Vietos romai pripažįsta – ranką prieš niekuo dėtą merginą pakėlę ir jai gyvybę atėmę tautiečiai užtraukė siaubingą gėdą ir galbūt nepataisomai sugadino per ilgą laiką susiklosčiusius neblogus santykius su šalia gyvenančiais lietuviais.

Kėdainių romų bendruomenės atstovas Petras Samulevičius neslepia – dėl prasidėjusio puolimo prieš romų bendruomenę bijantis dėl savo ir savo šeimos saugumo.

„Kaip čigonai pridarė, labai nesaugiai jaučiuosi, garbės žodis. Ir per televiziją rasizmas išeina. Visą laiką ant čigonų, ant čigonų,“ – neslėpė, vyras.

Jis sako, kad net bijo išeiti į gatvę.

„Aš gi čigonas, – sako vyras. – Bijau dėl savo žmonos, dėl savo anūkų bijau.“

Kuo vertėsi jauni vyrai, kuriuos sulaikė policija, kalbintas žmogus sakė, nelabai ir žinantis. Tačiau piktinasi, kad jei lietuvis išprievartavo senutę, mažus vaikus prievartauja – visi lyg nieko nieko, o dabar čigonas kažką padarė – iš karto kalta visa tauta.

Anot vyro, jie turi savo teismą, ir tai tik žodžiais pažemina, bet žudyti kažką, anot – niekada nebūdavo.

„Kas čia užėjo, čia antžmogiai, ar kas, aš šito neįsivaizduoju, – kalbėjo ir vyras ir pridūrė – šito jiems neatleis.“

DELFI primena, kad sekmadienį teismas leido trim mėnesiams suimti keturis sunkiais nusikaltimais įtariamus vyrus. Jų artimieji neslepia, kad visi įtariamieji vienaip ar kitaip susiję giminystės ryšiais.

I. Strazdauskaitės paieškos baigėsi tragiška žinia, nuo kovo 5 d. ieškota pagrobta mergina surasta beveik po savaitės. Deja, policijos pareigūnams teko jos artimiesiems labai skaudžią žinią, kad mergina nužudyta.

Kaip sakė prokurorai, buvo sulaikyti šeši įtariamieji, o suimti keturi, nes du jų, turimais duomenimis, nėra susiję su nužudymu. Tačiau jie nėra visiškai laisvi - paskirtas pasižadėjimas neišvykti.

Didžiulės policijos ir savanorių pajėgos iki paskutinės akimirkos neprarado vilties, kad mergina bus surasta gyva ir sveika. Tragedija sukrėtė visus Lietuvos žmones - vieni negali patikėti, kad įvykdytas toks žiaurus nusikaltimas tiesiog dėl prabangaus automobilio, kiti pašiurpę dėl savo artimų žmonių, kurie dabar yra suimti. Net vieno įtariamųjų brolis DELFI atvėrė širdį ir papasakojo, kad net ir nebendraudamas su šeima, gyvendamas užsienyje, vis tiek negali likti abejingas žiauriam ir beprasmiam nusikaltimui.