Šis konkursas tapo viena stipriausių šalies kriminalinės policijos tradicijų. Geriausią Metų seklį renka sudaryta specialioji komisija, o pirmųjų trijų vietų nugalėtojai tradiciškai skelbiami minint Lietuvos kriminalinės policijos dieną – spalio 27-ąją.

„Nusikaltėlių išradingumui, regis, nėra ribų. Vis tik, sulig kiekvienais metais, sulig kiekviena diena pareigūnų profesionalumas auga ir nusikaltėlių išradingumą lenkia žingsniu, o neretais atvejais ir dviem, priekyje vis dažniau matome savo kolegas, kurie sutelktai, negailėdami savo asmeninio laiko, pasišventę ir atsidavę tarnybai, išaiškina vis sudėtingesnes nusikaltimas veikas, o dar svarbiau – vis dažniau užkertamas kelias galimoms nusikalstamoms veikoms, net jei to ir nesužino eiliniai Lietuvos piliečiai“ - sako Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis.

Pirmoji vieta

Komisijos sprendimu, 2017-ųjų Metų sekliu pripažintas Donatas Merkevičius - Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus (ONTS) 2-ojo poskyrio vyriausiasis tyrėjas, pranešė Policijos departamentas. Penktadienį per iškilmes Vilniaus rotušėje Donatui įteikta simbolinė Šerloko Holmso pypkė.

Marijampolės kriminalistai komisijai pristatė tyrimą, kurio metu buvo atskleistas Ukrainos piliečio nužudymas Lietuvoje. Šis tyrimas komisijos pripažintas geriausiu. 2017 metų I vietos nugalėtojais paskelbti į šį tyrimą didžiausią indėlį įnešę pareigūnai: Tomas Rainys, Marijampolės apskr. VPK Kriminalinės policijos ONTS viršininkas, Vitalijus Šonas, Marijampolės apskr. VPK ONTS 1-ojo poskyrio vyresnysis specialistas ir D. Merkevičius. Šie pareigūnai per rekordiškai trumpą laiką – per vieną parą – išaiškino tyčinę žmogžudystę.

2016 m. balandžio 12 d. Marijampolės apskrityje, Kalvarijos sav. Trakiškų kaimo ribose, netoli magistralinio kelio A5, buvo rastas vyriškio kūnas su šautine žaizda galvoje. Pareigūnai atliko milžinišką darbą: daugybę kriminalinės žvalgybos ir ikiteisminio tyrimo veiksmų, surinko ir išanalizavo žodinę ir milžinišką kiekį vaizdo informacijos, nustatė nužudytojo asmenybę, įtariamąjį, jų abiejų bendrą verslą. Byla iškeliavo į teismą.

Antroji vieta

2017 metų II vietos nugalėtojais komisija pripažino Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos kriminalistus: Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos (ONTV) 3-iojo skyriaus vyriausiąjį tyrėją Dovydą Komką ir ONTV 4-ojo skyriaus vyriausiąją tyrėją Gintarę Gumauskaitę.

Panevėžio kriminalistai atliko tyrimą, kurio metu buvo sutriuškinta organizuota nusikalstama grupuotė, užsiimanti narkotikų prekyba ir gabenimu tarptautiniu mastu. Grupuotė palaikė ryšius su nusikalstamo pasaulio atstovais iš Ispanijos ir Rytų Europos valstybių. Pareigūnai nustatė narkotikų prekybos taškus Panevėžyje, išsiaiškino jų veikimo schemą, metodus ir kvaišalų pristatymo būdus. Atliekant tolesnį tyrimą ir glaudžiai bendradarbiaujant su Muitinės departamento pareigūnais, buvo nustatyti grupuotės planai hašišo kontrabandai. Kvaišalai turėjo būti gabenami iš Ispanijos į Rytų Europos valstybes, dalis krovinio buvo skirta Lietuvos juodajai rinkai. Tačiau įtariamieji buvo sulaikyti ir buvo užkirstas kelias jų nusikalstamai veikai tarptautiniu mastu.

Panevėžio apygardos teismo nutartimi du organizuotos nusikalstamos grupės nariai pripažinti kaltais. Vienam skirta 13 metų nelaisvės, kitas kalės 12 metų ir 6 mėnesius. Panevėžio miesto apylinkės teismo nutartimis dar du organizuotos nusikalstamos grupės nariai pripažinti kaltais dėl neteisėto disponavimo dideliu narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekiu turint tikslą jas platinti.

Trečioji vieta

2017 metų III vietos nugalėtojais pripažinta Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos komanda: 4-ojo skyriaus viršininkė Aurelija Pranckienė, 3-ojo skyriaus vyriausiasis tyrėjas Vygandas Vilimas ir 3-ojo skyriaus vyriausiasis tyrėjas vyriausiasis tyrėjas Pavelas Prokopenko.

Šiaulių kriminalistai išaiškino nusikalstamą grupuotę, gabenusią šimtus kilogramų narkotikų (hašišo siuntos vertė gali siekti net 3 mln. eurų). Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai, atlikę kruopštų tyrimą ir gavę duomenų, jog per Lietuvos valstybės sieną gali būti gabenamas labai didelis kiekis narkotikų, pasitelkę Kauno teritorinės muitinės pareigūnus, 2017 m. vasario 22 d. surengė operaciją, kurios metu buvo sulaikytas vilkikas, gabenęs apie 306 kg kanapių dervos (hašišo). Be to, surasta ir 500 ekstazio tablečių (įtariama, kad tabletės buvo siunčiamos kaip pavyzdžiai kitai planuojamai stambiai kvaišalų kontrabandai.

DELFI skaitytojų pasirinkimas

Panevėžio policijos ONTV pareigūnai Dovydas Komka, Gintarė Gumauskaitė ir DELFI vyr. redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė

Renkant „Metų seklį“ dalyvauja ir DELFI skaitytojai. Šiemet jiems buvo pateiktos devynios kriminalistų istorijos. Ankstesniais metais skaitytojų ir policijos komisijos nuomonės ne visada sutapdavo, bet šiemet beveik sutapo.

Prasidėjus skaitytojų balsavimui, iškart išryškėjo du lyderiai - Marijampolės ir Panevėžio kriminalistų tyrimai. Šios dvi istorijos gavo 81 procentą balsų. Ketvirtadienio pavakarę sustabdžius balsavimą paaiškėjo, kad nugalėjo panevėžiečių tyrimas, aplenkęs Marijampolę 82 balsais. Už panevėžiečius skaitytojai atidavė 3354 balsus, už marijampoliečius – 3272.