Tokiai jo nuomonei pritaria ir įkalinimo įstaigos Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisija, siūliusi 34 metų S. Pauliką lygtinai paleisti į laisvę. Tačiau tokiam sprendimui pasipriešino Vilniaus miesto apylinkės teismas – teisėja Julita Dabulskytė-Raizgienė trečiadienį paskelbė, kad nuteistasis dar nenusipelno laisvės.

„ Teismo vertinimu, S. Paulikas šiuo metu yra neatlikęs pakankamai didelės jam paskirtos bausmės dalies – daugiau nei dvejų metų, todėl bausmės tikslai, numatyti Baudžiamajame kodekse, tarp kurių yra siekis nubausti nusikalstamą veiką padariusį asmenį, užtikrinti teisingumo principo įgyvendinimą, negali būti pasiekti šiuo metu taikant nuteistajam lygtinį paleidimą iš pataisos įstaigos, nebūtų patenkinti nukentėjusiųjų lūkesčiai dėl teisingumo įgyvendinimo“, – pažymėjo teisėja.

Anot jos, per trumpas paskirtos bausmės atlikimo laikas gali S. Paulikui suformuoti klaidingą nuomonę dėl pernelyg švelnaus baudžiamumo už pavojingą visuomenei veiką ir tai gali būti viena iš prielaidų nusikalstant ateityje, o ne faktorius, skatinantis laikytis įstatymų.

„S. Paulikas teistas už neatsargaus nusikaltimo padarymą, sukėlusį nepataisomas pasekmes – trijų mažamečių vaikų mirtis, socialinio tyrimo išvadoje nurodyta, kad S. Paulikas teigia, jog priklausomybės alkoholiui neturi, vartojimą gali kontroliuoti, tačiau nusikalstamą veiką padarė būdamas apsvaigęs nuo alkoholio (be to, būdamas policijos pareigūnu), taip pat bausmės atlikimo metu baustas už alkoholio vartojimą, paskiriant pastarajam dešimt parų baudos izoliatoriuje“, – pabrėžė teisėja J. Dabulskytė-Raizgienė.

Teismas taip pat pažymėjo, kad S. Pauliko paleidimui prieštaravo trys Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijos nariai, pažymėję, jog kalinys nuteistas už itin sunkų nusikaltimą, be to, tam nepritarė ir valstybinio kaltinimo poziciją palaikiusi prokuratūra.

9 metų laisvės atėmimo bausme nuteistas S. Paulikas dar galės laimę bandyti Vilniaus apygardos teisme, pateikdamas apeliacinį skundą. Jeigu jis atliktų visą jam skirtą bausmę, į laisvę išeitų tik 2016-ųjų lapkričio 8-ąją.

Ketvirtą kartą S. Pauliko prašymą paleisti į laisvę svarsčiusi Vilniaus pataisos namų Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisija pažymėjo, kad anksčiau nuteistajam nesiūlė taikyti lygtinio paleidimo, tačiau šįkart prieita kitokios nuomonės – esą jis pilnai įvykdė komisijos pateiktas rekomendacijas: tęsia darbą ūkiniame aptarnavime valgyklos darbininku bei savanoriškai dengia teismo nuosprendžiu paskirtą ieškinį, pagal galimybes dalyvauja socialinės reabilitacijos programose ir renginiuose, yra perkeltas iš paprastosios į lengvąją grupę.

„Jis ankščiau neteistas, kaltę dėl padaryto nusikaltimo pripažįsta, nuoširdžiai gailisi, suvokia savo klaidų ir klystkelių priežastis – atsakomybės stoka, jaunatviškas lengvabūdiškumas“, – nutarime taikyti lygtinį paleidimą pažymėjo komisijos nariai.

Be to, jie pabrėžė, kad S. Paulikas režimo reikalavimus pažeidė tik kartą, kai pataisos namuose buvo aptiktas girtas, tačiau nuobauda šiuo metu negalioja.

„Už gerą elgesį, stropų darbą ir mokymąsi skatintas 8 kartus, supranta poreikį turėti bendras, visų pripažintas vertybes, suvokia jam skirtos asmeninės laisvės apribojimo prasmę“, – siūlyme paleisti nuteistąjį rašė komisijos nariai.

Anot jų, nuteistasis teigia, kad priklausomybės alkoholiui neturi, alkoholio vartojimą gali kontroliuoti, todėl baigė paskaitų priklausomybių tematika kursą.

Tuo metu Vilniaus apylinkės prokurorė Danutė Mekionienė pažymėjo, kad svarstant lygtinio paleidimo klausimą būtina S. Pauliko elgesį iki tragiškos avarijos, į padaryto nusikaltimo pobūdį ir pavojingumo laipsn.

„Taip pat svarbu atsižvelgti ir į visuomenės interesą, jog nusikalstamą veiką padaręs asmuo turi būti nubaustas ir atlikti tokią bausmę ar jos dalį, kuri paveiktų nuteistąjį, kad jis laikytųsi įstatymų ir vėl nenusikalstų, būtų patenkinti nukentėjusiųjų lūkesčiai dėl teisingumo principo įgyvendinimo, nes tik tuomet bus pasiekta bausmės paskirtis“, – pabrėžė D. Mekionienė.

Pasak jos, nors už alkoholio vartojimą S. Paulikui skirta nuobauda nebegalioja, bet „tai rodo, kad net būdamas laisvės atėmimo vietoje, turi polinkį pažeisti nustatytą elgesio tvarką, nepaklūsta privalomoms pataisos namų taisyklėms“.

DELFI primena, kad S. Paulikas 2007-ųjų lapkričio 7-ąją Aleksandrijos kaimo (Skuodo raj.) centre, vairuodamas automobilį BMW-524, lenktyniavo su „Audi“. Dideliu greičiu lėkęs BMW partrenkė ir mirtinai sužalojo tris dešimtmečius.

Vairuotojas (buvo įtariama, kad neblaivus) bei kartu su juo važiavęs patrulis Mantvydas Kringelis, palikę mašiną, pabėgo persėdę į „Audi“, vairuojamą aleksandriškio Vytauto Juočio. S. Paulikas pasislėpė ir policijai pasidavė tik kitą dieną. Tada jo organizme alkoholio neberasta.

Teismas buvusiam policininkui skyrė maksimalią už tokį nusikaltimą numatytą bausmę – 10 metų nelaisvės, bet vėliau Klaipėdos apygardos teismas bausmę sumažino iki 9 metų.