Lietuvos apeliacinis teismas antradienį išnagrinėjo H. Daktaro, kurį nusikalstamo pasaulio atstovai vadindavo tiesiog Hena, advokato Kristupo Ašmio skundą dėl kovo pradžioje Vilniaus apygardos teismo priimtos nutarties, kuria sunkiais nusikaltimais įtariamam kauniečiui iki birželio 5-osios pratęstas kardomasis kalinimas.

H. Daktaro gynėjas tikina, kad pusmetį už grotų praleidęs įtariamasis toliau suimtas nepagrįstai ir todėl turėtų būti išleistas į laisvę. Pasak K. Ašmio, įtariamasis turi šeimą, gyvenamąją vietą ir paleistas į laisvę „nedarys naujų nusikaltimų“. Be to, jo teigimu, byloje yra apie penkiolika įtariamųjų, tačiau suimti tik trys asmenys, todėl ir H. Daktarui galėtų būti skirta švelnesnė kardomoji priemonė.

Gynėjas taip pat pabrėžė, kad Hena nesislapstė nuo pareigūnų, o iš Lietuvos išvyko tik dėl to, jog jo gyvybei grėsė mirtinas pavojus.

„Buvo apšaudytas jo gyvenamasis namas, dėl to Kaune atliekamas ikiteisminis tyrimas“, - teisme sakė K. Ašmys.

Su tokia H. Daktaro advokato pozicija kategoriškai nesutinka ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento (ONKTD) prokuroras Z. Tuliševskis. Pasak jo, H. Daktarui buvo bandoma įteikti šaukimą atvykti į prokuratūrą, tačiau pareigūnų niekas neįsileido į namus.

Be to, jo teigimu, apie H. Daktaro paiešką buvo pranešusi žiniasklaida, apie tai žinojo visa įtariamojo šeima.

„Iš pradžių jis slapstėsi Lietuvoje, o vėliau – Bulgarijoje“, - prokuroras teisme pareiškė, kad net ir išvykęs iš šalies Hena darė naujus nusikaltimus – naudojosi suklastotu dokumentu.

„Vilniaus apygardos teismo nutartis, kuria H. Daktarui pratęstas karomasis kalinimas, yra teisėta ir pagrįsta, todėl net negali būti kalbos apie jos naikinimą ar keitimą“, - Z. Tuliševskis teigė neabejojantis, kad iš Lukiškių kalėjimo į laisvę paleistas įtariamasis gali pasislėpti nuo pareigūnų.

Valstybės kaltintojas negalėjo pasakyti, kada bus baigtas ikiteisminis tyrimas, tačiau patikino, kad jis tikrai nėra vilkinamas.

„Byloje yra labai daug nukentėjusiųjų, liudytojų, įtariamųjų, reikia atlikti procesinius veiksmus ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, - sakė Z. Tuliševskis. – Dar dviejų asmenų ieškome – vienas slapstosi Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV), kitas – Didžiojoje Britanijoje“.

Pasak prokuroro, H. Daktaras yra ne kartą teistas, tai rodo, kad jis – pavojingas visuomenei. Be to, jo teigimu, ankstesnėse bylose buvo daromas spaudimas liudytojams ir nukentėjusiesiems, todėl „yra duomenų, kad ir dabar gali būti daromi tokie žingsniai“.

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras taip pat prisipažino, kad kol kas nepavyko rasti visų įkalčių bei palaikų, todėl esą į laisvę išleistas H. Daktaras gali imtis priemonių juos sunaikinti.

Pats H. Daktaras į teismo posėdį nebuvo atvežtas, tačiau apie jį buvo iš anksto informuotas. Sunkiais nusikaltimais įtariamas kaunietis savo kaltę neigia ir tvirtina, jog pareigūnai esą nori su juo susidoroti.

Ar pagrįstai Henai buvo pratęstas kardomasis kalinimas, Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas Kęstutis Jucys žada paskelbti jau trečiadienį.

DELFI primena, kad prokurorai H. Daktarą įtaria dėl 13 nusikalstamos veikos epizodų, byloje yra areštuotas visas įtariamojo žmonos Ramutės Daktarienės, jos sesers, H. Daktaro motinos Jadvygos Daktarienės ir dar kitų giminaičių turtas.

Prokuratūros įtarimuose H. Daktarui yra nurodyta, kad jis nuo 1993 metų vasario 21 d. iki 2001-ųjų pabaigos organizavo šaunamaisiais ginklais ir sprogmenimis ginkluotą „Daktarų“ nusikalstamą susivienijimą sunkiems nusikaltimams (nužudymams, vagystėms, plėšimams, turto prievartavimams) daryti.

H. Daktaras įtariamas organizavęs buvusių bičiulių Arvydo Mučinsko (Mačialka), Rimanto Ganusausko ir Roberto Borcherto (Karabaso) nužudymus bei pasikėsinimą nužudyti Vladimirą Seneckį (Turistas). Be to, Hena įtariamas turto prievartavimais, plėšimais, beveik milijono litų pasisavinimo organizavimu iš dabar jau bankrutavusios draudimo bendrovės.

Parodymus prieš H. Daktarą pareigūnams duoda ne tik su jais sutikę bendradarbiauti nusikaltėliai, bet ir buvę artimi Henos bičiuliai.