Pasak tėvų ir Dingusių žmonių šeimų paramos centro direktorės Nataljos Kurčinskajos, mergina išėjo iš namų savo noru, bendravo su tėvais, siuntė jiems savo nuotraukas.

Šešiolikmetė manė, kad leidžiasi į linksmą, paauglišką nuotykį su gerais draugais. Ji to neslėpė nuo tėvų, tad kurį laiką palaikė ryšį su jais. Paauglės draugas nupirkęs jai bilietą į Ispaniją tėvams nebuvo žinomas. Įgavęs jaunos merginos pasitikėjimą, jis nesunkiai ją įtikino išvykti iš Lietuvos.

Laimingai pasibaigusi paieška

Pagrobėjai bendraudavo su merginos mama telefonu sakydami, jog jai viskas gerai, tik ji pati nenori bendrauti su mama ir grįžti į Lietuvą.Tėvai, supratę, kad jų dukra pateko į bėdą, netruko kreiptis bendruoju pagalbos numeriu 112 bei Karštąja dingusių vaikų linija 116000, kuri apima 26 Europos Sąjungos šalis. Šios linijos administratorius Lietuvoje yra Dingusių žmonių šeimų paramos centras. Jie ne tik skelbia ir vykdo dingusio žmogaus paiešką, bet taip pat teikia emocinę bei psichologinę pagalbą šeimai.

Šiuo konkrečiu atveju Karštosios linijos administratoriai susisiekė su kitais ES šalių tos pačios linijos adminsitratoriais, kurie per vietinę policiją paskelbė mergaitės paiešką. Tarptautinė paieška truko 20 valandų ir davė greitų rezultatų – merginos pagrobėjai buvo sučiupti Ispanijoje. Jie buvo paauglę uždarę nuosavame bute ir grasino, kad ji netrukus bus parduota.

Daugiau gerųjų pavyzdžių

Dažnu atveju tėvai nenori pranešti apie vaiko dingimą, ypač socialinės rizikos šeimos. Vaikai bėga iš namų ne po vieną kartą, tad tėvai nenori pasirodyti blogais globėjais.

„Veidas“ praneša, kad „Europoje didžiausia dalis nepilnamečių pradingėlių – bėgliai iš namų, toliau pagal gausumą eina vieno iš tėvų surengtas pagrobimas, o nusikaltėlių pagrobimai, norint išnaudoti nepilnamečius ar pareikalauti išpirkos, sudaro nedidelę dalį, vos keletą procentų visų atvejų.“

„Mes ne tik teikiame emocinę ar psichologinę pagalbą šeimoms, kurios susiduria su pagrobimais ar šeimos narių dingimais, mes taip pat vykdome tarptautinę paiešką Europos mastu. Kaip nevyriausybinė organizacija turime galimybę apeiti tam tikrą biurokratiją ir labai greitai imtis paieškos. Dėl tos priežasties Europos Komisija ir suteikė galimybę šią skambučių liniją administruoti nevyriausybininkams“, - komentuoja N. Kurčinskaja.

Dingusių žmonių šeimų paramos centro direktorė mini ir kitus atvejus, kai žmonės buvo surandami per tris ar penkias valandas, nors jau buvo kitoje šalyje.

Tikslas tas pats

Bendrojo pagalbos centro viršininko pavaduotojas Tadas Maroščikas teigia, kad abejų numerių (institucijų) tikslas yra tas pats – kuo operatyviau reaguoti ir padėti.

„Numerių 112 ir 116000 paskirtis sutampa ta apimtimi, kad abiem šiais numeriais galima pranešti apie dingusį vaiką. Tai leidžia nedelsiant inicijuoti vaiko paiešką nepriklausomai nuo to, kokiu numeriu buvo pranešta apie jo dingimą. Tačiau numerio 116000 specialistai dingusio vaiko artimiesiems papildomai gali suteikti emocinę paramą ir konsultuoti vaiko paieškos tyrimo klausimais. Glaudi ir efektyvi BPC ir DŽŠMC sąveika leidžia operatyviai keistis informacija, dalintis patirtimi, mokytis vieniems iš kitų siekiant, kad kiekvienas dingęs vaikas būtų kuo greičiau surastas“, - teigia T. Maroščikas.

Nemokama pagalbos linija dingus šeimos nariui 8-800 2 61 61 (darbo dienomis 9-17 val.)

Visoje ES veikiantis nemokamas pagalbos telefonas, skirtas dingusių vaikų artimiesiems 116 000 (veikia visą parą)