Spaudos konferencijoje Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas pranešė, kad buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis bei jų realizavimo, t. y. nusikalstamų veikų numatytų Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 253 straipsnio 1 ir 2 dalyse.

Sulaikymų ir kratų metu iš neteisėtos apyvartos išimti 224 vnt. skirtingų modelių šaunamųjų ginklų, tarp jų pavojingi automatiniai šaunamieji ginklai su garso slopintuvais: ,,Agram“, ,,Kalašnikov“, pistoletai: TT, ,,Glock“, ,,Sig Sauer“, revolveriai: ,,Arminius“, ,,Taurus“ ir kt., 12 047 vnt. skirtingo kalibro šovinių, 6 granatos, 3 sprogdikliai.

Anot pareigūno, šaunamieji ginklai, šaudmenys ir sprogmenys priklauso Lietuvos Respublikos ginklų fondui.

„Tyrimo metu nustatyta, kad šie ginklai į neteisėtą apyvarta pateko iš Lietuvos ginklų fondo“, – kalbėjo L. Pernavas.

Dirbo Ginklų fonde

Atliekant tyrimo veiksmus nustatyta, kad vienas iš sulaikytų įtariamųjų 1996–2006 metais dirbo LR Ginklų fonde sandėlininku ir buvo atsakingas už šaunamųjų ginklų ir šovinių priėmimą, saugojimą bei naikinimą.

Turimais duomenimis, aukščiau minėtas įtariamasis šiuos šaunamuosius ginklus ir šaudmenis pavogė iš LR Ginklų fondo ir tokiu būdu neteisėtai juos užvaldęs kartu su bendrininkais organizavo ir vykdė jų realizaciją.

Turimais duomenimis, šie šaunamieji ginklai turėjo būti sunaikinti Ginklų fonde.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis pasakojo, kad daugiau nei prieš du metus buvo gauta informacija apie šią nusikalstamą veiką.

Ikiteisminis tyrimas Lietuvos kriminalinės policijos biuro Sunkaus ir organizuoto nusikalstamumo tyrimo padaliniuose pradėtas 2018 metais, gavus kriminalinės žvalgybos informacijos ir atlikus tyrimą dėl grupės asmenų, kurie neteisėtai disponavo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis, organizavo ir vykdė šių ginklų neteisėtą prekybą.

Buvo atlikta ilgalaikė policijos operacija, sulaikyti septyni asmenys. Visi asmenys – Lietuvos Respublikos piliečiai, gyvenantys Vilniaus apskrityje.

Anot R. Kiškio, didelė dalis ginklų yra veikiantys.

Linas Pernavas, Rolandas Kiškis

Puikiai žinomi teisėsaugai

Spaudos konferencijos metu buvo atskleista, kad du asmenys yra puikiai žinomi teisėsaugai, jie susiję su organizuotu nusikalstamumu. Pirminiais duomenimis, kiti asmenys nebuvo žinomi.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Martynas Jovaiša teigė, kad aiškinamasi ar visi ginklai yra patekę iš Lietuvos ginklų fondo.

Anot pareigūnų, grupuotė ketino pasipelnyti iš ginklų, siekė juos parduoti.

Aktyvūs ikiteisminio tyrimo veiksmai tęsiami. Įtariamųjų ratas gali plėstis.
Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.