Ugniagesių gelbėtojų suvestinėje pranešama, kad gaisras nuosavame name kilo šeštadienį, po 8 val. Į vietą atvykusios tarnybos tegalėjo užkirsti kelią tolesniam ugnies plėtimuisi – dviejų aukštų namas jau degė atvira liepsna.

Gaisro metu pastatas visiškai sudegė, o gelbėtojai iš namo išnešė stipriai apdegusį namo šeimininkės kūną. Vėliau paaiškėjo, kad ji yra 2 vaikų – vieno nepilnamečio, kito jau suaugusio – mama.

Mamos netekęs pilnametystės sulaukęs Marius sako, kad gaisro priežastis – paprasčiausias trumpas sujungimas.

„Vakar (antradienį) buvau priešgaisrinėje tarnyboje išsiaiškinti, dėl ko taip atsitiko. Galutinis variantas, kad įvyko trumpas sujungimas“, – specialistų išvadas atkartoja jis.

Netrukus feisbuke pradėjo plisti mamos netekusio vyro draugės pagalbos šauksmas. Ji kvietė atsiliepti neabejingus žmonės, kurie galėtų be mamos likusiems vaikinams padėti kurti naują gyvenimą.

Pagalbos prašyme minima, kad padės bet kas: nuo batų ir drabužių iki pinigų.

Iš namo išbėgo, kaip miegojęs

Marius sako likęs be nieko – visi jo drabužiai ir kiti asmeniniai daiktai užversti nuodėguliais. Laimė, kad vaikinas tuo metu buvo ne namuose, o svečiavosi pas savo draugę.

Tokioje pačioje situacijoje atsidūrė ir jo šešiolikametis brolis, jis savo akimis matė siaubingą nelaimę.

Marius pasakoja, kad jo brolis pabudo nuo aitraus dūmų kvapo. Pažadintas paauglys nespėjo nė susivokti – esą reikėjo gelbėti savo gyvybę.

„Mama buvo kitame kambaryje. Sakė, kad jos balsą girdėjo – sakė, kad bėgtų į jos kambarį ir šoktų pro langą. Jis įsivaizdavo, kad mama eina iš paskos. Ji praktiškai ir priėjo prie lango, bet pusiaukelėj greičiausiai užspringo dūmais“, – paauglio pasakojimą atkuria Marius.

Paauglys išbėgo į lauką taip, kaip miegojęs, teigia pašnekovas. Šešiolikametis nespėjo pasiimti nei drabužių, nei kitų daiktų.

Marius pasakoja netrukus sužinojęs apie namuose įvykusią tragediją. „Atėjau, pirmas klausimas buvo „Kur mama?“ Jis sako: „Mama turėjo iššokti paskui mane.“ Tada jis dar nežinojo, kad mamai nepavyko išsigelbėti“, – sako vaikinas.

Netrukus paauglys dėl apsinuodijimo smalkėmis buvo išvežtas į ligoninę, iš kur medikai jį išleido tik pirmadienį.

„Savijauta yra stabili, bet jam sunku. Vis tiek vaikas, ne taip, kaip aš, suaugęs žmogus. Man lengviau, o jam reikalinga mama“, – apie paauglio kančias pasakoja vyras.

Nori prisiimti globą

Marius teigia, kad šešiolikametis šiuo metu glaudžiasi pas pusbrolį. Tačiau jis pasiryžęs prisiimti nepilnamečio globą.

„Paskui ką nors žiūrėsime, gal butą nuomosimės. Kol kas apie tai daug nemąstėme, tvarkomės visus formalumus. Šiandien tvarkausi, vakar jau tvarkiausi dokumentus“, – sako pašnekovas.

Tam, kad prisiimtų nepilnamečio globą, reikalingas nuosavas būstas. Dėl šios priežasties tiek jis, tiek jo geranoriška draugė kviečia siūlyti nebrangius buto nuomos variantus arba šeimą paremti pinigais. Vėliau vaikinas galvoja ir apie nuosavą būstą.

Finansinės gerovės neprideda ir žuvusios mamos laidotuvės, vykusios antradienį.

Jis teigia, kad iššūkis išlaikyti šeimą jam nėra naujas. Anot Mariaus, mama pastaruoju metu nedirbo, mat buvo pasiligojusi.

„Ji turėjo problemų su sveikata. Sunkiai vaikščiojo. Paskutiniu metu važinėjome po ligonines, mama patyrė dvi sunkias operacijas, reikėjo daug laiko atsigauti. Kiek spėjo, tiek atsigavo, bet iki lango, pro kurį turėjo išlipti, nepriėjo“, – sako pašnekovas.

Dėkoja visiems jau prisidėjusiems

Marius sako, kad pastarosios dienos buvo neįtikėtinos. Pasak jo, ir draugai, ir prašalaičiai noriai aukojo drabužius, batus ir kitus kasdienius reikmenis.

Dabar, teigia, trūksta tik pinigų būstui ir kitoms netikėtoms po gaisro atsiradusioms išlaidoms.

„Niekada negalvojau, kad man pačiam gali taip nutikti, vis dar sunku patikėti. Bet, kaip matote, nutinka“, – po tragedijos neatsigauna vaikinas.

Norintieji prisidėti prie naujo brolių gyvenimo kviečiami kreiptis į feisbuke pagalbą organizuojančią Mariaus draugę Laurą (jos feisbukas – Laura Ži) arba telefonu 8 602 67 082.