Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) praneša, kad šeštadienį, Ignalinos rinktinės Puškų užkardos pasieniečiai kartu su jiems talkinusiais Viešojo saugumo tarnybos pareigūnais kelyje Zarasai - Daugpilis, ties Zarasų rajono Smėlynės kaimu, patikrinti sustabdė iš Latvijos ką tik įvažiavusį automobilį „Škoda Octavia“. Mašiną lietuviškais numeriais vairavo 33-ejų Kauno gyventojas. Jis turėjo tvarkingus dokumentus.

Kartu vyko du keleiviai, 21-erių ir 31-erių Vietnamo piliečiai. Jie turėjo savo šalies pasus, tačiau neturėjo Šengeno vizų ir į bendrijos erdvę buvo patekę neteisėtai.

VSAT Ignalinos rinktinėje dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną pradėtas ikiteisminis tyrimas. Kaunietį pasieniečiai buvo dviem paroms uždarę į areštinę. Vėliau skyrus kardomąsias priemones vyras buvo paleistas. Jam gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki 6 metų.

Vietnamiečiai pirmadienį priešpiet tebebuvo Ignalinos rinktinėje. Planuojama artimiausiu metu juos apgyvendinti VSAT Užsieniečių registracijos centre Pabradėje.

Ten pat turbūt atsidurs ir dar du jų tautiečiai, 24-erių Vietnamo pasą be Šengeno vizos turintis vyras bei jokių dokumentų neturintis ir 28-erių Vietnamo piliečiu prisistatantis asmuo. Juos šeštadienį Kalvarijos savivaldybės Salaperaugio kaimo ribose sulaikė VSAT Lazdijų rinktinės Kalvarijos užkardos pasieniečiai. Abu nelegalūs migrantai iš Lietuvos buvo išvežami automobiliu „BMW 530“ lietuviškais numeriais. Vietnamiečius į Lenkiją gabeno 32-ejų kaunietis.

Šeštadienio vakarą Kalvarijos užkardos pasieniečiai visus tris sulaikytuosius perdavė kolegoms iš Ignalinos rinktinės, mat įtariama, jog abu nelegalių migrantų gabenimo atvejai yra susiję. Pasienyje su Lenkija sulaikytas kaunietis pirmadienį priešpiet dar buvo areštinėje. Jam dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną irgi pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Iš viso šiemet pasieniečiai sulaikė 365 nelegalius migrantus iš Vietnamo, bandžiusius neteisėtai patekti į Lietuvą.