Antradienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos Varėnos rinktinės Kalvarijos užkardos pasieniečiai Lazdijų rajono Akmenių kaimo ribose, kelyje Lazdijai-Seinai, patikrinti sustabdė į Lenkiją išvykstantį automobilį „Toyota Auris“ belgiškais numeriais.

Pasieniečiai praneša, kad automobilį vairavo 38-erių Belgijos pilietis. Jo ir vairuoto transporto priemonės dokumentai buvo tvarkingi.

Kartu važiavo, kaip vėliau nustatė Kalvarijos pasieniečiai, Azerbaidžano piliečių šeima. Tai – 34-erių moteris, 40-metis vyras bei du nepilnamečiai. Paaiškėjo, kad azerbaidžaniečiai yra pasiprašę prieglobsčio Latvijoje. Kol neišnagrinėti jų prašymai ir nepriimti sprendimai dėl prieglobsčio suteikimo ar nesuteikimo, šie užsieniečiai neturėjo teisės išvykti iš Latvijos.

Belgijos piliečio veiksmai šiuo atveju traktuoti kaip neteisėtas žmonių gabenimas per valstybės sieną. Dėl to VSAT Varėnos rinktinėje pradėtas ikiteisminis tyrimas. Į areštinę uždarytam vairuotojui gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki 6 metų.

Beje, sulaikytasis yra Vilniuje veikiančių Santaros klinikų rezidentas, jis turėjo ir tai patvirtinančius dokumentus.

Prieglobsčio Latvijoje prašytojai nuo antradienio laiką leidžia Kapčiamiesčio užkardoje, kur yra panašiems atvejams pritaikytos patalpos. Ketvirtadienį Varėnos rinktinės pasieniečiai planuoja juos nuvežti iki sienos su Latvija. Buvusio Saločių punkto vietoje azerbaidžaniečių šeima bus perduota Latvijos pareigūnams.