Vilniaus miesto apylinkės teismas ketvirtadienį nutarė, kad neblaivi grėsmę kelyje kėlusi G. Burkauskaitė turi būti atleista nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Teismas merginai, kuriai baudžiamoji byla buvo nutraukta, nustatė vienerių metų laidavimo terminą be užstato – už savo dukrą laidavo ją teigiamai auklėti žadėjusi motina.

Be to, G. Burkauskaitei teismas 2 metams uždraudė vairuoti transporto priemones.

Kol kas dar neįsiteisėjusiame nuosprendyje teisme pažymėjo, kad G. Burkauskaitės motina dirba, nėra bausta administracine tvarka, todėl savo dukrai darys teigiamą įtaką.

Kad motina pasiryžusi ginti savo dukrą, paaiškėjo ir prieš skelbiant teismo nuosprendį – iš pradžių kaltinamosios tėvas DELFI žurnalistui užtvėrė teismo salės duris, o paskui, kai šio straipsnio autoriui vis dėlto pavyko į ją patekti, teko išklausyti prakeiksmų tiradą. 

„Jūs norite jaunam žmogui sugriauti gyvenimą, eikite rašykite apie rezonansinius nusikaltimus, čia juk avarija, kiekvienam gali taip atsitikti ir jums tikrai taip atsitiks“, – piktai kalbėjo, teismo nuomone, pasitikėjimo verta moteris, nutylėjusi, kad jos dukra prie vairo sėdo girtutėlė ir tokiu savo neatsakingu elgesiu kėlė pavojų visuomenei.

Avarija, dėl kurios prokurorai G. Burkauskaitei buvo pateikę kaltinimus, įvyko praėjusių metų rugsėjo 8-osios vakarą Vilniuje, Liepkalnio gatvėje.

Nustatyta, kad apie 21.20 val., mergina pažeidė Kelių eismo taisyklių (KET) reikalavimus, kai neblaivi vairuodama automobilį „Toyota Corolla“ buvo neatidi, išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą ir susidūrė su automobiliu „Peugeot 406“, kuris nuo smūgio pakeitė važiavimo kryptį, išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą ir susidūrė su automobiliu „Peugeot 407“. 

Pastarojo automobilio vairuotojai buvo nesunkiai sutrikdyta sveikata – moteriai lūžo dešinės pėdos laivakaulis. Nukentėjusiajai žalą atlygino draudimo bendrovė.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukta G. Burauskaitė teisme pripažino jai pateiktus kaltinimus, tačiau kaip sukėlė gana laimingai pasibaigusią avariją, negalėjo paaiškinti. „Neprisimenu“, – posėdyje sakė ji.

Vilnietė teigė, kad tą vakarą atvažiavo į prekybos centrą ir nusipirko butelį vermuto. „Buvau prislėgta dėl išsiskyrimo su vaikinu – vermutą išgėriau automobilyje ir tada važiavau Liepkalnio gatve į namus“, – teismui sakė G. Burkauskaitė. 

Kaltinamoji tikino, kad prisiima atsakomybę dėl eismo įvykio, dėl to, ką padarė, nuoširdžiai gailisi. 

Tuo metu vienas vairuotojas, matęs, kaip įvyko avarija, sakė, kad G. Burkauskaitė tą vakarą važiavo „labai įtartinai, nes vingiavo per visą važiuojamąją dalį, išvažiuodamas į kelkraštį dešinėje pusėje ir įvažiuodamas į priešpriešinio eismo juostą“. 

Dar kito automobilio vairuotojas pareigūnams nurodė, kad avariją sukėlusi vairuotoja po eismo įvykio sėdėjo savo automobilyje, jį bandė užvesti, spaudė greičio paminą. 

„Vairuotoja buvo sąmoninga, bet arba apsvaigusi, arba šoko būsenoje – dar kažkas iš žmonių pasakė, kad reikia ją ištraukti iš automobilio, jog ši neišvažiuotų iš įvykio vietos“, – sakė jis.

Anot liudytojų, avarijos kaltininkė prie nukentėjusiųjų net nepriėjo, o sėdėdama automobilyje „žiūrėjo į vieną tašką“.

„Ji tvirtino, kad alkoholio nevartojo“, – prisiminė liudytojas.