Taip konstatavo Vilniaus apygardos teismas, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos Mobiliosios kuopos vyresniąjį patrulį pripažinęs kaltu dėl kyšininkavimo.

26 metų metų Švenčionių gyventojui teismas skyrė 130 MGL dydžio (16,9 tūkst. litų) baudą bei atėmė teisę trejus metus dirbti valstybės tarnyboje.

„Kaltinamasis padarė sunkų nusikaltimą, veikdamas tiesiogine tyčia, jo įvykdytas nusikaltimas diskredituoja policijos darbą ir akivaizdžiai menkina pasitikėjimą ja“, – nuosprendyje pažymėjo baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teisėjas Arūnas Kisielius.

Teismas nusprendė, kad bausmės tikslai bus pasiekti E. Kajatos nesiunčiant už grotų – reikalauta kyšio suma nebuvo didelė, kaltinamasis yra jauno amžiaus, praeityje neteistas, charakterizuojamas teigiamai.

Bylos duomenimis, pranešimas apie Lazdynų mikrorajone policijos pareigūno paimtą kyšį buvo gautas 2012-ųjų gruodžio 12-ąją – Bendrojo pagalbos centro telefonu paskambinęs dvidešimtmetis vilnietis teigė, kad už padarytą administracinės teisės pažeidimą policijos pareigūnas pareikalavo, o vėliau ir paėmė 400 litų kyšį.

Tyrimo metu pareigūnai išsiaiškino, kad tądien, apie 22 val., prie Lietuvos parodų ir konferencijų centro „Litexpo“ esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje vairuotojas su savo automobiliu atlikinėjo įvairius triukus. Kai jis atliko šoninį slydimą, prie jo priėjo policijos pareigūnas. Jis patikrino dokumentus ir vairuotojo pažymėjimą pasiliko.

KET pažeidimu įtariamas vairuotojas prašė jį įspėti ir paleisti, tačiau E. Kajata, paaiškinęs, kokio dydžio baudos gresia, sutiko padaryti „kalėdinę dovaną“ ir paskirti pusę minimalios baudos. Po to pareikalavo mažiau nei pusės minimalios baudos ir įvardijo 400 Lt.

Kai vairuotojas ėmė verkšlenti, jog yra studentas ir pinigų neturi, policijos pareigūnas patarė pasiskolinti iš automobilyje buvusio draugo. Kai šis sutiko paskolinti, pareigūnas paklausė, ar jis žino apie Sausio 13-osios g. veikiantį bankomatą bei nurodė, jog šio su pinigais lauks aikštelėje po pusvalandžio.

Kai vairuotojas iš bankomato paėmė pinigus ir važiavo į susitikimo vietą, pamatė, kad jį seka policijos automobilis. Jo vairuotojas pamirksėjo šviesomis, todėl vairuotojas sustojo – netrukus prie jo priėjo E. Kajata ir dar kartą pareikalavo pateikti dokumentus. Kai šis juos padavė, pareigūnas puolė ieškoti pinigų, bet jų nerado. Tada jis nurodė nejuokauti – vairuotojas įdėjo pinigus ir perdavė policijos pareigūnui.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas pareigūnas kaltės nepripažino. Nors pareigūnai neužfiksavo, jog jų kolega iš vairuotojo būtų gavęs pinigus, tačiau surinko pakankamai įrodymų, kuriais grindžiama galima jo kaltė.