Tačiau sunkiai sužalotas nepilnametis - ne vienintelis nukentėjusysis šioje pamokančioje nelaimėje, nutikusioje Šilainiuose trečiadienio popietę.

Antrasis - jo draugo tėvas, leidęs vienuoliktokui per moksleivių atostogas bent šiek tiek pataisyti savo bei šeimos materialinę padėtį, ir šiandien turintis nemalonumų, gresiančių jam, jeigu ne baudžiamąja atsakomybe, tai keturženklėmis piniginėmis baudomis.

Sumaištis statybvietės prieigose

Apie šį sukrečiantį atvejį “Kauno dienai” pranešė kai kurie jį matę Baltų prospekto gyventojai. Žmones, kuriuos taip pat būtų galima pristatyti kasmetinėms “Gerumo plytoms”, jaudino, kad sunkiai sužalotas paauglys bei jo tėvai neliktų vieni su savo nelaime.

“Ar jis gyvas? Ar gyvens?” - klausinėjo jie vakar “Kauno dienos” korespondentų, prisimindami, kaip apie pusę trijų dienos kieme, už lango, pasigirdo širdį veriantis pagalbos šauksmas. Kai kas pasakojo puolęs prie lango dar prieš jį - pasigirdus neįprastam į konteinerių trankymą panašiam garsui.

Paauglį prispaudusį buitinį konteinerį vos pakėlė septyni vyrai: čia pat, statybvietėje, dirbę darbininkai ir keli benamiai, nuolatos besisukiojantys aplink šiukšlių konteinerius.

Pasak liudytojų, po konteineriu, į kurį, kaip paaiškėjo, piltas smėlis, plytgaliai bei kitos statybos atliekos, gulėjo iš skausmo aimanuojantis paauglys, suriestomis kojomis. “Tinstu, padėkite...” - aimanavo jis, dėl to besirenkantys nelaimės vietoje žmonės bijojo nelaimėlį judinti.

Žmones išvežė, šiukšlių - ne

Vakar iš naujo su korespondentais apžiūrėdami įvykio vietą, žmonės kalbėjo, kad, laimė, konteineris prispaudė tik paauglio kojas. Jeigu būtų užvirtęs ant pilvo, jau nekalbant apie galvą, kažin ar būtų pavykę išvengti šiurpios tragedijos.

Žmonių nuotaikas atspindėjo vieno berniuko reakcija, kai jo mama bandė prieiti arčiau, kad parodytų, kurioje vietoje įvyko nelaimė. “Atsargiai! Neik artyn!” - išsprūdo apie dvylikos metų vaikui.

Žmones jaudino ir kas bus toliau. Piktindamiesi, kad kažkas pasinaudojo jų daugiabučio konteineriu, žmonės klausė: “Ar neįvyks dar viena nelaimė, kai darbininkai atvažiuos išvežti šiukšlių, nesitikėdami, kiek gali sverti jų neįprastas krovinys?”

Atrodo, kad panašios bei dar didesnės problemos vakar kankino ir statybvietės šeimininką. Pasak aplinkinių daugiaaukščių gyventojų, sparčiai baigiamas pastatas bei jo prieigos vakar buvo įtartinai tušti.

“Po to, kai greitoji išvežė sunkiai sužalotą paauglį, ir visi statybvietėje dirbę darbininkai - o jų buvo keturi, skubiai susodinti į žalią autobusiuką ir išvežti nežinoma kryptimi, daugiau niekas čia nepasirodė”, - vakar vidurdienį tikino vėl prie konteinerių besibūriuojantys žmonės.

Vienas kartas nemelavo

Redakcijos žiniomis, minėtame objekte bus įrengta autodetalių parduotuvė. Šio sparčiai dygstančio pastato savininkas - ne per toliausiai gyvenantis pilietis U. Sužalotasis - jo šešiolikmečio sūnaus draugas, norėjęs per atostogas užsidirbti vieną kitą dešimtinę litų ir pusiau pats pasisiūlęs, pusiau draugo paprašytas atėjęs tądien į pagalbą tvarkant statybvietę.

Kaip tik tą rytą iš konteinerių buvo išpiltos šiukšlės. Statybvietę tvarkantys darbininkai, tarp jų - ir savininko sūnus su draugu, ėmė nešti į juos įvairias atliekas.

Nelaimė įvyko nešant toli gražu ne pirmą kibirą su smėliu. Kadangi jis visą laiką piltas į tą pačią pusę, supylus dar vieną kibirą, konteineris staiga grėsmingai susvyravo.

Septyniolikmetis spėjo į tai sureaguoti, tačiau neišlaikė pusiausvyros, griuvo ir netrukus buvo prispaustas sunkaus metalinio konteinerio.

Perspektyvos miglotos

Vienuoliktoko patirta trauma apibūdinta kaip labai sunki. “Vos sulopėme”, - neslėpė medikai, vildamiesi, kad viskas bus gerai - paauglys vaikščios.

Gana sudėtinga operacija truko pusketvirtos valandos. Atvirus lūžius patyręs paauglys neteko daug kraujo. Vakar septyniolikmetis jau buvo perkeltas iš vaikų reanimacijos skyriaus į bendrąjį.

“Gydytojai sakė, kad, jeigu bus viskas gerai, jis gulės Klinikose mėnesį tai tikrai, o po to - kaip Dievas duos”, - dalijosi pokalbio su sūnų gydančiais medikais nuotrupomis septyniolikmečio mama.

Santakos policijos komisariate dėl paauglio sveikatos sutrikdymo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Tačiau neatmetama, kad jis gali būti perkvalifikuotas į darbų saugos reikalavimų pažeidimą. Už tai numatytas teisės užsiimti tam tikra veikla atėmimas arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas. Minėtame Baudžiamojo kodekso straipsnyje yra prierašas, kad ši atsakomybė numatyta ir tais atvejais, jeigu baudžiamasis nusižengimas padarytas dėl neatsargumo.