Padarė ne viską?

Beveik prieš savaitę Panevėžio aplinkkelyje įvykusi avarija, pašiurpinusi visą Lietuvą, užduoda vis naujų klausimų. Vienas jų – kodėl į avarijos vietą pirmiausia atskubėjo greitosios pagalbos automobiliai ir ugniagesiai, o ne policijos pareigūnai, privalėję pasirūpinti gelbėtojų saugumu? Po itin skaudžios eismo nelaimės Panevėžio aplinkkelyje artimųjų netekę ir vis dar psichologiškai atsigauti negalintys žmonės klausia: kas vis dėlto kalčiausias, kad nevaldomu tapęs ugniagesių automobilis rėžėsi į įvykio vietoje dirbusius medikus?

Negalintis suvokti, kodėl po pirmosios avarijos aplinkkelyje prie susidūrusių automobilių pirmi atskubėjo medikai, vėliau – ugniagesių gelbėtojų mašina ir tik paskui – policijos ekipažai, tragedijos metu žuvusį tėvą Raimundą Juknevičių šeštadienį palaidojęs velionio sūnus Darius bando praskleisti įvykio detalių šydą. Vaikino neapleidžia abejonės, kad policijos pareigūnai ne viską padarė taip, kad antrosios avarijos, kurioje žuvo jo tėvas, būtų išvengta.

Policija atvyko paskutinė

D.Juknevičius PB pasakojo dažnai girdėdavęs iš tėvo, dirbusio greitosios medicinos tarnybos automobilio vairuotoju, jog įvykus avarijai į įvykio vietą pirmieji visada atskuba policijos pareigūnai. Jie apsaugos juostomis užtveria nelaimės vietą, sureguliuoja eismą – nukreipia mašinas kita linkme arba apriboja jų judėjimą. Šitokiu būdu pareigūnai pasirūpina saugiu medikų ir ugniagesių gelbėtojų darbu. Tačiau tą nelemtą kartą gelbėti susidūrusiuose automobiliuose įkalintų žmonių pirmieji atvyko greitosios medicinos pagalbos darbuotojai.

Mūsų dienraštis rašė, kad po kelių minučių atskubėjusi ugniagesių gelbėtojų mašina nuslydo nuo kelio į žmonių būrį, mirtinai sužalodama du vairuotojus – 47-erių metų Rimantą Drebicką ir 49-erių Raimundą Juknevičių bei sužeisdama medicinos darbuotoją Reginą Šaduikienę. D.Juknevičiaus neapleidžia dvejonės. Jo manymu, jeigu policijos pareigūnai būtų atvažiavę laiku ir aptvėrę avarijos vietą, įvykiai būtų pakrypę kita linkme.

Atskubėję medikai privalėjo ne tik gelbėti gęstančias gyvybes, bet ir patys rūpintis darbo saugumu. Norintiems toliau važiuoti automobilių vairuotojams eismą reguliavo viena iš medicinos darbuotojų. Dvipusiu keliu ir toliau riedėjo lengvieji automobiliai bei sunkiasvorės mašinos.

Ugniagesių cisterna apvirto tuomet, kai skubėjęs į įvykio vietą slidžiame kelyje gelbėtojas Ramūnas Šimkevičius nesuvaldė automobilio ir šis pradėjo slysti į priešingą eismo juostą. Priešpriešinėje juostoje gaisrinė mašina kliudė važiavusį automobilį „Renault Trafic“. Jį vairavo Ukrainos pilietis. Po smūgio gelbėtojų mašina tapo visai nevaldoma, ir ji atsitrenkė į važiuojamojoje kelio dalyje po eismo įvykio stovėjusius automobilius „Audi 80“, „Chrysler Concorde“, „Skoda Octavia“ bei toje vietoje dirbusius medikus.

Skirtingas laikas

Tądien eismo įvykį bene pirmasis pamatęs pro šalį iš Upytės kaimo važiavęs 20 metų Darius Lapinskas apie 11 val. 5 min. paskambino į greitosios pagalbos stotį ir pranešė apie nelaimę. Ugniagesiai gelbėtojai spaudai praneša apie įvykį sužinoję 11 valandą 14 minučių. Kraupios avarijos dieną Panevėžio rajono policijos komisariato surengtoje spaudos konferencijoje laikinai viršininko pareigas einantis Gintautas Misiūnas sakė, jog apie avariją sužinojo iš anonimo skambučio 11 valandą 10 minučių.

PB aiškinosi, ar visos gelbėtojų tarnybos apie įvykusias avarijas ar kitus įvykius informaciją gauna tuo pačiu metu. Panevėžio rajono policijos komisariato atstovė spaudai Vaida Karalevičienė patikino, jog pranešimus apie įvykius kiekviena gelbėjimo tarnyba gauna skirtingu laiku. Pasak jos, tai priklauso nuo to, kuriai gelbėjimo stočiai pirmiausia paskambina žmogus. Jei iš pradžių pranešama greitosios pagalbos stočiai, policijos pareigūnai ir ugniagesiai gelbėtojai apie tai sužino šiek tiek vėliau. Juos informuoja apie įvykį pirmoji sužinojusi gelbėtojų stotis.

G.Misiūnas PB sakė, jog vos tik išgirdęs apie sausio 7 dieną įvykusią avariją policijos komisariatas nedelsdamas į įvykio vietą išsiuntė policijos ekipažus.