Praėjus beveik pusei metų po paskutiniojo posėdžio Vilniaus apygardos teismas pirmadienį toliau nagrinėjo garsiąją baudžiamąją bylą dėl teisėjo Jono Furmanavičiaus ir Violetos Naruševičienės nužudymo – posėdžiai ilgą laiką nevyko, nes sirgo R. Ivanauskas.

Nors posėdžiai nevyko, teisėjai nesėdėjo sudėję rankų – neviešuose ir iš anksto neskelbtuose posėdžiuose buvo apklausti įslaptinti liudytojai.

Vienas jų prisipažino, kad žudynių išvakarėse Vaišvydavoje, prie pardutuvės sutiko D. Kedį, kuris paprašė už 50 litų jį parvežti į Garliavą „Jis atrodė pavargęs, labai susimąstęs, kalbėjome bendromis temomis apie orą“, – teigė liudytojas.

Tuo metu kitas liudytojas, kuris byloje įvardytas kaip liudytojas Nr. 11, prisipažino matęs, kaip 2009-ųjų spalio 5-ąją buvo nužudytas J. Furmanavičius.

Teisėjo kaimynas teigė, kad tą rytą išgirdo keistą garsą, todėl pasižiūrėjo pro langą. „Pamačiau, kaip savaime į tarpuvartę važiuoja automobilis, paskui jį bėga vyras, kuris netrukus į jį įšoko ir sustabdė – tas vyras buvo su juodos spalvos pistoletu, ant jo matėsi duslintuvas“, – įslaptintas liudytojas sakė, kad iš išvaizdos vyras buvo panašus į Rusijos ekstrasensą Košpirovskį.

„Paskui jis nubėgo link gatvės, pro langą vaizdas nesimatė, todėl bėgau prie kito lango – tuo metu girdėjau kelis šūvius, o tas vyras po to įsėdo į baltos spalvos autobusiuką, jeigu neklystu, į keleivio vietą“, – įslaptintas liudytojas patikino, kad šaudęs vyras „atrodė profesionaliai – jis žinojo, ką daro“.

Pirmadienio posėdyje taip pat buvo parodytas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota 82 metų J. Furmanavičiaus motinos Anelės Furmanavičienės apklausa – pensininkę policijos pareigūnai apklausė namuose.

„Braška širdis kiekvieną kartą“, – senolė prisipažino, kad jau praėjo 5 metai po nužudymo, tačiau kaltų dėl jo nužudymo taip ir nėra.

A. Furmanavičienė prisipažino, kad jos sūnus nenorėjo jos jaudinti, todėl vengė kalbėti apie pedofilijos skandalą. Vis dėlto, ji prasitarė, kad prieš nužudymą J. Furmanavičius savo seseriai pasakė, jog čia bus „tos prietrankos darbas“ – toji „prietranka“, anot moters, – dabar jau buvusi Kauno apygardos teismo teisėja Neringa Venckienė.

Ji pažymėjo, kad byloje yra pateikusi civilinį ieškinį, kurį reiškia N. Venckienei, dabar jau buvusiam vyrui, motinai. „Mano vaiką taip šmeižia, tokias šneka nesąmones, kad jai Dievas atlygintų, kiek mes čia kenčiame“, – sakė A. Furmanavičienė.

„N. Venckienė pabėgo, matyt ir ją kliudė, kad paliko Seimą – ji turėtų atsakyti, ji buvo veikėja, mokino brolį, tuos filmus su mergaite darė“, – sakė A. Furmanavičienė.

N. Sadūnaitė priblokšta paliko teismo salę

Bylą nagrinėjantis teismas taip pat nutarė išklausyti slapta darytus D. Kedžio, L. Stankūnaitės, Andriaus Ūso ir V. Naruševičienės pokalbius telefonu.

Pareigūnai yra užfiksavę D. Kedžio pokalbį su R. Ivanausku – 11 min. trunkančio pokalbio neišlaikė iki šiol kaltinamųjų į teismą palaikyti atvykstanti disidentė Nijolė Sadūnaitė. „Kaip tokius žemelė nešioja“, – negalėdama klausytis vieno paskui kitą skriejančių rusiškų keiksmažodžių, N. Sadūnaitė išėjo iš posėdžių salės.

