Ketvirtadienį prieš Vilniaus apygardos teismą stojęs Vilniaus pedagoginio universiteto studentas prisipažino kaltu dėl jam pareikštų kaltinimų – šešių mergaičių ir merginų seksualinio prievartavimo.

„Labai gailiuosi dėl to, ką padariau“, – teisme kalbėjo A. Vasilevskis, pareiškęs, kad artimieji jam padės bent iš dalies atlyginti nukentėjusiųjų patirtą neturtinę žalą.

Neviešame teismo posėdyje maniakas pareiškė, kad nuo jo nukentėjo tik šešios, o ne daugiau, kaip buvo skelbta, merginų. Kaltinamasis aiškino, kad policijos pareigūnai jį apgaule privertė prisipažinti dėl seksualinių nusikaltimų.

Pasak A. Vasilevskio advokato Dariaus Katausko, pareigūnai prisipažinimą išgavo nedalyvaujant advokatui.

„Ikiteisminio tyrimo pareigūnai neturėjo teisės jo apklausinėti be advokato ir, kaip teigė jis pats, tas pareiškimas buvo padarytas tik dėl to, kad jam buvo žadėta, jeigu jis kuo daugiau prisipažins, galbūt jis bus pripažintas nepakaltinamu“, – teigė advokatas.

Tyrimo metu seksualinis maniakas pareiškė, kad per kelis mėnesius užpuolė ir išprievartavo 12 merginų bei mergaičių, tačiau teisme nagrinėjamoje byloje kaltinimai jam pateikti tik dėl 6 merginų ir mergaičių seksualinio prievartavimo – tiek aukų pavyko nustatyti pareigūnams.

A. Vasilevskis dabar neigia, kad nuskriaudė daugiau nepilnamečių, tačiau kaltės dėl 6 aukų išprievartavimo neneigia.

Per apklausą teisme jis patvirtino, kad mergaites ir merginas išprievartavo, tačiau savo poelgio negalėjo paaiškinti.

„Viskas įvykdavo labai netikėtai – užeidavo didžiulis noras“, – teisinosi A. Vasilevskis. Jis aiškino, kad užpultoms merginoms visą laiką prisistatydavo tikru savo vardu, be to, merginos matė jo automobilį ir tikrus valstybinius numerius.

A.Vasilevskis spėjo, kad noras užpuldinėti merginas atsirado po jo šeimą sukrėtusio įvykio, kai Lazdynų parke iki šiol nenustatytas asmuo užpuolė ir pasikėsino išžaginti jo seserį.

„Nuo tada aš labai pasikeičiau“, – savo elgesį bandė pateisinti studentas.

DELFI paklaustas, kodėl maniakas nesustodavo ir vis toliau ieškodavo gatvėje merginų, A. Vasilevskio advokatas D. Katauskas sakė: „Jis jausdavosi tam tikrų įvykių tunelyje, iš kurio jau nebegalėjo išeiti – noras užpulti merginas jam užeidavo netikėtai ir jis nebegalėdavo sustoti“.

Į Vilniaus apygardos teismo posėdį nukentėjusiosios merginos ir mergaitės nebus kviečiamos – prokuratūra nusprendė, kad aukos neturėtų dar kartą patirti pažeminimą, pasakodamos, kaip buvo užpultos seksualinio maniako. To nereikalavo ir A. Vasilevskis, norintis, kad kuo greičiau jam būtų paskelbtas nuosprendis.

Tiesa, jo teks palaukti – tik rugsėjį valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Liutauras Rudzevičius teisme sakys baigiamąją kalbą, kurios metu turėtų paaiškėti, kuriam laikui siūlo A. Vasilevskį įkalinti. Už nusikaltimus kaltinamajam gresia laisvės atėmimas iki 13 metų.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad 2010-ųjų gegužės-rugsėjo mėnesiais A. Vasilevskis užpuolė ir grasindamas peiliu seksualiai prievartavo (oraliniu būdu) keturias 13–17 metų mergaites ir dvi – 19 bei 20 metų – merginas. Visi nusikaltimai padaryti Vilniaus mieste: miškeliuose, parke arba automobilyje.

Pasak prokuroro, A. Vasilevskis tiksliai neatsimena, kada pradėjo daryti nusikaltimus, tačiau spėja, jog pirmąjį užpuolimą įvykdė būdamas 16 metų.

A.Vasilevskis anksčiau keturis kartus buvo baustas administracine tvarka, neteistas. Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos ekspertai nustatė organinį A. Vasilevskio asmenybės sutrikimą, situacinę depresinę reakciją, tačiau tai jam netrukdo suprasti savo veiksmų esmę ir juos valdyti.

Nusikaltimų padarymo metu jis nesirgo lėtiniu bei laikinu psichikos sutrikimu, todėl gali suvokti aplinkybes, turinčias reikšmės bylai ir duoti apie jas parodymus.

Visos nukentėjusios šioje baudžiamojoje byloje pateikė civilinius ieškinius nuo 20 iki 150 tūkst. litų.

Jeigu atsiras daugiau nuo A. Vasilevskio nukentėjusių merginų, prokurorai žada pradėti atskirą tyrimą.