Nuteisti policininkai ir juos ginantys advokatai teigia, kad tyrėjų elgesys policijos komisariato patalpose turėtų būti vertinamas tik neigiamu etikos aspektu.

„Byloje nėra nurodyta, kokia valstybei padaryta žala valstybei ir jos interesams, aš neįžvelgiu jokio piktnaudžiavimo“, – sakė V. Šleniui atstovaujantis advokatas Julius Jasaitis.

Prieš porą mėnesių nuteistų policininkų apeliacinius skundus dėl Vilniaus miesto 2 apylinkės teismo paskelbto nuosprendžio antradienį išnagrinėjo Vilniaus apygardos teismo trijų teisėjų kolegija.

Pirmosios instancijos teismo nuosprendį, kuriuo pareigūnams pustrečių metų uždrausta dirbti valstybės tarnyboje, apskundė ir Vilniaus apygardos prokuratūra. Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Giedrius Tarasevičius teigė, kad jiems skirta bausmė, kuri pagal galiojančius įstatymus negalėjo būti skiriama, todėl pareigūnams siūlė skirti po 70 MGL dydžio (9 100 Lt) baudas.

Prašydamas tenkinti prokuratūros skundą G. Tarasevičius taip pat pažymėjo, kad nuteistųjų apeliaciniai skundai yra nepagrįsti, todėl turėtų būti atmesti.

Tuo tarpu nuteistųjų gynėjai teisme sakė, kad priimdamas apkaltinamąjį nuosprendį teismas esą nepagrįstai rėmėsi abejotinos reputacijos merginų liudijimais – jos ne tik užsiima prostitucija, bet ir vartoja narkotines medžiagas.

Be to, kaip pažymėjo L. Vasiliausko advokatas, viena merginų esą kerštavo pareigūnui, nes išvakarėse jis buvo atlikęs kratą. Pasak gynėjų, merginos, su kuriomis tyrėjai bendravo policijos komisariato patalpose, esą jiems teikdavo operatyvinę informaciją, todėl su jomis susitikimas ir įvyko vėlai vakare – kad matytų kuo mažiau pašalinių akių.

Advokatai taip pat pabrėžė, kad nuteisti pareigūnai darbe buvo charakterizuojamas išskirtinai teigiamai, esą nėra pagrindo abejoti jų moralinėmis savybėmis ir įvaizdžiu.

Kieno bus patenkinti skundai, Vilniaus apygardos teismas žada paskelbti spalio 17-ąją.

V. Šlenio ir L. Vasiliausko baudžiamoji byla kaltinamųjų prašymu buvo nagrinėjama neviešuose teismo posėdžiuose. Teismas yra konstatavęs, kad pareigūnai savo veiksmais akivaizdžiai pažemino pareigūno vardą, diskreditavo visą vidaus reikalų instituciją. Toks jų elgesys, pasak teismo, nesuderinamas su einamomis pareigomis.

Vilniaus policijos pareigūnų orgijas demaskavo jų pačių kolegos iš Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) Organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinių, tyrę vieno didžiausių Vilniaus apskrityje veikusio „Lapinų“ ginkluoto nusikalstamo suvienijimo įvykdytas nusikalstamas veikas.

V. Šlenys ir L. Vasiliauskas buvo kaltinami savo darbo vietoje surengę tikrą orgiją – komisariate su prostitutėmis pareigūnai esą užsiiminėjo seksu, leido joms vartoti narkotikus.

Pareigūnai savo kolegoms įkliuvo dėl įvykių praėjusių metų vasario 18-ąją. Tądien V. Šlenys dirbo naktinėje pamainoje, o L. Vasiliauskas darbo vietoje pasiliko po darbo.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad V. Šlenys iš savo tarnybinio telefono paskambino vienai prostitutei.

„Čia operas iš Krasnuchos“, – merginai prisistatė vyresnysis tyrėjas, ir merginą pakvietė atvykti pasimylėti į antrąjį policijos komisariatą. Už seksą tarnybinėse policijos patalpose pareigūnas prostitutei esą sumokėjo 50 litų.

Kai mergina atvyko į policiją ir čia esą patenkino pareigūno seksualinius įgeidžius, prostitutė išvyko į čigonų taborą nusipirkti narkotikų. Netrukus ji vėl sulaukė V. Šlenio telefono skambučio – pareigūnas jos teiravosi, ar ji jau suvartojo narkotines medžiagas ir dar kartą merginą pakvietė atvažiuoti į komisariatą – esą čia esančiame tualete ji galės svaigintis.

Mergina su tokiu pareigūno pasiūlymu sutiko – ji jau žinojo įėjimo į policijos komisariato tarnybines patalpas slaptuosius kodus, kuriais naudojasi tik čia dirbantys pareigūnai.

Netrukus į komisariatą atvažiavusi prostitutė kabinete pamatė dar vieną merginą, kurios težinojo vardą – Karina. Ją į komisariatą buvo pristatęs policijos patrulis – mergina aptikta prie čigonų taboro. Bylos duomenimis, ji komisariate taip pat teikė seksualines paslaugas.

Susitikusios pareigūno kabinete merginos nuėjo į tualetą ir susileido narkotikų dozę.

L. Vasiliauskas ir V. Šlenys į savo kolegų akiratį pateko atsitiktinai – atlikdami ikiteisminį tyrimą dėl Vilniaus nusikalstamų grupuočių platinamų narkotikų pareigūnai užfiksavo ir savo kolegos skambučius prostitutei. Ji neneigė, kad teikė seksualines paslaugas policijos komisariate.