Vilniaus apygardos teismas pirmadienį išnagrinėjo du H. Daktaro skundus dėl apylinkės teismo priimtų nutarčių, kuriomis jis siekė, kad Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas (TIK), kuriame nuteistasis atlieka bausmę, ir Kalėjimų departamentas, kuriam pavaldi įkalinimo įstaiga, svarstytų galimybę H. Daktarą perkelti į Pravieniškių pataisos namus.

H. Daktaro skundai buvo išnagrinėti rašytinio proceso tvarka, teisėjai juos atmetė kaip nepagrįstus, o žemesniojo teismo teisėjų priimtos nutartys yra teisėtos ir daugiau nebegali būti skundžiamos, DELFI sakė teismo atstovė Vaida Bytautė.

Bene garsiausias Lietuvos nusikaltėlis siekė įrodyti, kad jau gali bausmę atlikti lengvesnėmis sąlygomis – tokios galimybės kalėti iki gyvos galvos nuteisti asmenys sulaukia tik tuomet, kai kalėjime praleidžia 10 metų. Anot H. Daktaro, apkaltinamąjį nuosprendį priėmęs Klaipėdos apygardos teismas į galutinę bausmę įskaičiavo ir bausmes, kurias dar 1997 bei 2006 m. skyrė teismai, todėl jis 10 metų bausmę jau yra atlikęs.

H. Daktaras taip pat prašė įpareigoti Lukiškių TIK administraciją kreiptis į teismą su teikimu dėl jo perkėlimo į pataisos namus.

Tačiau tokie jo reikalavimai nepagrįsti – teisėjai konstatavo, kad H. Daktaro bausmės pradžia yra 2013 m. birželio 14 d., kai Klaipėdoje buvo paskelbtas nuosprendis, o į jį įskaitytas nuteistojo sulaikymas nuo 2009 m. rugsėjo 4 d. Tai reiškia, kad 10 metų laikotarpis, po kurio Hena galės pretenduoti kalėti lengvesnėmis sąlygomis, bus tik 2019 m. rugsėjį.

H. Daktarui paskelbtas nuosprendis dėl įvairių sunkių nusikaltimų, tarp jų – ir nužudymų, įsiteisėjo šių metų birželį. Tiesa, jį kasacine tvarka yra apskundę ir prokurorai, ir nuteistasis. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) šių skundų dar nėra pradėjęs nagrinėti.

Teisėjai yra konstatavę, kad H. Daktaras padarė labai sunkius nusikaltimus – ne tik pats organizavo, bet ir dalyvavo atimant gyvybę. „Ši bausmė yra adekvati jo pavojingumui ir asmenybei“, – yra sakęs Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas Valdimaras Bavėjanas.

Daktarų nusikalstamo susivienijimo bylą išnagrinėjęs teismas yra nusprendęs, kad jo dalyviai buvo ginkluoti šaunamaisiais ginklais, sprogmenimis ir sprogstamosiomis medžiagomis, naudotais ir planuotais panaudoti daromuose nusikaltimuose (nužudymuose, turto prievartavimuose, plėšimuose ir kt.).

„Iš grupuotės lyderio veiksmų matyti, kad nusikalstama veikla buvo H. Daktaro gyvenimo būdas. H. Daktaras – labai pavojingas visuomenei ir jo nusikalstamų polinkių pakeisti įprasta kriminaline bausme neįmanoma. Nagrinėtu laikotarpiu nusikalstama veikla taip pat buvo šio vyro gyvenimo būdas“, – paskelbė teismas.

Šią vasarą H. Daktaras DELFI buvo davęs išskirtinį interviu – jį perskaityti ir pasižiūrėti galite susijusiuose straipsniuose.