Ikiteisminis tyrimas, kurį atliko Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai, buvo pradėtas, gavus informacijos apie galimą prekybą žmonėmis.

Tyrimo metu nustatyti 5 atvejai, kai 17–28 metų amžiaus vyrai buvo verbuojami ir vežami į Vokietiją bei Nyderlandus.

Tyrimo duomenimis, buvo ieškoma vyrų, kurie parvarytų vogtus automobilius iš užsienio. Nusikaltimų organizatoriai atvykdavo į pažįstamų namus ar susitikdavo su jais netoli gyvenamosios vietos Raseinių apylinkėse. Daugeliui jų buvo pažadami 500 eurų už parvarytą automobilį, vienu atveju buvo meluojama sakant, kad reikės dirbti statybose. Nukentėjusieji buvo pažeidžiami asmenys dėl sunkios materialinės padėties, socialinių įgūdžių stokos.

Įtariama, kad nuo 2014 metų rugsėjo iki 2016 metų balandžio mėnesio vieni kaltinamieji ieškodavo ar verbuodavo aukas, kiti kartu važiuodavo į užsienį ar koordinuodavo nusikaltimų veiksmus.

Didžioji dalis į svečią šalį išvežtų nukentėjusiųjų, neturėdami, kur trauktis, automobilius parvairuodavo į Lietuvą. Vienas iš nukentėjusiųjų baigė kelionę Lenkijoje, nes buvo sustabdytas pareigūnų, o nepilnametis nukentėjusysis nesutiko parvairuoti automobilio, todėl iš Vokietijos grįžo su kitu lietuviu, sėdėdamas keleivio vietoje. Jų kelionė taip pat baigėsi nesėkmingai – netoli Kauno juos pasivijo ir sustabdė policija.

Tyrimo duomenimis už parvarytus automobilius buvo sumokama tik maža dalis žadėtos sumos arba visai neatsiskaitoma. Kai kurie vyrai į užsienį būdavo verbuojami po kelis kartus.

Visi kaltinamieji, gyvenantys įvairiuose Lietuvos miestuose, jau yra ne kartą teisti.

Už prekybą žmonėmis Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą nuo dvejų iki dešimties metų, o už vaiko pirkimą ar pardavimą – nuo trejų iki dvylikos metų.