Kauno apygardos prokuratūra praneša, kad ikiteisminis tyrimas pradėtas, gavus informacijos, jog lygtinai iš įkalinimo įstaigos paleistas nuteistasis A. V. su dviem bendrais įsirengė patalpas kanapėms auginti . Įtariama, kad trijulė tiekė kanapes kaliniams.

Ikiteisminį tyrimą atlieka Kalėjimų departamento Kriminalinės žvalgybos valdybos pareigūnai, tyrimui vadovauja Kauno apygardos Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Nomeda Urbonavičienė.

Nustatytos dvi sodybos, pritaikytos kanapėms auginti. Jose buvo sumontuota speciali įranga. Viena sodyba – Jonavos rajone, vieno iš įtariamųjų gyvenamojoje vietoje, kita – Ukmergės rajone.

Kalėjimų departamento pareigūnai su Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų „Aras“ kovotojais sulaikė įtariamuosius. Per kratas rasta daugiau nei 200 augančių kanapių, taip pat platinti paruoštų kvaišalų. Per kratą aptikta ir sprogmenų, juos nukenksmino ir išsivežė „Aro“ išminuotojai.

Teismas leido suimti visus tris įtariamuosius. Jiems gresia nuo dešimties iki penkiolikos metų nelaisvės.

Kalėjimų departamento direktorius Virginijus Kulikauskas BNS teigė, jog tai buvo „išskirtinė sulaikymo operacija“, jai pirmą kartą pasitelkti policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai, nes buvo turėta duomenų, jog įtariamieji gali turėti pavojingų daiktų.

Manoma, kad tai gali būti karinėje apyvartoje naudojama signalinė mina. Dėl to, koks tai tiksliai prietaisas, bus atliekama ekspertizė.

Teisėsaugos duomenimis, vienas iš 1993 metais gimusių nuteistųjų – buvęs kariškis. Antrasis 1993 metais gimęs vyras – anksčiau teistas, išleistas lygtinai. 2000 metais gimęs įtariamasis – anksčiau teisto įtariamojo brolis.

„Paimta virš 200 vienetų vazonų su jau užaugintais kanapių augalais. Manome, kad tai buvo paruošti dideli kiekiai, labai dideli kiekiai realizacijai“, – sakė V. Kulikauskas.

Pasak jo, pareigūnus nustebino, kaip kokybiškai įrengtos laboratorijos. Viena jų buvo įrengta vieno iš įtariamųjų gyvenamojo namo rūsyje Jonavos rajone, o kita – nuošalioje negyvenamoje sodyboje Ukmergės rajone, abiejuose aukštuose.

Jose buvo temperatūros, drėgmės palaikymui skirta įranga, augalai prižiūrimi. Taip pat buvo užtikrinta, jog iš patalpų nesklistų kanapėms būdingas specifinis kvapas.

Kriminalinės žvalgybos valdybos viršininkas Jevgenijus Chleborodovas teigė, jog tai didžiausias įkalinimo sistemos tyrėjų rastas narkotikų kiekis.

„Prieš tai neturėjome tokios realizacijos“, – apie ikiteisminį tyrimą sakė jis.

„Palyginant ir su policijos atliekamais tyrimais, tai viena iš didžiausių laboratorijų Lietuvoje“, – pridūrė J. Chleborodovas.

Kauno apygardos prokuratūros teritorijoje esančiose įkalinimo įstaigose – Pravieniškų, Marijampolės ir Alytaus pataisos namuose – šiemet yra perduoti 99 ikiteisminiai tyrimai dėl neteisėtos narkotikų apyvartos, dar 86 tyrimai tęsiami.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)