Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį paskelbė, kad daugybę kartų teistas 33 metų M. Matukas ir 31 metų jo bičiulis Gintaras Tumėnas beveik dvejus metus pelnėsi iš vienos jaunos merginos prostitucijos.

Baudžiamąją bylą neviešuose posėdžiuose išnagrinėjęs teisėjas Linas Dūdys nutarė, kad daugybę kartų įstatymus pažeidęs M. Matukas už grotų turės praleisti dvejus metus. Tuo metu jo bičiulis G. Tumėnas, kuris M. Matukui ir pasiūlė prisijungti prie pelnymosi iš prostitucijos, paliktas laisvėje – teismas jam skyrė 3 metų 2 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant dvejiems metams.

Kol nuosprendis įsiteisės, G. Tumėnui toliau bus taikoma kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, įpareigojimas reguliariai registruotis policijoje bei 6 tūkst. eurų užstatas.

Teismas taip pat nutarė patenkinti nukentėjusiąja pripažintos merginos ieškinį ir iš nuteistųjų solidariai priteisė 2 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą.

Ikiteisminį tyrimą atlikę policijos pareigūnai nustatė, kad G. Tumėnas dar 2013 m. liepą į prostituciją įtraukė jauną merginą. Ji tuo metu niekur nedirbo ir neturėjo jokio legalaus pragyvenimo šaltinio, todėl buvo puikiu taikiniu – vyras pasisiūlė būti merginos sąvadautoju, žadėdamas ne tik didelį uždarbį, bet ir apsaugą nuo policijos ir nusikaltėlių bei agresyvių klientų.

Mergina „dirbti“ sutiko ne iš karto – svarstė apie savaitę. O kai sutiko, sužinojo, kad uždarbį turės perpus dalintis su savo „viršininku“, kuris jai ne tik žadėjo suteikti „patalpas darbui“, bet ir pasirūpinti skelbimų internete patalpinimu bei nuvežti pas klientus, jeigu tik reikės.

Kad pavyktų pritraukti kuo daugiau moteriškų glamonių ištroškusių vyrų, G. Tumėnas nutarė dailią merginą nufotografuoti ir jos nuotrauką patalpinti prie internete publikuojamų skelbimų.

Kadangi „darbo“ buvo daug ir G. Tumėnas jau vienas nebesuspėdavo, po kelių mėnesių jis prie nelegalaus „verslo“ pasiūlė prisijungti savo bičiuliui M. Matukui. Šis iš karto sutiko – iš prostitucijos gaunamus pinigus kompanija nutarė dalintis į tris dalis, tiesa, M. Matukui tekdavo mažiausia dalis.

Kaip pareigūnams pasakojo nukentėjusiąja pripažinta mergina, sąvadautojai jai buvo išnuomoję butus Dariaus ir Girėno, Žėručio, Įsrutės ir Pylimo g. esančiuose namuose.

Už valandą „bendravimo“ su prostitute klientai turėdavo mokėti 200 litų (57,92 Eur), pusvalandį – 150 Lt (43,44 Eur). Tokios kainos galiodavo tik tuomet, jeigu klientas pats atvykdavo pas merginą.

Tuo metu, jeigu klientas norėdavo, kad prostitutė atvyktų į jo namus ar kitą pageidaujamą vietą, mokėti tekdavo daugiau – valanda „bendravimo“ buvo įvertinta 250 Lt (72,40 Eur).

Sąvadautojai iš merginos prostitucijos pelnėsi iki 2015 m. birželio vidurio.

Įtariama, kad per beveik dvejus metus prostitute dirbusi mergina iš klientų gavo daugiau kaip 27 tūkst. Eur, iš jų – apie 12 tūkst. Eur atiteko G. Tumėnui, o M. Matukui – beveik 2,5 tūkst. Eur.

Prostitutę pas klientus vežiojęs M. Matukas išgarsėjo prieš kelerius metus – beveik 100 kartų dėl Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimų baustas vyras dar 2011 m. pribloškė sostinės policijos pareigūnus – jo vairuojamą automobilį policija net tris dienas vaikėsi po Vilnių. Nuo 2011-ųjų pavasario M. Matukas kiekvieną mėnesį po porą kartų įkliūdavo policijai už tai, kad vairavo neblaivus ir neturėdamas vairuotojo pažymėjimo.