Įrangą, kuriais bus blokuojami skambučiai, šiais metais ketinama pastatyti dar dvejose įkalinimo įstaigose. Vienos įrangos įsigijimas valstybei gali atsieiti iki pusės milijono litų – tiksli suma bus žinoma tik tada, kai projektas bus įgyvendintas.

„Šį projektą labai svarbu kuo skubiau įgyvendinti, nes vien per Kalėdų šventes Lietuvos įkalinimo įstaigose buvo konfiskuota 50 mobiliųjų telefonų“, - sakė teisingumo ministras Petras Baguška.

Marijampolės pataisos namų direktoriaus pavaduotojas Zenonas Kunca DELFI tvirtino, kad įrangos montavimo darbai prasidės jau kitą savaitę.

„Kaliniai labai įvairiai reaguoja į šios įrangos atsiradimą, - sakė Z.Kunca. – Vieni džiaugiasi, kad baigsis skambinėjimai naktimis, tačiau kiti juokiasi - sako, kad šią įrangą bus galima apeiti. Tačiau, manau, taip kalbėdami jie tik save guodžia“.

Z.Kuncos teigimu, vien praėjusiais metais pataisos namuose buvo konfiskuota 130 mobiliųjų telefonų, kuriuos nuteistųjų draugai ir artimieji ketino perduoti arba permesti per įkalinimo įstaigos tvorą. „Jeigu kaliniai sėdėtų kamerose, o ne bendrabučio tipo namuose, tokios įrangos nereikėtų“, - įsitikinęs Marijampolės pataisos namų direktoriaus pavaduotojas apsaugai.

Suvalkijos sostinėje įrangą, blokuosiančią mobiliuosius telefonus, nuspręsta sumontuoti pirmiausiai, nes čia laikoma bene daugiausiai kalinių Lietuvoje. Be to, čia pareigūnams pavyko užfiksuoti ne vieną atvejį, kai bausmę atliekantys kaliniai naktimis skambindavo žmonėms ir, apsimetę jų artimaisiais, išviliodavo dideles sumas pinigų.

DELFI jau rašė, kad vienai gaujai vadovavęs už nužudymą nuteistas klaipėdietis buvo subūręs 8 asmenų gaują, kuri iš žmonių išviliojo daugiau kaip 62 tūkst. litų. Gaujos byla artimiausiu metu turėtų būti perduota teismui.