10 metų – tokia didžiausia bausmė gali būti skirta 18-mečiui A. Rynkevičiui, nes nusikaltimus, kuriais jį kaltina prokuratūra, kaltinamasis padarė būdamas nepilnametis. Būtent tokio dydžio bausmę ketvirtadienį vilniečiui pasiūlė skirti baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Liutauras Rudzevičius.

Pasak valstybinio kaltintojo, A. Rynkevičiaus padaryti nusikaltimai buvo itin žiaurūs, jis elgėsi labai ciniškai.

„Jis yra pavojingas, kad gyventų mūsų visuomenėje“, – baigiamojoje kalboje pabrėžė L. Rudzevičius.

Prokuroras A. Rynkevičių prašė nuteisti ne tik dėl vienos merginos išžagino, seksualinio prievartavimo ir nužudymo – jį taip pat prašė pripažinti kaltu ir dėl prieš kitą merginą panaudotos seksualinės prievartos.

Savo „gyvenimo kelią“ nuo vagysčių pradėjęs du kartus teistas A. Rynkevičius, prokuroro teigimu, kaskart darėsi vis pavojingesnis – įvykdė plėšimus, o galop, įtariama, ėmė žaginti merginas ir vieną jų nužudė. Ir tik todėl, kad bandė nuslėpti nusikaltimą – prievartinį lytinį aistros tenkinimą.

Pasak prokuroro, seksualinę prievartą patyrusi mergina buvo nužudyta itin žiauriai, būdama bejėgiškos būklės.

Bylos duomenimis, 21 metų mergin buvo išžaginta ir nužudyta 2012-ųjų gegužės 13-ąją Vilniaus tabore. Įtariamąjį pareigūnams pavyko nustatyti pagal nusikaltimo vietoje paliktus biologinius pėdsakus.

Praėjus kelioms dienoms po nusikaltimo sulaikytas jaunuolis iš karto pripažino savo kaltę. Jis neslėpė, kad jauną narkomanę iš pradžių prievartavo ir išžagino, o paskui siekdamas nuslėpti nusikaltimą, nusprendė ją nužudyti.

Šalia taboro esančiame miško masyve rasta mergina buvo nužudyta itin žiauriai – ekspertai konstatavo, kad merginai suduota ne mažiau kaip 80 smūgių. Paskui, kai mergina jau buvo bejėgiškoje būklėje, romų tautybės A. Rynkevičius ją pasmaugė.

Tiriant šį nusikaltimą buvo atskleistas dar vienos merginos išžaginimas ir prievartavimas. Paaiškėjo, kad dar 2011 m. A. Rynkevičius, pamatęs į autobusų stotelę einančią merginą, pasiūlė jai linksmai praleisti laiką – pasimylėti. Vaikinas tikino, kad nuo to bus geriau ir jam, ir jai.

Kadangi mergina nesutiko, A. Rynkevičius prieš ją panaudojo prievartą.

Dėl šio nusikaltimo pareigūnams nebuvo pavykę sulaikyti įtariamojo, todėl byla buvo nutraukta, o tik sulyginus jo biologinius pėdsakus po kitos merginos nužudymo, paaiškėjo, jog būtent jis galėjo įvykdyti šį nusikaltimą.

Pareigūnai neatmeta galimybės, kad nuo A. Rynkevičiaus galėjo nukentėti ir daugiau merginų, tiesa, greičiausiai jos niekur nesikreipė dėl pagalbos.

Neranda atsakymo, kodėl dukra buvo taip žiauriai nužudyta

Visą procesą teisme stebėjo nužudytosios merginos motina – ji stebėjosi, kaip labai sunkiais nusikaltimais kaltinamas vyras ramiai klausėsi liudytojų pasakojimų ir neigė savo kaltę. Ketvirtadienį į teismą konvojaus pareigūnų atvestas A. Rynkevičius demonstratyviai prieš nužudytosiosios motina nuo galvos nusimetė striukės gobtuvą ir tik kreivai nusišypsojo...

Nukentėjusiąja baudžiamojoje byloje pripažinta moteris baiminasi, kad net ir praėjus metams po kraupaus nusikaltimo jos dukros skriaudikas gali išvengti laisvės atėmimo bausmės.

„Žinote, kaip šiais laikais būna“, – sakė ji.

Anksčiau vykusio posėdžio metu moteris stebėjosi, kaip teismo salėje, teisėjų paprašytas pateikti anketinius duomenis, A. Rynkevičius kuo ramiausiai dėstė, jog gyvena namuose, nėra baigęs nė vienos klasės, nors netrukus prisipažino mokęsis Saulėtekio vidurinėje mokykloje ir pabaigęs 8 klases, yra du kartus teistas už vagystes bei plėšimus ir į laisvę išeis tik 2015-aisiais... O paklaustas, ar nėra įrašytas į narkologinę įskaitą, nė nedvejodamas pareiškė, jog jau seniai vartoja narkotikus.

„O kiek laiko vartojate?“ – kaltinamojo klausė teisėjų kolegijai pirmininkaujanti teisėja Vitalija Norkūnaitė.

„Negaliu pasakyti, pamiršau“, – greitakalbe atkirto A. Rynkevičius. Tiesa,
ikiteisminio tyrimo metu medikai patikrino jo sveikatą – diagnozavę lengvą protinį atsilikimą, konstatavo, kad šis gali atsakyti už savo veiksmus bei juos galėjo suvokti nusikaltimo padarymo metu.

„Nežinau, kuo tai baigsis – jis jau nebe žmogus“, – sakė nukentėjusioji.

Ji teigė, kad diena iš dienos bando rasti atsakymą, kodėl A. Rynkevičius pasirinko būtent jos dukrą, kodėl ji pati nieko nežinojo, jog ši jau kurį laiką vartoja narkotikus ir lankosi Vilniaus tabore.

„Iki šiol negaliu rasti atsakymo, kodėl taip jis pasielgė – buvau nuvažiavusi į prokuratūrą, susipažinau su byla, tačiau jis taip ir nieko nepasakė, kodėl ją taip išniekino“, – sakė nužudytosios motina.