Turimais duomenimis, pasieniečiai šį įrenginį išaiškino kontrabandininkams dar nespėjus pasinaudoti neseniai paklota žarna. Neatmetama, kad pastarieji spiritą planavo tekinti į Lietuvą artimiausiu laiku.

Ketvirtadienį VSAT Varėnos rinktinės Operatyvinės veiklos skyriaus pareigūnai po tam tikrą laiką trukusio tyrimo kartu su Varėnos rinktinės Purvėnų užkardos pareigūnais patikrino vietovę prie sienos su Baltarusija netoli Eišiškių Šalčininkų rajone.

Iš Lietuvos į Baltarusiją įtekančio Narkunkos upelio dugne, maždaug 1 metro gylyje, prie pat sienos linijos su kaimynine šalimi pasieniečiai aptiko patiestą plastmasinę žarną. Žarna prie upelio dugno buvo pritvirtinta maždaug 40 centimetrų ilgio geležies strypais, be to, paslėpta po maurais.

Pradėję ją traukti į krantą, pasieniečiai po maždaug pusantro kilometro pasiekė Eišiškių miesto prieigas, kur žarna toliau iš upelio pasuko į laukus. Visiškai atviroje vietovėje spiritotiekis buvo paklotas maždaug 10 centimetrų gylyje. Žarna po žeme kirto net keletą vietinių keliukų.

Pareigūnus nustebino tai, kad ji lauku driekėsi palei patį Eišiškių miestelį, todėl neįtikėtina, kad ją tiesę asmenys net ir naktį galėjo būti nepastebėti. Po žeme paslėptas spiritotiekis atvedė iki vieno gyvenamojo namo pačiose Eišiškėse ir baigėsi prie namų valdos ribos.

Bendras tokios komunikacijos ilgis buvo neįtikėtinas ir iki šiol neregėtas - iš viso nuo sienos su Baltarusija Lietuvos teritorijoje žarna driekėsi daugiau kaip 3 kilometrus.

Manoma, kad spiritotiekis paklotas neseniai - tą liudija ir ant ištrauktos 2 centimetrų skersmens žarnos, pirminiais duomenimis, pagamintos Lietuvoje, esantys pagaminimo datos ženklai.

Visas spiritotiekis buvo nutiestas jungiant 50 metrų ilgio plastmasinės žarnos gabalus gamyklinėmis jungtimis ir vario vamzdeliais. Ant kelių iš jų pasieniečiai aptiko ženklus, kurie žymėjo žarnos pagaminimo laiką - šių metų spalio pabaigą.

Varėnos rinktinės operatyvininkų teigimu, spiritotiekį tiesę asmenys juo pasinaudoti nespėjo. Galimas dalykas, kad jie tai tikėjosi pradėti daryti pašalus ir iškritus didesniam sniegui, kuris būtų paslėpęs bet kokius spiritotiekio pėdsakus.

Šią žarną Varėnos rinktinės pasieniečiai iš žemės ir minėtoje vietovėje tekančio upelio dugno lupo iki pat vėlaus ketvirtadienio vakaro. Dėl šio įvykio VSAT Varėnos rinktinėje pradėtas ikiteisminis tyrimas, Šalčininkų rajone ketvirtadienio naktį surengta kratų.

Tai jau antras pastaruoju metu Varėnos pasieniečių demaskuotas bandymas nutiesti spiritotiekį iš Baltarusijos. Lapkričio viduryje jie Druskininkų savivaldybėje taip pat užkirto kelią kontrabandininkų užmačioms mėginti pumpuoti svaigalus po žeme.

Ties etnografiniu Švendubrės kaimu pareigūnai aptiko iš Baltarusijos Lietuvos pusėje paklota apie 50 metrų 2,5 centimetro skersmens žarnos.

Praėjusių metų lapkritį Varėnos pasieniečiai Šalčininkų rajone taip pat aptiko analogišką žarną, o 2002 - ųjų lapkritį - spiritotiekį, kurį kontrabandininkai mėgino nutiesti tvenkiniu.

Pernai gruodį Biržų rajone pasieniečiai taip pat atskleidė neteisėtą prisijungimą prie magistralinio produktotiekio vamzdyno ir užkirto kelią dyzelino grobimui.

Tąkart išsiaiškinta, kad prie produktotiekio žarną prijungę vagys, ją pakloję apie 6 kilometrus ir per Nemunėlio upę pertiesę į Latviją, rengėsi pompuoti degalus į kaimyninę šalį.