Tai paaiškėjo Vilniaus apygardos prokuratūrai atlikus ikiteisminį tyrimą – policijoje jau nebedirbantys neteisėtai informaciją rinkę Aleksandras Aniukštis ir Marekas Stankevičius kaltinami piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi. M. Stankevičiui taip pat pateikti kaltinimai ir dėl dokumentų klastojimo.

Kartu su buvusiais pareigūnais baudžiamojon atsakomybėn dėl sukurstymo piktnaudžiauti patrauktas anksčiau Kalėjimų departamente dirbęs, bet pastaraisiais metais privačias detektyvo paslaugas teikiantis Valdemaras Radevičius. Jis vadovavo bendrovei „Teisinių sprendimų biuras“.

Būtent pagalba V. Radevičiaus vadovaujamai bendrovei įklampino pareigūnus – tyrimo metu buvo nustatyta, kad 2013-–2015 m. pareigūnai privačiam detektyvui teikdavo informaciją apie privačių asmenų duomenis. Juos pareigūnai gaudavo prisijungę prie Vidaus reikalų informacinės sistemos.

Kiekvienas prisijungimas prie šios sistemos turi būti pateisinamas, todėl M. Stankevičius, įtariama, siekdamas pateisinti neteisėtą informacijos rinkimą, suklastojo elektroninius duomenis, kai sistemoje nurodė, kad asmenų, kuriais domisi, atžvilgiu yra atliekama kriminalinė žvalgyba.

Prokurorai nustatė, kad V. Radevičiui, kuris teigė savo bendrovę jau pardavęs, buvo perduoti maždaug 50 asmenų privatūs duomenys.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukti kaltinamieji pripažįsta jiems pateiktus kaltinimus – baudžiamąją bylą atvertusio Vilniaus miesto apylinkės teismo jie prašė sutrumpinti procesą ir neapklausinėti nukentėjusiųjų bei liudytojų. Taip kaltinamiesiems, jeigu juos teismas nuteistų, skirtos bausmės turėtų būti sumažintos trečdaliu.

Ne visi asmenys, kurių duomenys buvo perduoti privačiam detektyvui, norėjo, kad tyrėjai juos pripažintų nukentėjusiaisiais. Tačiau tie, kuriems buvo suteiktas toks statusas, kaltinamiesiems pareiškė civilinius ieškinius dėl patirtos žalos atlyginimo – kai kurie jų prašo priteisti 6, 20 ir net 60 tūkst. eurų.

Valstybinį kaltinimą byloje palaikantis prokuroras Giedrius Tarasevičius sakė, kad ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad privačia detektyvo veikla užsiimantis V. Radevičius tuomečiams policininkams nurodydavo, kokių konkrečių asmenų duomenys būdavo reikalingi.

O šių duomenų reikėjo aiškinantis ne tik klientų giminystės ryšius, bet ir ieškant dingusių asmenų, taip pat net tiriant, ar kliento mergina ar žmona nėra susiradusi meilužio. O jeigu susirado, reikėjo sužinoti, kas jis toks.

Nustatytas ir vienas atvejis, kai privatūs duomenys buvo reikalingi draudikams, kuriuos prieš sudarant sutartį domino vienas asmuo.

Tyrimo metu nebuvo nustatyta, kad informaciją teikę policininkai būtų gavę kokios nors naudos, todėl jiems pateikti kaltinimai tik dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir neteisėto informacijos apie asmens privatų gyvenimą rinkimo bei atskleidimo. Jeigu teisme pasitvirtins kaltinimai, kaltinamiesiems grės bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.