Tai buvo tikra siaubo naktis Eišiškėse, esančiose Šalčininkų rajone – dėl itin žiauraus nužudymo apkaltintas šiame miestelyje gimęs ir iki šiol čia gyvenęs 27 metų Viktoras Bocevičius (Viktor Bocevič). Jam iškeltą baudžiamąją bylą dėl itin žiauraus bejėgiškos būklės Dariušo Zdanovičiaus nužudymo trečiadienį pradėjo nagrinėti Vilniaus apygardos teismas.

Nuo praėjusių metų liepos suimtas V. Bocevičius jau yra teistas – tris kartus Lietuvoje ir kartą Vokietijoje. „Dėl vagysčių“, – net nebandė slėpti ginkluotų konvojaus pareigūnų akylai saugomas kaltinamasis.

O paklaustas, ar pripažįsta, kad savo namuose nužudė draugą, tik skėsčiojo rankomis: „Nežinau – negaliu visiškai prisipažinti, bet negaliu ir neigti, nes neprisimenu.“

Tuo metu baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Nikolajus Kozliakas sako, kad ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad praėjusių metų liepos 17 d., apie 01.36 val., savo gyvenamojo namo kambaryje V. Bocevičius, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, tyčia kirviu ir metaliniu strypu sudavė dėl sunkaus girtumo gulinčiam ir miegančiam D. Zdanovičiui daugiau kaip 90 smūgių į įvairias kūno vietas.

Anot prokuroro, nužudytasis patyrė ypatingai dideles fizines kančias – ekspertai nustatė, kad nužudytajam mažiausiai tris kartus kirviu buvo smogta į veidą, o dar ne mažiau kaip 87 kartus metaliniu strypu į įvairiausias kūno vietas: nuo galvos iki kojų.

Teismo medicinos ekspertai ant nužudytojo kūno nerado sveikos vietos: sulaužyti šonkauliai, rankos, kojos, krūtinkaulis, net sumušta širdis. Itin žiauriai sumuštas vyras neturėjo jokių galimybių išgyventi.

„Kai pamačiau nužudyto brolio nuotraukas, negalėjau ir iki šiol dar negaliu atsigauti – tai labai paveikė mano psichiką, jei ne kasdien, tai bent kartą per savaitę šiuos vaizdus iki šiol sapnuoju“, – sakė brolio netekęs Miroslavas Zdanovičius. Jis neslėpė, kad baudžiamojon atsakomybėn patrauktas V. Bocevičius buvo „keistas“ vyras, kartą vien dėl to, jog jo motina iš namų bandė išvaryti sūnaus sugėrovą, šis esą pagrasino, kad jai peiliu perrėš gerklę ir nupjaus galvą.

„To tikrai nebuvo, mano sūnus buvo labai geras vaikas“, – visiškai kitaip apie V. Bocevičių teisme kalbėjo jo motina. Moteris net nenorėjo pripažinti, kad sūnus nuolat namuose girtaudavo, nors su sugyventine yra susilaukęs mažamečio vaiko. Po nužudymo be tėvo liko ir D. Zdanovičiaus mažametė mergaitė.

Būtent alkoholis, kaip manoma, ir tapo pagrindine priežastimi, dėl ko V. Bocevičius šiuo metu yra įkalintas, o D. Zdanovičius – palaidotas.

Netoli Lietuvos ir Baltarusijos esančiose Eišiškėse alkoholis nuolat liejosi per kraštus – tai teisme patvirtino tragiško įvykio išvakarėse su nužudytuoju ir kaltinamuoju dėl nužudymo girtavę Eišiškių gyventojai. Jie nesidrovėdami, lyg kalbėdami apie savo gyvenimo žygdarbį, pasakojo, kad tądien gėrė nuo ankstyvaus ryto – vienas „pastatė“ du litrus, kitas litrą degtinės, buvo geriamas ir alus bei kiti gėrimai.

Preteksto išgertuvėms nereikėjo – kaip sakė vienas V. Bocevičiaus kaimynas, jis gėrė tik dėl to, kad tiesiog užsimanė, o kai išgirdo iš kaimyno namų sklindančius vyriškus balsus, priėjo prie lango ir iš karto buvo pakviestas į svečius. „Įlipau pro langą, gėriau, ne kartą įsipyliau be eilės, o paskui prisigėriau ir išėjau namo“, – sakė liudytojas.

Jam, kaip ir kitiems Eišiškių gyventojams, praėjusių metų liepos 16-oji niekuo neisšsiskyrė iš kitų – užsimano prisigerti, – ir geria.

