Tokios aplinkybės paaiškėjo antradienį Vilniaus apygardos teisme, į kurį automatais ginkluoti konvojaus pareigūnai pristatė itin pavojingais laikomus suimtus nuteistuosius – keturiolika kartų teistą Darių Eriksoną ir šešiolika apkaltinamųjų nuosprendžių išgirdusį Armandą Gontą.

Už tai, kad praėjusių metų gruodžio 4 d. Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime (TIK) pasmaugė dėl sukčiavimo dar neįsiteisėjusiu nuosprendžiu nuteistą klaipėdietį, D. Eriksonui ir A. Gontai gresia griežčiausia – laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė.

Tačiau šaltakraujišku nužudymu iš savanaudiškų paskatų kaltinami žudikai teigia, kad apie planuojamą nužudymą buvo iš anksto įspėję Kalėjimų departamento ir Pravieniškių pataisos namų administracijos pareigūnus, tačiau šie nereagavo, todėl ir buvo nužudytas niekuo dėtas suimtasis.

„Aš rašiau, kad įvykdysiu šį nusikaltimą, rašiau, kad žudysiu, jeigu man nebus pakeistos kalinimo sąlygos, bet niekas nereagavo, atėjo Pravieniškių direktorius Sušinskas ir sakė: „Sėkmės, važiuok į Lukiškes“, – teisme kalbėjo D. Eriksonas, pabrėžęs, jog pareigūnai jį įkalindavo su žemiausios kastos nuteistaisiais, nors jis yra „bachūras“.

Jis įsitikinęs, kad pareigūnai privalėjo į jo įspėjimą reaguoti ir užkirsti kelią suimtojo nužudymui, juo labiau kad jis jau kartą vieną kalinį buvo nužudęs pataisos namuose.

Kad atsakomybę dėl suimtojo nužudymo Lukiškių TIK turi prisiimti Kalėjimų departamentas, teigė ir anksčiau dėl nužudymo teistas A. Gonta.

„Dėl visko kaltinu Kalėjimų departamentą“, – aiškino jis, pridūręs, kad per miglą atsimena praėjusių metų gruodžio 4-osios įvykius, kai su D. Eriksonu vos tik atvežtas į Lukiškes nužudė kitą kalinį, kurio net nepažinojo.

Čia D. Eriksonas ir A. Gonta buvo atvežti iš Pravieniškių pataisos namų – įkalinimo įstaigos administracija yra pateikusi raštą, kad nesugeba užtikrinti šių dviejų žudikų kalinimo, jie nuolat grasina ne tik kitiems nuteistiesiems, bet ir pareigūnams.

Abu kaliniai teigė, kad žudė tik dėl to, jog siekė geresnių kalinimo sąlygų.

A. Gonta sakė, kad nužudymą, kuriuo yra kaltinamas, su D. Eriksonu įvykdė tik dėl to, kad norėjo būti išvežtas iš Pravieniškių pataisos namų pirmojo lokalinio sektoriaus. „Norėjau kalėti uždarame režime, kameroje yra geriau, dėl to kreipiausi į Kybartų pataisos namų pareigūnus, rašiau Kalėjimų departamentui, bet niekas nereagavo“, – sakė jis.

Nuteistasis, kuriam dar liko kalėti vienuolika metų, tikino, kad nors ir gresia įkalinimas iki gyvos galvos, tačiau į laisvę jis dar tikrai išeis.

„Kojomis išeisiu, greitai, tikrai nesėdėsiu visą gyvenimą“, – teisėjos Virginijos Liudvinavičienės paklaustas sakė A. Gonta.

Jis taip pat pabrėžė, kad labai gailisi dėl Lukiškių TIK įvykdytos suimto nuteistojo nužudymo. „Aš neįsivaizduoju, kas tą dieną įvyko, viską matau per miglą, dėl to labai gailiuosi“, – tikino A. Gonta.

Paklaustas, ar kartu į laikiną sulaikymo kamerą uždarytam suimtajam pasakė, jog planuoja jį nužudyti vien dėl to, kad kalėjimų sistemos pareigūnai sureaguotų į jo prašymus ir perkeltų bausmę atlikti griežtesnėmis sąlygomis, galvą nuleidęs A. Gonta atkirto, jog ne.

Tuo metu D. Eriksonas tikino, kad nori būti sugrąžintas į Pravieniškių pataisos namus, kuriuose anksčiau kalėjo. Žudikas pabrėžė, kad nėra toks pavojingas, kaip jį bando pateikti teisėsauga.

„Niekada savęs nelaikiau pavojingu, – sakė žudikas. – Tai, ką padariau Lukiškėse, man leido padaryti administracija – jie šunys, nesugeba dirbti, bet dėl to aš nesu kaltas.“

Jis ne kartą pabrėžė, kad niekuo dėtas kalinys Lukiškėse nebūtų buvęs nužudytas, jeigu kalėjimų sistemos darbuotojai tinkamai vykdytų savo pareigas ir reaguotų į nuteistųjų keliamas pretenzijas. „Visi žino apie nuteistųjų kastas, jie mane sodino su gaidžiais, nors žinojo, kad su jais aš nesėdėsiu“, – sakė D. Eriksonas.

