. Pati ji priekaištų darbuotojoms neturinti, nors darbas su vaikais tikrai nėra lengvas, juk vien aprengti į lauką ir po žaidimų lauke vėl nurengti daugybę mažylių, reikalauja daug kantrybės. Anot direktorės, įtampos tarp darbuotojų ir vadovų taip pat nėra, gyvenimas teka sena vaga, o tai, kas liečia tyrimą - tarpusavyje nekelia tema.