Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Ugnė Gailiūnienė pirmadienį paskelbė, kad J. Žilinskiui skiria maksimalią įstatyme numatytą bausmę – laisvės atėmimą dvejiems metams šešiems mėnesiams. Kadangi kaltinamasis buvo teisiamas pirmą kartą, teismas nutarė bausmės vykdymą atidėti trejiems metams.

Apkaltinamąjį nuosprendį priėmusi teisėja pažymėjo, kad bausmės vykdymo atidėjimo metu nuteistasis negalės artintis prie vaikų ugdymo įstaigų, todėl ateityje negalės daryti analogiškų nusikaltimų, taip pat privalės dalyvauti elgesio pataisos programose.

„Tokie įpareigojimai, teismo nuomone, kur kas geriau padės pasiekti bausmės tikslus nei realus laisvės atėmimas“, – pažymėjo teisėja U. Gailiūnienė.

Jeigu J. Žilinskis pažeis teismo skirtus įpareigojimus, jis gali būti pasiųstas į įkalinimo įstaigą.

Nors baudžiamojon atsakomybėn patrauktas J. Žilinskis kaltinimų nepripažino ir aiškino, kad įvyko klaida, o pareigūnai esą sulaikė ne tą asmenį, teismas nuosprendyje pažymėjo, jog atmeta tokius kaltinamojo teiginius. Anot teismo, po to, kai J. Žilinskis buvo sulaikytas, daugiau nepasikartojo atvejų, kai prie vaikų darželio ateina vyras ir vaikams demonstruoja savo lytinius organus.

Teismo paskelbtas nuosprendis dar neįsiteisėjo – nuteistasis jį galės apskųsti apeliacine tvarka. Greičiausiai jis tokia teise pasinaudos, nes kaltės nepripažino ir kaip įmanydamas teisme bandė slėpti savo veidą.

J. Žilinskis buvo sulaikytas praėjusių metų liepos 28 d., kai jį miškelyje prie vaikų darželio sustabdė du jauni policijos rėmėjai.

Bylą teismui perdavę prokurorai teigė, kad J. Žilinskis praėjusių metų tiksliai nenustatytą gegužės arba birželio dieną, maždaug nuo 10 iki 12 val., Vilniuje, Architektų g., priešais vaikų darželio-mokyklos „Svaja“ vaikų žaidimų aikštelėje žaidusius mažamečius vaikus buvo nusimovęs kelnes ir demonstravo savo lytinius organus.

Kad būdamas už darželio tvoros atkreiptų žaidimų aikštelėje žaidusių mažamečių dėmesį, vyras barškindavo savo atsineštu barškučiu.

Viena vaikų darželyje dirbanti auklėtoja pareigūnams sakė, kad jai pavyko iš arti pamatyti savo genitalijas demonstravusį vyrą – ji neabejojo, kad būtent J. Žilinskis yra tas vyras, kuris bent pastaruosius dvejus metus gąsdino vaikų darželio auklėtinius.

„Šalia mūsų darželio yra miškas, iš kurio daugybę metų pasirodydavo vyras – vaikai mums pranešdavo, kad matė sysiojantį vyrą, mes ir pačios ne kartą jį matėme, tačiau išvydęs, kad ateiname, jis iš karto pasišalindavo, – sakė auklėtoja. – Vaikai dar buvo maži, jie nesuprasdavo, tačiau mes jiems aiškindavome, kad dėdė nesupranta, ką daro, jis nežino, jog reikia šlapintis tualete ir kad niekam nereikia to rodyti.“

Pasak auklėtojos, lytinius organus demonstruodavęs vyras visą laiką barškindavo barškučiu – taip bandydavo pritraukti vaikų dėmesį.

„Jis visada buvo apsirengęs kamufliažinėmis kelnėmis, ant galvos užsidėjęs kepuraitę su snapeliu, – teisme kalbėjo liudytoja. – Ne kartą bandėme prie jo prieiti, bet jis greitai traukdavosi atgal į mišką arba pasislėpdavo aukštoje žolėje ir šliauždamas pasišalindavo.“

Tačiau auklėtojai kartą pavyko slapta prieiti prie nuogai išsirengusio vyro – jis net nepastebėjo, kaip iš šono prisėlino moteris.