Trijų teisėjų kolegija nutarė, kad tyčiniu nužudymu kaltinami D. Eriksonas ir A. Ganta turi būti ir toliau laikomi suimti ir izoliuoti nuo kitų nuteistųjų, nes perkelti į pataisos namus atlikti ankstesniais nuosprendžiais skirtų bausmių gali daryti naujus nusikaltimus. Suėmimą įstatymą maksimaliam trijų mėnesių laikotarpiui pratęsti prašė ir prokurorė Larisa Fedotova, pažymėjusi, kad nuteistieji yra labai pavojingi.

Žudė ir anksčiau

Palangoje gimęs, bet iki suėmimo Kretingoje gyvenęs A. Gonta dar 2011 m. sausį be jokios priežasties užpuolė ir mirtinai suspardė vietos gyventoją, už tai jam teismas yra skyręs 13 metų laisvės atėmimo bausmę. Vėliau žudikas dar ne kartą buvo teisiamas – jam bausmė buvo pailginta iki 15 metų, nes grasino susidorojimu Kretingos teismo teisėjai, taip pat iš jos reikalavo beveik 6 tūkst. eurų už ramų gyvenimą. Vėliau recidyvistu pripažintas kalinys teisinosi, kad taip siekė pakeisti gyvenamąją vietą – nenorėjo kalėti Marijampolės pataisos namuose, kuriuose buvo skriaudžiamas aukštesnės kastos nuteistųjų.

Tuo metu keliolika kartų teistas D. Eriksonas jau yra teistas dėl kalinio nužudymo – dar 2016 m. jis su kitu nuteistuoju Marijampolės pataisos namuose užmušė nuskriaustųjų kastai priskiriamą kalinį. Jis taip pat buvo pasmaugtas – ant kaklo buvo uždėta virvė, kurią abu kaliniai tempė į skirtingas puses. Už tai D. Eriksonui teismas skyrė 16 metų laisvės atėmimo bausmę.

Teisme D. Eriksonas aiškino, kad nesutiko gyventi su žemesnės kastos kaliniu, todėl ne kartą rašė skundus tiek pataisos namų administracijai, tiek Kalėjimų departamento vadovybei. Anot žudiko, į šiuos skundus nebuvo reaguota, todėl atsakomybę dėl įvykdytos žmogžudystės turėjo prisiimti ir esą savo pareigų nevykdę valstybės pareigūnai.

D. Eriksonas anksčiau taip pat teistas dėl grasinimų teisėjams – jis kartu su kitais kaliniais, atlikdamas bausmę Alytaus pataisos namuose, rašė laiškus ir reikalavo pinigų, priešingu atveju grasino susidoroti ne tik su pačiais teisingumo vykdytojais, bet ir jų šeimos nariais.

Šiuo metu Lietuvos įkalinimo įstaigose bausmę atlieka apie 6,5 tūkst. nuteistųjų. Apie 2 tūkst. kalinių bausmę atlieka Pravieniškių pataisos namuose, kuriuose kalėjo tiek nukentėjusysis, tiek jį pasikėsinę nužudyti kaliniai.

Kalėjimų departamentas: informacijos neturėjome

Tuo metu Kalėjimų departamentas DELFI nurodė, kad dėl kalinio nužudymo teisiami nuteistieji nebuvo pranešę, kad Lukiškėse planuoja įvykdyti nusikaltimą.

„Kalėjimų departamentas, jam pavaldžios įstaigos veiklą vykdo pagal galiojančius teisės aktus, – komentare DELFI teigia departamento atstovė spaudai. – Gavus nuteistųjų skundus, prašymus ar reikalavimus pakeisti jų kalinimo sąlygas, yra reaguojama, kiekvienas skundas yra tikrinamas, analizuojamas ir priimamas atitinkamas sprendimas apie tai informuojant pareiškėją. Įvertinus visas aplinkybes, sprendžiamas klausimas dėl sustiprintos priežiūros taikymo nuteistiesiems, imamasi visų įmanomų priemonių galimų nusikalstamų veikų užkardymui, priimami procesiniai sprendimai. Nuteistieji, įvertinus išimtines aplinkybes, įtraukiami į linkusių užpulti asmenų įskaitą, jų priežiūrai, vadovaujantis teisės aktais, skiriamas papildomas dėmesys.

Pataisos namų administracija, nuteistiesiems, kurie nesilaiko įstaigos vidaus tvarkos taisyklių, gali skirti nuobaudą, atlikti kamerų tipo patalpose, o nuteistieji, galintys kelti pavojų kitiems, gali būti nuobaudą siunčiami atlikti kalėjime.

Nuteistieji, kaltinami kito nuteistojo nužudymu Lukiškių TIK, anksčiau, būdami kitose įkalinimo įstaigose, reikalavo išskirtinių sąlygų, tačiau grasinamojo pobūdžio reikalavimų dėl izoliacijos užtikrinimo Lukiškių TIK nereiškė. Informacijos, kad Lukiškėse planuojama įvykdyti nusikaltimą, nebuvo gauta.“