„Tyrimas J.Petraičio atžvilgiu buvo nutrauktas vakar“, - DELFI sakė Vilniaus apygardos prokuratūros Sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus prokuroras Edmundas Jonušas. Jo teigimu, byloje liko tik vienas iš keturių buvusių įtariamųjų – 51 metų Vytautas Petraitis, kuris greičiausiai bus teisiamas dėl kontrabandos. Kitiems buvusiems įtariamiesiems gali tekti liudyti byloje, kuri teismą pasieks gegužės pradžioje.

Įtarus galimu nusikaltimo padarymu verslininkas buvo sulaikytas Vilniaus Gedimino prospekte, kuriuo bandė sprukti nuo pareigūnų sportiniu automobiliu „Porsche Carrera“, ir dviems paroms uždarytas į areštinę, iš kurios vėliau nenorėjo išeiti. Tada po ilgų pareigūnų įkalbinėjimų iš areštinės išėjęs J.Petraitis sakė, jog jam buvo įdomu „iš vidaus“ susipažinti su tvarka, o save apibūdino kaip pasakos, į kurią pateko herojų.

DELFI primena, kad verslininkas buvo sulaikytas sausio 11 dieną netoli savo namų sostinės Gedimino prospekte. Po sulaikymo, J.Petraitis buvo uždarytas į areštinę, o vėliau jam buvo skirtas namų areštas. Tačiau netrukus verslininkas paprašė jį panaikinti.

Tirdami antikvarinių dirbinių kontrabandos bylą Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Operatyvinės veiklos skyriaus pareigūnai sulaikė dar tris vyrus, kurie buvo įtariami šia nusikalstama veika. Jiems buvo skirtos švelnesnės kardomosios priemonės – dokumentų paėmimas ir registracija policijoje.

Senovinių ikonų kontrabandos tyrimą pareigūnai pradėjo praėjusių metų gruodžio 12 dieną. Tada ties Nemenčinės gyvenviete įkliuvo antikvarinių dirbinių prigrūstas mikroautobusas „Volkswagen Caravelle“ ir jį lydėjęs visureigis „Nissan Terrano“.

Ekspertai nustatė, kad sulaikytų antikvarinių dirbinių vertė – 52 tūkst. 660 litų. Tiek vertos nelegaliai gabentos 69 ikonos, 3 paveikslai, akvarelė, taip pat vienas medžio drožinys, vaizduojantis angelą, ir statulėlė.

Australijoje gimęs J.Petraitis savo biografijoje teigia, kad 1989 metais Kembridžo universitete apsigynęs teisės mokslų daktaro disertaciją, atvyko į Lietuvą, kur sutiko savo dabartinę žmoną Giedrą. Milijonieriumi žiniasklaidos vadintas J.Petraitis aistrą antikvarinėms meno vertybėms pajuto dar studijuodamas Kembridže.