Nusikaltimas įvykdytas spalio 12 d., apie 13 val., Lazdijuose. Pareigūnai gavo pranešimą, kad į gyvenamąjį namą įsiveržė trys kaukėti asmenys, surišo moterį (g. 1984 m.), nepilnametę (g. 2007 m.) ir vyrą (g. 1977 m.) bei, grasindami daiktu, panašiu į pistoletą, reikalavo pinigų, pagrobė du auksinius žiedus ir 200 eurų.

Kaukėti asmenys padegė vyrą. Užpultas ir sužalotas lazdijiškis Giedrius Vilčinskas, pravarde Upelinis, policijai žinomas kaip kontrabandinių cigarečių perpardavinėtojas ir gabentojas. Vyras paguldytas į ligoninę. Moteris ir nepilnametė į gydymo įstaigas nesikreipė.

Jau po paros vienas įtariamųjų pateko į teisėsaugos pareigūnų rankas. Antradienį su VSAT pareigūnų pagalba vyras sučiuptas Lazdijų apylinkėse. Ketvirtadienį Alytaus apskr. policijos pareigūnai pasidalijo žinia, kad iš viso sulaikyti keturi įtariamieji.

„Nukentėjusiojo būklė labai sunki. Kitos dienos rytą apie 5 val. vienas įtariamasis buvo sulaikytas Vilniaus apskrityje. 28 metų vyras teistas ir policijai žinomas. Jis teistas už plėšimus, sukčiavimus ir viešosios tvarkos pažeidimus. Tą pačią dieną, apie 8 val., bendradarbiaujant su VSAT pareigūnais, buvo sulaikytas antras įtariamasis. Apie 15 val. Varėnos rajone sulaikytas dar vienas įtariamasis. Šie du vyrai taip pat teisti. Talkino ir Lenkijos pareigūnai, nes nusikaltimas padarytas pasienyje. Vakar (trečiadienį) apie 17.20 val. Vilniuje buvo sulaikytas ketvirtas ir paskutinis tame nusikaltime dalyvavęs asmuo. Jis neteistas“, – sako Alytaus apskr. VPK viršininkas Alvydas Jurgelevičius.

Du vyrai, sulaikyti antradienį, jau suimti trims mėnesiams. Kitiems kardomosios priemonės bus paskirtos ketvirtadienį.

Pirmasis sulaikytas 28 metų vyras įtariamas organizavęs nusikaltimą. Kiti trys, kurių amžius 20–26 metai, įtariami kaip nusikaltimo vykdytojai. Įvardijama, kad įtariamieji yra Vilniaus apskrities gyventojai.

Anot A. Jurgelevičiaus, nukentėjęs vyras nėra apklaustas, gydytojai sako, kad jo gyvybei gresia pavojus. Nusikaltimo vykdytojai, tyrimo duomenimis, buvo gerai apgalvoję veiksmų eigą. Atvyko automobiliu, atsivežė degiojo skysčio, kitus nusikaltimą vykdant naudotus įrankius. Manoma, kad padegimas buvo numatytas kaip kraštutinė priemonė.

A. Jurgelevičius sako, kad nusikaltimo logiką išties labai sunku paaiškinti. Užpuolikai įsiveržė į namą, kur buvo moteris ir nepilnametis vaikas, juos surišo ir laukė, kol sugrįš namo šeimininkas.

Pareigūnas sako, kad per penkiolika jo darbo metų pirmą kartą padegtas žmogus.

Įtariamieji po nusikaltimo automobilį paliko aikštelėje, netoli namo. Tai ir leido greičiau atskleisti nusikaltimo eigą ir įtariamuosius.

Ar nusikaltimas įvykdytas dėl skolų, kol kas neatskleidžiama, motyvus policija dar aiškinasi.

Delfi primena, kad užpultas G. Vilčinskas išgarsėjo 2015-aisiais, kai vairuodamas jam priklausantį automobilį „Peugeout“, rugpjūčio 27-osios naktį nestojo stabdomas Druskininkų savivaldybės teritorijoje Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Lazdijų rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus pareigūnams.

Persekiojant kontrabandininkus, iš pasieniečio paleisto ginklo buvo sužeistas „Peugeout“ sėdėjęs 18-metis Alytaus miesto gyventojas Edgaras Balčius, kuris vėliau ligoninėje mirė. G. Vilčinskas buvo teisiamas už tai, kad paliko asmenį gyvybei pavojingose sąlygose, tačiau realios laisvės atėmimo bausmės išvengė.