Ketvirtadienį teisme liudijo penki liudininkai ir keli daugiabučio gyventojai. Vienas iš liudininkų konkrečiai įvardijo, kas sukėlė gaisrą.

Kiek anksčiau visi trys kaltinamieji pareiškė, kad savo kaltės nepripažįsta, o parodymus sutiko duoti tik po to, kai bus apklausti visi liudininkai ir nukentėjusieji.

Vienas įtariamasis tebesislapsto

Šioje byloje kaltinimai pareikšti 19-ečiui Pauliui Sasnauskui, kuris šiuo metu tardymo izoliatoriaus mokykloje mokosi dvyliktoje klasėje. Taip pat teisiami 23 metų buvęs Aleksandro Stulginskio universiteto trečiakursis Paulius Diliūnas ir 20 metų Kauno statybininkų rengimo centre besimokantis Lukas Buckus.

Dar vienas įtariamasis Martynas Sasnauskas nuo teisėsaugos tebesislapsto. Jo byla išskirta į atskirą.
Martynas Sasnauskas

P. Sasnauskas ir P. Diliūnas šiuo metu suimti, L. Buckui skirta švelnesnė kardomoji priemonė.

Vaikinams pareikšti kaltinimai dėl pasikėsinimo nužudyti du ar daugiau žmonių, dėl nužudymo kankinant ar kitaip žiauriai, dėl nužudymo kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu, dėl sunkaus dviejų ar daugiau asmenų sveikatos sutrikdymo kankinant ar kitaip žiauriai, kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu, dėl viešosios tvarkos pažeidimo, dėl turto sugadinimo ir dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Pažadino šuo

Ketvirtadienį teisme daugiabučio, kuriame kilo gaisras, gyventojai prisiminė tragiško įvykio detales.

Aštuntajame aukšte gyvenanti šeima pasakojo, kad apie aukštu žemiau kilusį gaisrą pirmas pajuto keturkojis augintinis.

„Buvo neįprasta, kad šuo viduryje nakties lotų. Atvėrus duris į namus ėmė veržtis juodi dūmai, durys ir rankena buvo įkaitusios“, - pasakojo daugiabučio gyventojai.

Aštuntojo aukšto bute gyveno sutuoktinių pora, auginanti penkerių metų dukrelę. Vaiką apgobę antklode tėvai išėjo į balkoną ir suprato, kad situacija kur kas grėsmingesnė, nei galėjo pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Šeimą iš balkono iškėlė ugniagesiai – gelbėtojai. Po šio įvykio šeima tris savaites gyveno pas gimines, o vėliau nusprendė visam laukui išsikelti iš šio daugiabučio.

Bute, kuriame kilo gaisras, gyveno nuomininkai ir trankūs vakarėliai čia nebuvo naujiena. Tačiau gyventojai teigė, kad butą nuomoję vaikinai buvo draugiški ir kultūringi.

Pasakė, kas metė degtuką

Teisme ketvirtadienį liudijo ir D. V., kuris bute šventė vieno iš nuomininkų gimtadienį. Kilus gaisrui šis vaikinas, kaip ir daugelis kitų, išbėgo į balkoną.

Liepsnoms vis plintant po butą, D. V. nusprendė lipti į šešto aukšto balkoną, tačiau nesėkmingai – vaikinas nukrito ant žolės iš šeštojo aukšto. Stebuklas, tačiau vaikinas jokių sužalojimų nepatyrė – jis pats nuėjo pas ugniagesius, kurie jį perdavė medikams. Atlikus tyrimus nustatyta, kad D. V. jokių rimtų traumų nepatyrė.

Praėjus kelioms dienoms po nelaimės D. V. kalbėjo su bute gyvenusiu M. T. - lemtingą vakarą buvo švenčiamas jo 19-asis gimtadienis.

M. T. ligoninėje aiškiai įvardijo, kad sukėlė gaisrą - M. Sasnauskas pylė benziną, o Paulius Diliūnas metė degantį degtuką.

Siekdami keršto padegė gyvą

DELFI primena, kad tragiškas gaisras Baltų daugiabutyje buvo sukeltas praėjusių metų kovo 25 d., laikotarpiu nuo 1.00 val. iki 2.30 val.

Kaltinamajame akte teigiama, kad P. Sasnauskas su L. Buckumi bute su dar keliolika jaunuolių šventė gimtadienį. Netrukus kilo konfliktas, kurio metu P. Sasnauskas buvo sužalotas. Po incidento P. Sasnauskas ir L. Buckus pasišalino. Tačiau neilgam.

Vaikinai nuvykę pas draugus sugalvojo keršto planą. Išsikvietę taksi penki vaikinai nuvyko į degalinę ir į 5 litrų talpos tarą įsipylė 2,8 litro benzino. Vėliau tas pats taksi automobilis vaikinus nuvežė į Šilainius.

Pakilę liftu į septintąjį aukštą vaikinai pasibeldė į buto, kuriame vyko vakarėlis, duris. Duris atidarė Mindaugas S. Netrukus kerštautojai vaikiną apipylė benzinu, degiu skysčiu aplaistė buto koridorių ir padegė.

Padegtas Mindaugas S. dar bandė gelbėtis – liudininkai pasakojo, kad degantis vaikinas bandė įsisukti į užuolaidas, tačiau dėl to ugnis dar labiau išplito. Vėliau Mindaugas S. rastas uždusęs vonioje.

Įsiplieskusi ugnis užkirto kelią jaunuoliams pasišalinti iš buto. Neturėję kitos išeities žmonės buvo priversti gelbėtis kaip išmano – kai kurie net šoko pro 7 aukšto buto langus ir balkoną. Iš didelio aukščio nukritę du jaunuoliai patyrė sunkius sužalojimus. Vienam iš jų nustatytas neįgalumas.

Tokiu būdu padegėjai be tyčinio itin žiauraus nužudymo tyčia sunkiai sutrikdė dviejų žmonių sveikatą, tyčia nesunkiai sutrikdė keturių žmonių sveikatą, pažeidė viešąją tvarką bei visuotinai pavojingu būdu sugadino didelės vertės svetimą turtą, bendrai sugadindami turto už beveik 228 tūkst. Lt. Iš viso byloje pareikšti 28 civiliniai ieškiniai.