Tokią poziciją trečiadienio susitikime su vidaus reikalų ministru Juozu Bernatoniu išsakė policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius, informuoja ELTA.

Susirūpinęs dėl nepaliaujamai didėjančio automobilių vagysčių skaičiaus ir nepakankamai efektyvaus šiuos nusikaltimus tiriančių pareigūnų darbo, ministras J.Bernatonis buvo pasikvietęs pokalbiui policijos generalinį komisarą V.Grigaravičių bei jo pavaduotoją Vizgirdą Telyčėną. Susitikimo metu aptartas policijos veiklos organizavimas tiriant automobilių vagystes.

V.Grigaravičiaus teigimu, automobilių vagysčių skaičius šiemet padidėjo nedaug. Tai matyti lyginant šių metų devynių mėnesių duomenis su praėjusių metų statistika.

Policijos departamento duomenimis, per 9 šių metų mėnesius šalyje pavogta 4 tūkst. 211 automobilių, arba 106 automobiliais daugiau negu per tą patį laikotarpį pernai.

Valstybinės įmonės "Regitra" duomenimis, šių metų spalio 1 dieną Lietuvoje buvo įregistruoti 1 mln. 529 tūkst. 836 automobiliai, o praėjusių metų pabaigoje jų buvo 1 mln. 383 tūkst.

Kaip liudija Muitinės departamento statistika, per 9 šių metų mėnesius į Lietuvą buvo importuoti 209 tūkst.785 automobiliai, t.y. beveik 41 proc. daugiau negu per atitinkamą praėjusių metų laikotarpį. Reeksportuota iš šalies 135 tūkst. 350 automobilių - beveik 64 proc. daugiau negu pernai.

Policijos generalinis komisaras informavo vidaus reikalų ministrą, kad šiemet per 9 mėnesius šalyje buvo surasta 2 tūkst. 36, arba 45,4 proc., anksčiau pavogtų automobilių.

Anot V.Grigaravičiaus, analizuojant turimą informaciją ir organizuotų specialiųjų tikslinių operacijų rezultatus galima teigti, jog surandamų automobilių kiekis, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu (rasta 47,8 proc. pavogtų automobilių), mažėja dėl to, kad didžioji dalis pagrobtų automobilių išardoma ir realizuojama agregatais bei detalėmis arba pergabenama ir legalizuojama už šalies ribų.

Policija, matydama galimybę užkardyti automobilių vagystes, kreipėsi į Ūkio ministeriją, siūlydama pakeisti ir sugriežtinti Transporto priemonių ir jų numeruojamųjų agregatų prekybos taisykles, primenama Policijos departamento pranešime.

Buvo siūlyta kiekvienai įmonei, besiverčiančiai prekyba transporto priemonėmis ir jų numeruojamaisiais agregatais, transporto priemonių ardymu ir taisymu, papildomai įvesti privalomą registravimo tvarką - susiūtame ir sunumeruotame apskaitos žurnale būtų įrašomi transporto priemonių duomenys su kėbulo ir visų agregatų numeriais. Taip pat buvo siūloma, kad tokiose įmonėse dirbantiems asmenims būtų keliami bent minimalūs kvalifikaciniai reikalavimai.

Šie darbuotojai privalėtų mokėti identifikuoti transporto priemonę, atpažinti perdirbtus, suklastotus automobilių identifikacinius numerius. Policijos nuomone, tokių papildomų reikalavimų įvedimas turėtų padėti įgyvendinti automobilių vagysčių prevenciją, nes jeigu nebūtų vogtų detalių paklausos, tai bent jau sumažėtų automobilių vagysčių siekiant juos iškomplektuoti ir parduoti dalimis. Tačiau Ūkio ministerija, keisdama minėtas taisykles, į policijos teiktus pasiūlymus neatsižvelgė.

Informuodamas vidaus reikalų ministrą apie automobilių vagysčių tyrimo situaciją, policijos generalinis komisaras siūlė stiprinti ir tarpžinybinį bendradarbiavimą. Pagal statistiką šiais metais daugiausiai vogtų automobilių surado policijos pareigūnai - 1 tūkst. 269, Valstybės sienos apsaugos pareigūnai - 36, daugiau nei 10 pagrobtų automobilių nustatė VĮ "Regitra". Kaip pabrėžė V.Grigaravičius, labai svarbu, kad pagrindiniai pasienio kontrolės punktai galėtų jungtis prie Interpolo ieškomo transporto kompiuterinės duomenų bazės, nes kol kas nemažai vogtų automobilių ar jų dalių yra išvežama per nekompiuterizuotus pasienio kontrolės punktus.

Kaip informavo Vidaus reikalų ministerija, J.Bernatonio nurodymu bus atnaujinta 1996 metų Vyriausybės nutarimu patvirtinta kompleksinė kovos su transporto priemonių vagystėmis programa, kuri nebuvo efektyviai vykdoma. Numatoma sudaryti tarpžinybinę darbo grupę, į kurią bus įtraukti visų suinteresuotų žinybų bei visuomeninių organizacijų atstovai. Darbo grupė, apsvarsčiusi šią programą, numatys konkrečias priemones šiai problemai spręsti.

Ministras J.Bernatonis ir ateityje ketina reguliariai išklausyti policijos generalinio komisaro ataskaitas aktualiais policijos veiklos klausimais. Pagal Policijos veiklos įstatymą generalinis policijos komisaras yra tiesiogiai pavaldus vidaus reikalų ministrui.