„Aš tada labai gerai mačiau jo veidą ir jį įsidėmėjau, o tą patį vakarą šį vyrą vėl pamačiau stotelėje“, – sakė auklėtoja.

Pasak jos, apie tai, kad prie darželio siautėja iškrypėlis, buvo pranešta policijai, todėl prie darželio ne kartą patruliavo policija, bet kai pareigūnai pasirodydavo su tarnybinėmis uniformomis, jį tai greičiausiai atbaidydavo.

Moteris stebėjosi, kad lytinius organus vaikams demonstravo ne koks nors benamis ar girtuoklis: „Buvau sukrėsta, kad žmogus yra normaliai apsirengęs, nei girtas, nei bomžas, o taip elgiasi“.

Anot jos, kai J. Žilinskis buvo sulaikytas praėjusių metų liepą, daugiau ekshibicionistas prie vaikų darželio nepasirodė.

Tai teisme patvirtino ir kita darželio auklėtoja – būtent liudytojų parodymais teisėja rėmėsi priimdama apkaltinamąjį nuosprendį.

„Tas vyras laukdavo tik vaikų, nes kai mes bandydavome prisiartinti, jis iš karto pasišalindavo, o kai buvo sulaikytas, viskas baigėsi“, – pažymėjo moteris.

Žinia, kad prie vaikų darželio siautėja iškrypėlis, buvo pasiekusi net Seimą – vienas parlamentaras gavo tėvų laišką, kuriame buvo nurodyta, jog daugybę metų pareigūnams nepavyksta sutramdyti vaikus gąsdinančio ekshibicionisto.

Politikas iš karto kreipėsi į policiją, o ši dar kartą pareigūnams nurodė slapta stebėti darželio teritoriją. Tačiau tai jokios naudos nedavė, kol liepos 28 d. į pagalbą buvo pasitelkti du policijos rėmėjai – būtent jų sostinės 5-ojo policijos komisariato pareigūnai paprašė slapta stebėti vaikų darželio teritoriją.

„Ėjome aplink vaikų darželį – aš iš vienos pusės, kolega – iš kitos, kai pamačiau vyrą, kuris atitiko auklėtojų nupasakotus požymius, – teisme kalbėjo vienas jaunųjų policijos rėmėjų. – Kai jis mane pamatė, labai sutriko ir paspartino žingsnį. Kadangi kolega dar nebuvo atėjęs, nutariau jį užkalbinti – paklausiau, gal jis turi cigaretę. Bet neturėjo, o tuo metu kaip tik pasirodė kolega – paprašėme nueiti iki darželio, aiškinau, kad norime išsiaiškinti situaciją, nes ieškojome žmogaus, kuris vaikams demonstruoja lytinius organus.“

Liudytojo teigimu, vyras neprieštaravo ir sutiko palaukti, kol atvažiuos policija.

„Klausėme, ką jis čia veikia, bet vyras nelabai norėjo kalbėti ir teigė, kad atvažiavo iš stoties ir savo 24 metų draugei ieškojo narkotikų, kuriuos esą kažkas čia turėjo palikti“, – sunkiai įtikinamą kaltinamojo versiją prisiminė policijos rėmėjas.

Kad su mergina buvo atvykęs pasiimti narkotikų, J. Žilinskas kalbėjo ir policijos pareigūnams, tačiau negalėjo nurodyti nei merginos, nei kur narkotikai prie vaikų darželio buvo paslėpti. O jų niekas ir nerado.

„Čia man dabar pareikšti tokie kaltinimai, o aš niekuo nesusijęs“, – teisme J. Žilinskis neigė kaltę ir dievagojosi, kad tuo metu, kai buvo sulaikytas, net neatitiko ekshibicionisto požymių – buvo apsirengęs ne kamufliažinėmis kelnėmis.

Paklaustas, kodėl vaikų darželio auklėtoja jį atpažino kaip įtariamąjį, vyras nieko negalėjo pasakyti.