„Šiandien Ruklos mokykloje buvo sumušta mergaitė, telkšo kraujo balos“, - tokia žinutė antradienį paviešinta feisbuke.

Kauno apskrities policijos atstovė Reda Zarauskienė patvirtino, kad toks įvykis fiksuotas, bet daug informacijos, siekiant nepakenkti nepilnamečių interesams, pateikti negalėjo.

„Rugsėjo 27 d. apie 12.45 val. gautas pranešimas, jog Jonavos r., Rukloje esančioje ugdymo įstaigoje nepilnametis (g. 2011 m.) smurtavo prieš nepilnametę (g. 2009 m.). Nepilnametė pristatyta į gydymo įstaigą. Šiuo metu Jonavos rajono policijos komisariate pradėtas aplinkybių patikslinimas“, - tiek apie įvykį pranešė ji.

Socialiniuose tinkluose Jolantos paskelbtoje žinutėje priduriama, kad bausti nepilnamečio nėra kaip.

„Ką daro policija, vaikų teisės? Ogi nieko, nes tyčiotis, skriausti, jei esi nepilnametis, juk galima. Bausti nėra kaip. Policija praneša vaikų teisėms ir viskas, darbas atliktas. Vaikų teisės ateina, paklausia, kas buvo ir vėl tyla iki kito karto. O tas skriaudėjas vaikšto iškėlęs galvą, muša ir tyčiojasi toliau“, - rašo ji.

Susisiekus su įrašo autore, moteris tvirtino, kad šis vaikas kitus mokinius gąsdina ne pirmą kartą, o jo šeima puikiai žinoma tarnyboms.

Pirmas toks atvejis

Tačiau Ruklos mokyklos vadovas Vaidas Dranseika kalbėjo, kad iki šiol šis penktokas problemų nekėlė ir kaip tik buvo pavyzdingas mokinys.

„Mokyklos teritorijoje penktos klasės mokinys galimai sužalojo septintos klasės mokinę. Mokinei buvo skubiai suteikta pirmoji pagalba, iškviesta greitoji pagalba, policijos pareigūnai. Apie incidentą informuoti abiejų vaikų tėvai. Galimai smurtavusio mokinio tėvai į mokyklą neatvyko. Mokinė yra gydytojų priežiūroje, kažko rimto jai nenutiko“, - sakė jis, pridūręs, kad kol kas konkretesnės informacijos teikti negali.

Abiturientai laiko istorijos brandos egzaminą

Paminėjus apie tai, kas platinama socialiniuose tinkluose, mokyklos direktorius sakė, kad informacija neteisinga.

„Su šituo vaiku problemų mokykloje nėra, jis gerai mokosi. Jo šeima sunkoka, bet šis vaikas, kuris dalyvavo įvykyje jis vienintelis iš šeimos su kuriuo nėra problemų, jis lanko pamokas, gerai mokosi“, - sakė V. Dranseika.

Jis pridūrė, kad incidentas nutiko atokioje vietoje, prie konteinerių, kur vaikai raginami nesilankyti, todėl mokytojai įsikišti negalėjo.

Vaiko teisės imsis veiksmų

Apie situaciją pasiteiravus Kauno apskrities vaiko apsaugos skyriaus, jo vedėja Neringa Martišienė raštu komentavo, kad situacija yra labai jautri.

„Ypatingai neramina, kad smurtauja nepilnamečiai, dėl ko didžiulę tiek fizinę, tiek psichologinę traumą patyrė labiau pažeidžiamas bendraamžis.

Iš Jūsų kolegų sužinoję apie minimą įvykį nedelsiant reagavome. Svarbiausia buvo susisiekti su galimai nukentėjusiu vaiku ir pasiūlyti pagalbą. Atkreipiame dėmesį, kad pagalbos gali prireikti ir galimai smurtavusiems vaikams. Ramus ir savimi pasitikintis vaikas nenaudos smurto prieš silpnesnį“, - rašė ji.

Komentare nurodoma, kad šiuo metu pradėti tiek nukentėjusio, tiek smurtavusio vaiko situacijos vertinimai – renkama ir vertinama visa reikalinga informacija.

„Vaiko teisių gynėjai susitiks su šeimomis, bendraus su tėvais ir vaikais, išklausys jų nuomonę. Tokiais atvejais itin svarbu užtikrinti skubios pagalbos vaikams teikimą, todėl pasirūpinsime, kad vaikams būtų teikiama ir psichologo pagalba.

Kai paaiškėja, kad šeimai arba vaikui reikia tam tikrų paslaugų dėl šeimoje iškilusių sunkumų – pradedama atvejo vadyba, už kurią atsakinga rajono ar miesto savivalda. Tai vadinama būtinybe vertinti pagalbos vaikui ir jo šeimai poreikį. Tokiu atveju, savivaldybė inicijuoja atvejo vadybą ir kartu su tėvais ieško sprendimų, kokie veiksmai pagerintų vaiko situaciją šeimoje“, - nurodo N. Martišienė.

Vaiko teisių gynėjai primena, kad kilus įtarimams, kad prieš vaiką gali būti smurtaujama bet kokią formą, būtina kreiptis į juos arba bendruoju pagalbos telefonu 112 – tai gali išgelbėti gyvybę.

„Mus neramina faktas, kad mokykloje vaikai ne visada jaučiasi saugūs, pasitaiko patyčių. Visą mokyklos bendruomenę kviestume būti dėmesingus ir rūpintis, kad vaikams būtų saugu, jauku ir gera, - dėstoma skyriaus vedėjos komentare. - Tam skirtos patyčių prevencijos programos, pasireiškus netinkamam vaiko elgesiui, organizuojami vaiko gerovės komisijos posėdžiai, pokalbiui kviečiami vaiko tėvai ar globėjai. Pasidomėsime, kaip veikia šios priemonės minimoje mokykloje, bendrausime su ugdymo įstaigos vadovais ir rekomenduosime nedelsiant spręsti smurto ir patyčių problemą. Esant būtinybei galima kreiptis į Savivaldybės vaiko gerovės komisiją ir švietimo centrą dėl pagalbos teikimo ir jos gavimo.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)