Pareigūnai yra užfiksavę ir D. Kedžio pokalbį su tuomečiu Seimo nariu Juliumi Veselka. Iš Rokiškio psichiatrijos ligoninės vykęs D. Kedys sakė norintis su juo važiuoti susitikti, tačiau jis kol kas nenorėjo kištis į šį reikalą, juoba kad jau apie tai buvo kalbėjęs su Petru Gražuliu.

D. Kedys tikino, kad P. Gražulis jam buvo žadėjęs padėti, tačiau esą vėliau išsiaiškino, jog yra vienos bendrovės, kuriai vadovauja A. Ūsas, akcininkas, todėl nutraukė ryšius.

Iš slapta užfiksuotų pokalbių taip pat aiškėja, kad prieš pat žudynes D. Kedys domėjosi, kur galima pasidaryti Rusijos vizą, taip pat užsiminė, kad planuoja išvykti į Ispaniją, Daniją.

Be to, jis buvo sukūręs internetinę svetainę apie pedofilus – labai dažnai skambindavo ją administruojančio vaikinui ir domėjosi, kiek žmonių per dieną joje apsilankė. D. Kedys labai piktinosi, kai iš „YouTube“ dingo vienas jo darytų įrašų, išnyko ir svetainė apie pedofilus.

Pareigūnai užfiksavo ir D. Kedžio pokalbį su N. Venckiene – kartą per Rusijos televizijos kanalą „RTR Planeta“ buvo rodoma laida apie pedofilus. Paskambinęs D. Kedys siūlė kuo greičiau įsijungti televizorių, bet N. Venckienė nurodė, kad nemoka nusistatyti rusiškų kanalų, o jos vyras Aidas jau seniai knarkia.

N. Venckienė: reikėjo griebti už kulės

Atnaujinta 15.35 val.: Dar kitame pokalbyje D. Kedys savo seseriai guodėsi, kad prie namų pastebėjo įtartiną automobilį, kurio vairuotojas prisistatė esantis policijos pareigūnas. „Jis parodė pažymėjimą“, – sakė D. Kedys. Tiesa, jis suabejojo, ar šis vyras tikrai buvo iš policijos.

„Labai, gailiuosi, kad jį paleidau – jis man pamosikavo pažymėjimą“, – sakė D. Kedys.

„Reikėjo griebti už kulės“, – brolį mokė N. Venckienė, pažymėjusi, kad prie namų greičiausiai buvo pedofilų atstovai.

„Reikėjo surišti ir į mūsų balą įmesti, tegul plaukia“, – teigė N. Venckienė. Šio pokalbio metu ji taip taip broliui pasiūlė nešiotis ginklą: „Drąsiukai, šautuvą nešiokis“.

A. Ūsą pribloškė D. Kedžio paviešinti įrašai

Atnaujinta 16.10 val.: Teismas pradėjo klausytis ir mažametės mergaitės tvirkinimu tuo metu įtariamo A. Ūso pokalbių. Viename jis prisipažįsta, kad yra priblokštas, nes D. Kedys internete paviešino vaizdo įrašus, kuriuose mergaitė pasakoja, kaip buvo tvirkinama ir prievartaujama.

„Tu atsidaryk „YouTube“ ir pasižiūrėk, ką jis išdarinėja su tuo vaiku“, – sakė A. Ūsas.

„Jis daro bespridielus, išplatino visai Europos Sąungai tuos įrašus, ant kiek debilai jie“, – A. Ūsas sakė, kad geriau jaustųsi, jeigu būtų kaltinamas triguba žmogžudyste nei pedofilija. „Esu baudžiamas už gerus darbus“, – vienam savo bičiuliui guodėsi jis.

A. Ūsas stebėjosi, kad D. Kedžiui visur atviros durys ir jo visi bijo – net tuometis Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Kęstutis Betingis esą tylėjo, kai buvo vadinamas pedofilų dengėju.

„Dar tą teisėją kažkokį įkišo, čia visiškas debilizmas“, – sakė A. Ūsas.

L. Stankūnaitė: vaikas užhipnotizuotas

Atnaujinta 16.28 val.: Dar kitame įraše girdėti, kaip A. Ūsas kalbasi su L. Stankūnaite. Ji taip pat piktinasi „YouTube“ išplatintais įrašais, kuriuos žadėjo nuvežti ikiteisminį tyrimą dėl tvirkinimo atliekančiam prokurorui.

