E. Kavunui siūlo skirti programos „Krištolinė širdis“ premiją. Ši Donecko srities administracijos skiriama premija skirta paskatinti piliečiams, kurie galėtų tapti pavyzdžiu kitiems.

Šachtininkas pretenduoja į nominaciją „Drąsi širdis“ (apdovanojimas skiriamas žmonėms, kurie padeda tiems, kam reikia pagalbos, rašoma programos interneto svetainėje).

Incidentas įvyko 2013 m. pradžioje Krasnoarmeiske. Vėlų vakarą dvidešimtmetę. vietos gyventoją gatvėje užpuolė prievartautojas. Ji tuo metu kalbėjo telefonu su draugu. Išgirdęs draugės šauksmą, bičiulis paskambino netoliese gyvenančiam pažįstamam – šachtininkui E. Kavunui ir paprašė pagalbos.

E. Kavunas atbėgo į įvykio vietą. Užpuolikas ėmė bėgti, bet E. Kavunas jį pavijo. Vyrai susimušė. „Prievartautojas išsitraukė peilį, bet E. Kavunas buvo vikresnis ir, išmušęs peilį, tol kūlė kumščiais užpuoliką, kol šis nustojo judėti“, – rašo „Komsomolskaja pravda“ Ukrainoje.

Paskui šachtininkas iškvietė miliciją ir greitąją pagalbą. Sumuštą nusikaltėlį išvežė į ligoninę su kaulų lūžiais ir sumušimais, ten jis ir mirė. Paaiškėjo, kad jis jau buvo teistas už vagystes, o neseniai mėgino išžaginti besilaukiančią moterį.

Šachtininką apkaltino žmogžudyste, įvykdyta viršijant būtinosios ginties ribas. Jam iškėlė baudžiamąją bylą. E. Kavunas sakė, jog yra pasirengęs stoti prieš teismą, tačiau pabrėžė, jog „kiekvienas normalus vyras būtų taip pasielgęs“.

Į E. Kavuno pusę stojo daugelis jo kolegų ir kraštiečių, net Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus sūnus Viktoras. Visuomeninė organizacija „Gelbėjimo tarnyba“ apdovanojo E. Kavuną medaliu.

Balandį teismas išnagrinėjo bylą ir panaikino kaltinimus E. Kavunui. Vyriškį pagal laidavimą atidavė darbo kolektyvui.