Rusijoje 44 metų Lietuvos piliečiui R. Zamolskiui pateikti kaltinimai dėl ypatingai sunkių nusikaltimų: žmogžudysčių, plėšimų ir pan. Todėl jis bus teisiamas Rusijoje.

Šiuo metu jis laikomas Jekaterinburgo tardymo izoliatoriuje Nr.1.

Dėl Lietuvoje įvykdytų nusikaltimų R. Zamolskio Interpolas ieškojo daugiau nei dešimtmetį. Tarp nusikaltėlių jis buvo žinomas Zamo pravarde.

2000-ųjų pradžioje ieškomiausias lietuvis nusikaltėlis su padirbtais dokumentais išvyko į Uralą. Jis gyveno Čeliabinsko kaime Boltačiovo pavarde, o jo pravardė tuo metu buvo Gabikas.

Rusijoje R. Zamolskiui pateikti kaltinimai plėšiamais užpuolimais, ginklų vogimu iš ginklų parduotuvių ir įmonių šantažavimu garsaus verslininko Michailo Kloko grupuotės sudėtyje. Jis taip pat įtariamas nuo 2003 iki 2011 m. įvykdęs mažiausiai 10 užsakomųjų žmogžudysčių Sverdlovo srityje. Manoma, kad jis išvykdavo vienkartinėms akcijoms į Maskvą ir į Sankt Peterburgą.

Sulaikant jis buvo sužeistas šaunamuoju ginklu į klubą ir buvo hospitalizuotas. Kaip rašo rusų žiniasklaida, į jo medicininę kortelę įrašytos abi pavardės – ir Zamolskis, ir Boltačiovas.

Lietuvos teisėsauga neturi informacijos dėl Rusijos sprendimo

Lietuva nėra gavusi jokios informacijos, kad Rusijoje sulaikytas ieškomiausiu ir pavojingiausiu Lietuvos nusikaltėliu vadinamas R. Zamolskis mūsų šalies teisėsaugai nebus išduodamas. Tačiau pareigūnai teigia, kad Lietuva šį nusikaltėlį už tėvynėje prieš daugiau kaip dešimtmetį padarytus nusikaltimus galėtų teisti ir vėliau.

Prokuroras Tomas Krušna LNK „Žinioms“ patvirtino, kad kol kas jokio oficialaus atsakymo iš Rusijos dėl R.Zamolskio ekstradicijos nėra gauta.

„Teisėsaugos institucijos atlikdamos tyrimą bendradarbiauja tiesiogiai. Tokiuose teisminiuose procesuose informacija pereina iš vienos į kitą instituciją ir ji nei viešinama, nei neperduodama kažkokiais vienais ar kitais būdais žiniasklaidai. Jeigu turėčiau atsakymą, jame būtų nurodytas ir sprendimas, ir pagrindas. O dabar nėra atsakymo“, - teigė prokuroras.

Pareigūnai tikina, kas R.Zamolskis galėtų būti teisiamas Lietuvoje po to, kai jis bus nuteistas Rusijoje, - dėl jo ekstradicijos bus galima kreiptis dar kartą.

„Visą laiką galime kreiptis ir kreipsimės. Ikiteisminius tyrimus mes ir toliau vykdysime“, - LNK teigė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis.

Jekaterinburgo naujienų portalas „Novyj Region“ pranešė, kad Rusija atsisakė tenkinti Lietuvos teisinės pagalbos prašymą išduoti R.Zamolskį Lietuvai. Pranešama, kad Rusija ketina lietuvį teisti Rusijoje.

Nuo R. Zamolskio sulaikymo Urale praėjo jau pusketvirto mėnesio. 

Anksčiau buvo pranešta, kad R.Zamolskis yra įtariamas mažiausiai 10 užsakomųjų žmogžudysčių Sverdlovsko srityje, taip pat buvo pranešta, kad teisėsaugininkai turi duomenų, jog 2001 metais iš Lietuvos pasprukęs nusikaltėlis įvykdė kelias užsakomąsias žmogžudystes Maskvoje bei Sankt Peterburge. R.Zamolskis Rusijos pilietybės neturėjo, šalyje gyveno nelegaliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (417)