Tądien gėrė ir nužudytasis, ir jo draugas, dabar kaltinamas nužudymu. Jis tegalėjo prisiminti, kad vakare, apie 21-22 val., paskambino D. Zdanovičiui, kuris prieš savaitę buvo grįžęs į Lietuvą iš Didžiosios Britanijos, kur tris mėnesiu dirbo, ir pakvietė užeiti į svečius. Girtas, bet D. Zdanovičius išėjo – V. Bocevičius gyveno vos už puskilometrio.

Ir vėl gėrė – bent taip sako V. Bocevičius. Tačiau dievagojosi, kad su draugu kalbėjosi tik apie gerus dalykus, šis net papasakojo, kaip sekėsi išbandyti emigranto dalią, taip pat telefone rodė įvairias nuotraukas.

„Taip ir sulaukėme vidurnakčio, Dariušas sakė, kad nenori eiti namo, nes bijo sutikti motiną, kuri gali priekaištauti dėl girtavimo, todėl prašė leisti pernakvoti, – pasakojo itin žiauriu nužudymu kaltinamas V. Bocevičius. – Sutikau, taip ir nuėjome miegoti.“

Viktor Bocevič ir nužudytojo motina Ana Zdanovič
Kas vyko toliau, jis negalėjo papasakoti, nes esą nieko neprisimena, tačiau pateikė neįtikėtiną versiją – esą ar taip buvo iš tikrųjų, ar tik sapne, bet jis naktį savo namuose išvydo... velnią.

„Jis ėjo link mūsų – nežinau, ar tai buvo tikrai, ar tai tik sapnas, bet aš paėmiau metalinį strypą ir ėmiau mušti velnią, man atrodė, kad tai nebuvo ilgai, net negaliu pasakyti, kiek sudaviau smūgių“, – sakė V. Bocevičius.

„Tai gal Jūs Dariušą mušėte, o ne velnią?“ – kaltinamojo klausė prokuroras.

„Neįsivaizduoju“, – tepasakė V. Bocevičius. Jam po nužudymo buvo nustatytas sunkus girtumas – rasta daugiau kaip 3 prom. alkoholio. Šiek tiek daugiau alkoholio buvo nužudytojo kraujyje.

Kaip buvo iš tikrųjų, niekas nematė, tačiau jau 1.36 val. V. Bocevičius telefonu susisiekė su policija ir pranešė, kad jo namuose yra užmuštas žmogus. Jis net negalėjo pasakyti nužudytojo vardo ir pavardės.

Netrukus į Eišiškes atvykę policijos pareigūnai V. Bocevičių rado prie namų, jį surakino antrankiais ir kartu užėjo į butą. Vaizdas buvo kraupus – tai sunku net apsakyti žodžiais. Kaip vėliau paaiškėjo, į nužudymo vietą atvykęs vienas policijos pareigūnas gerai pažinojo nužudytąjį, tačiau tuo metu jo net negalėjo atpažinti – tik šalia lavono radę jo telefoną ir ėmę skambinėti jame esančiais telefono numeriais, pareigūnai išsiaiškino, kad nužudytasis yra D. Zdanovičius. Žinoma, prieš tai jie nuvažiavo ir į jo namus, kur artimieji patvirtino, kad vyro nėra namuose.

O kirvis, rastas V. Bocevičiaus namuose, pareigūnų teigimu, net buvo sulaužytas. „Tai – kaimyno kirvis“, – sakė kaltinamasis. Ir pridūrė, kad nepamena ne tik, kaip jo namuose buvo nužudytas draugas, bet ir kaip iškvietė policijos pareigūnus, esą po velnio pasirodymo prarado sąmonę.

„Nurimau tik tada, kai velnias pradingo, tada išėjau į lauką, nors nelabai ir ką atsimenu – prisimenu tik vėlesnius vaizdus, kai jau buvo atvažiavę policijos pareigūnai“, – sakė kaltinamasis. Jis suabejojo, ar galima žmogui suduoti tiek daug smūgių, kiek suskaičiavo teismo medicinos ekspertai.

„Man atrodo, kad žmogui nelabai galima tiek suduoti“, – sakė kaltinamasis.

Jeigu teisme bus patvirtinta V. Bocevičiaus kaltė, jam grės įkalinimas iki 20 metų arba – gyvos galvos. Nužudytojo motina ir brolis teismo taip pat prašo iš jo priteisti patirtą turtinę ir neturtinę žalą – beveik 50 tūkst. Eur.