„Čia viskas nerealu – vaikas užhipnotizuotas, žmogus nepamena, kas buvo prieš tris mėnesius, o čia prieš metus“, – pokalbio metu vaizdo įrašais piktinosi L. Stankūnaitė. Ji taip pat pareiškė, kad jos dukra apie nebūtus dalykus prieš kamerą kalbėjo tik dėl to, jog norėjo įtikti tėvui.

Antstolė apie N. Venckienę: girdėjau, ji nesąžininga teisėja

Atnaujinta 16.39 val.: Dar kitame įraše girdėti, kaip A. Ūsas kalba su antstole, kuriai ne tik guodžiasi apie užgriuvusius nemalonumus dėl pedofilijos istorijos, bet ir prašo užfiksuoti „YouTube“ paviešintus įrašus apie tariamą mergaitės tvirkinimą.

„Į bet kokį antstolį nenoriu kreiptis, nes ties svoločiai turi daug pažįstamų“, – sako A. Ūsas.

Šio pokalbio metu pasisukus kalbai apie N. Venckienę, A. Ūsas sako, kad ji lėks iš darbo „kaip propkė“, o antstolė užsimena girdėjusi, jog N. Venckienė yra nesąžininga teisėja – esą vienoje byloje „jos iniciatyva buvo daug prieita, kad skolininkas bylos nepralaimėtų, o tik pasirašytų taikos susitarimą“.

Pirmadienį darbą baigęs antradienį teismas toliau klausysis pareigūnų slapta užfiksuotų įrašų.

Teismo posėdžiui pasibaigus R. Ivanauskas atsiprašė teisėjų ir salėje buvusių žiūrovų už garso įrašuose užfiksuotus keiksmažodžius. „Man labai gėda“, – sakė jis.

Teismas jau yra apklausęs ir pagrindinį liudytoją šioje byloje – vadinamąjį slaptąjį informatorių Mindaugą Žalimą.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai nustatė, kad R. Ivanauskas ir E. Barauskaitė pritarė D. Kedžio sumanymui įvykdyti nužudymus, todėl buvo susitikę su vadinamuoju slaptuoju informatoriumi Mindaugu Žalimu – jo prašė padėti D. Kedžiui nužudyti J. Furmanavičių, V. Naruševičienę, L. Stankūnaitę ir A. Ūsą. Be to, M. Žalimo buvo prašoma surasti sodo namelį, kuriame turėjo slėptis D. Kedys.

2009 m. rugsėjo 6-ąją M. Žalimas suabejojo nužudymų būtinimu, todėl esą R. Ivanauskas ir E. Barauskaitė jį įkalbinėjo padėti įvykdyti nusikaltimus.

Pasak valstybinį kaltinimą palaikančio prokuroro, po 10 d. M. Žalimas kreipėsi į pareigūnus ir pranešė apie D. Kedžio planuojamas žudynes.

Ikiteisminio tyrimo metu prokurorai taip pat nustatė, kad D. Kedys „dėl asmeninių priežasčių“ ruošiasi nužudyti keturis žmones ir ieško bendrininkų, pritarė D. Kedžio ketinimams ir sutarė, jog jam padės slapstytis bei suras bendrininką.

Byloje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Redas Savickas teisme sakė, kad kaltinamieji D. Kedį atvežė į Vilnių, kur jis susitiko su M. Žalimu. Čia R.Ivanauskas esą D. Kedį patikino, kad M. Žalimas yra „patikimas žmogus“, kuris padės nužudyti keturis žmones.

Taip pat nustatyta, kad nužudymo metu D. Kedys turėjo būti užsidėjęs peruką, specialiai pasinaudos kelių priežiūros tarnybos autobusiuku, įsigys ginklus, o po nužudymų autobusiuką paliks Marijampolėje, taip suklaidindamas pareigūnus. Iš čia jį į sodo namelį Vilniuje turėjo nuvežti M. Žalimas.

Prokuroras sakė, kad prieš žudynes D. Kedys išbandė ginklą – šaudė į neperšaunamas liemenes.

Pasak R. Savicko, jau rugsėjo 16-ąją M. Žalimas iš R. Ivanausko paėmė tris krepšius, kurie buvo reikalingi D. Kedžio slapstymuisi ir juos tądien nuvežė į sodo namelį.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad jau prieš geras dvi savaites iki žudynių buvo žinoma, kad D. Kedys žudys spalio 5-ąją.

Prokuroro teigimu, į J. Furmanavičių buvo šauta 8, o į V. Naruševičienę – 6-7 kartus.