Kadangi Šiauliuose gyvenančio Andriaus T. ieškinys valstybei grindžiamas dėl pareigos užtikrinti tvarką pataisos namuose nevykdymo, pareiškimą nagrinėti priėmusi Vilniaus apygardos teismo teisėja Rita Kisielienė nutarė kreiptis į specialiąją teisėjų kolegiją. Ji turėtų išaiškinti, kas – bendrosios kompetencijos ar administraciniai teismai – turėtų išnagrinėti ieškinį dėl patirtos žalos atlyginimo.

Už sunkų nusikaltimą nuteistas ir Pravieniškių 2-uosiuose pataisos namuose bausmę atlikti pasiųstas Andrius T. buvo sužalotas dar 2002-ųjų spalio 2-ąją. Vyriškį užpuolė ir sumušė pataisos namuose kalintis Rolandas J., nuteistas kalėti daugiau kaip dešimčiai metų.

Andrius T. patyrė labai sunkius sužalojimus – tik po kurio laiko jis atsigavo iš komos ir ilgai buvo gydomas Laisvės atėmimo vietų ligoninėje. Šiaulietis dėl prastos sveikatos į laisvę buvo paleistas anksčiau laiko. Jį sužalojęs Rolandas J. buvo nuteistas dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo.

Pataisos namuose sužalotam Andriui T. atstovaujantis advokatas Mindaugas Kukaitis tvirtino, kad Pravieniškėse bausmę atlikdamas nuteistasis buvo suluošintas. Visą likusį gyvenimą vyriškis praleis invalido vežimėlyje, jam nuolat reikalinga slauga. Dėl patirtų sužalojimų šiauliečiui medikai skyrė I invalidumo grupę.

Kreipdamasis į teismą Andrius T. siekia, kad už jo sužalojimą atsakomybę prisiimtų valstybės institucijos.

„Valstybė nustatė bausmių atlikimo tvarką, - DELFI sakė advokatas M.Kukaitis. – Nusikaltimą padaręs asmuo pagal įstatymus įkalinimas ir turi saugiai atlikti bausmę. Kadangi Andrius T. buvo izoliuotas, valstybės institucijos privalėjo užtikrinti jo saugumą pataisos namuose, tačiau tai nebuvo padaryta – kalinys negalėjo išsikviesti pagalbą“.

Pasak teisininko, įkalinimo įstaiga privalo prisiimti atsakomybę dėl Andriaus T. suluošinimo. Pravieniškių 2-ieji pataisos namai byloje patraukti trečiuoju asmeniu, o valstybei atstovauja Teisingumo ministerija. Iš jos vyriškis siekia prisiteisti 200 tūkst. litų neturtinei žalai atlyginti bei beveik 8 tūkst. litų turėtoms išlaidoms.

Be to, buvęs kalinys iš valstybės kas mėnesį prašo priteisti po 2272 litus iki tol, kol jis pasveiks. Kadangi medikai nežada, jog Andriui T. sveikata pagerės, išmoka turėtų būti mokama iki tol, kol jam valstybė skirs pensiją.

Ieškinys Rolandui J. dėl kalinio sužalojimo nėra pateiktas.

Pravieniškių pataisos namai ir valstybei atstovaujanti Teisingumo ministerija Andriaus T. ieškinio nepripažįsta ir teismo prašo jį atmesti.