Ar dėl skaudžios nelaimės kelyje yra kalta tik neblaivi automobilį vairavusi moteris, ar atsakomybę dėl to turi prisiimti ir motociklininkas?

Į šiuos klausimus atsakymo ieško Vilniaus rajono apylinkės teismas – teisėja Jolanta Bagdonienė trečiadienį toliau nagrinėjo baudžiamąją bylą dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimo vairuojant apsvaigus nuo alkoholio ir nesunkaus sveikatos sutrikdymo per eismo įvykį.

Prokurorų kaltinimų sulaukė anksčiau neteista vilnietė Judita Dilkienė. Kaltę ji ikiteisminio tyrimo metu pripažino tik iš dalies, o savo pozicijos teisme dar neišsakė.

Nelaimės metu J. Dilkienei buvo nustatytas net 2,35 prom. girtumas.

Bylos duomenimis, J. Dilkienė dar 2014 m. spalio 31 d. apie 16.40 val. Vilniaus pakraštyje, kelyje Vilnius-Panevėžys, savo vairuojamą automobilį „Opel Astra“ sukdama į Tarandės pusę, neįsitikino, kad yra saugu ir netrukus susidūrė su į Vilniaus pusę važiavusiu motociklu „Yamaha“.

Eismo įvykis įvyko pirmojoje eismo juostoje, motociklo sustabdyti nespėjęs vilnietis Arvydas Jadzevičius po galingo smūgio atsidūrė šalia kelio esančioje pievoje. Vyras patyrė sunkius sužalojimus – jam buvo sutraiškyta koja, sužalojimus teko gydytis beveik metus, dėl to jis buvo nedarbingas.

Tuo metu automobilį „Opel Astra“ neblaivi vairavusi J. Dilkienė pareigūnams nurodė, kad motociklo tiesiog nepastebėjo – ji įtaria, jog šis tamsiu paros metu galėjo važiuoti neįjungęs šviesos signalų.

Ekspertai nustatė, kad kelio ruože, kuriame galima važiuoti ne didesniu kaip 70 km/val. greičiu, A. Jadzevičiaus vairuojamas motociklas važiavo maždaug 90 km/val. greičiu, o kliūtis kelyje jam atsirado maždaug likus 70 metrų iki jos.

Todėl, kaip pažymėjo Lietuvos teismo medicinos ekspertizės vyriausiasis ekspertas Vytautas Šakėnas, greitį viršijęs motociklininkas prarado galimybę išvengti susidūrimo.

Vis dėlto, eksperto teigimu, tikėtina, motociklininkas būtų spėjęs motociklą sustabdyti, jeigu būtų neviršijęs leistino greičio.

Tačiau, pasak V. Šakėno, pagrindinė avarijos kilimo priežastis – „Opel Astra“ apsisukimas kelyje. „Automobilis nedavė kelio savo juosta važiavusiam motociklui ir sudarė kliūtį“, – pabrėžė jis.

Automobilis „Opel Astra“ eismo įvykio metu nebuvo apdraustas – kaltinamosios sutuoktinis jį ką tik buvo atsigabenęs iš Lenkijos, todėl paprasčiausiai nesuspėjo. Ant automobilio taip pat buvo uždėti lenkiški valstybiniai numeriai.

Per eismo įvykį buvo smarkiai apgadintas ne tik motociklas „Yamaha“, bet ir lengvasis automobilis „Opel Astra“ – po smūgio buvo sumaitotas visas jo priekis. Automobilio vairuotoja sužalojimų nepatyrė.

Šioje byloje nukentėjusysis kaltinamajai yra pareiškęs ieškinį dėl keliasdešimties tūkstančių eurų turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo.

Jeigu teisme bus įrodyta J. Dilkienės kaltė, jai grės bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki trejų metų.