Pasitarimas sušauktas DELFI pasirodžius informacijai apie praeitą savaitę, naktį iš penktadienio į šeštadienį, masiškai girtavusius ir kitą rytą pagiringus vaikščiojusius kalinius.

Apie tai portalui papasakojo patys pataisos namų darbuotojai – esą tai įprastas vaizdas, tačiau nuostabą kelia tai, kad masinės išgertuvės vyko tą patį vakarą po vykdytų kratų.

Kratos buvo surengtos prieš pat turėjusią įvykti „Jūros šventę“ Pravieniškėse – masines „gaidžių“ arba įkalinimo įstaigos naujokų krikštynas.

Jų metu pareigūnai konfiskavo 8 telefonus, 3 litrus degtinės ir 80 litrų raugalo, kuris turėjo virsti svaigalais. Visi šie daiktai už grotų yra uždrausti.

Pasitarime dalyvauja teisingumo ministras Elvinas Jankevičius, viceministras Ernestas Jurkonis, Kalėjimų departamento vadovas Robertas Krikštaponis ir laikinasis Pravieniškių pataisos namų vadovas Dainius Sušinskas.

Imasi priemonių

E. Jankevičius spaudos konferenciją pradėjo padėka DELFI žurnalistui.

„Noriu viešai padėkoti DELFI žurnalistui Dainiui Sinkevičiui už aktualius straipsnius, kurių pagalba žmonės gali susipažinti su problemomis, kurios yra Pravieniškėse“, – sakė E. Jankevičius. Jis pridūrė, kad aprašomos problemos yra aktualios ne tik Pravieniškėse esančiai įkalinimo įstaigai, bet ir kitoms šalyje esančioms.

Anot ministro, įvykiai, kurie aprašomi specialiame straipsnių cikle, yra 3–4 metų senumo. Asmenys, kurie dalyvavo juose, jau yra izoliuoti į specialias kameras.

Tačiau žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija, atrodo, pajudino ledus. Ministras akcentavo, kad bus keičiama Kalėjimų departamento struktūra, didės kalinius prižiūrinčių pareigūnų skaičius, didės jų atlyginimai, gerės darbo sąlygos.

Taip pat ruošiamasi sustiprinti ir kriminalinės žvalgybos pajėgas įkalinimo įstaigose, mat, anot jo, dabar jos yra per mažos.

Elvinas Jankevičius

„Pataisos namai yra suprojektuoti netinkamai. Siauri koridoriai, kambariai, kur nuteistieji leidžia laiką. Patalpinti saugiai pareigūnus šiai dienai nėra sąlygų“, – sakė E. Janknevičius.

Dėl šios priežasties planuojama šalies įkalinimo įstaigas modernizuoti.

Anot jo, modernizuotuose įkalinimo įstaigose turėtų būti specialios kameros, kuriose budi pareigūnai. Dabar jų patalpinti šalia nuteistųjų nėra galimybių – prižiūrintys asmenys tvarką prižiūri iš atskirų patalpų.

Taip pat, anot ministro, iš Norvegijos fondų yra galimybė gauti 20 mln eurų finansavimą, kitais metais tikimasi pasirašyti ir galutinę sutartį – daug pataisos namų pavirs moderniais ir juose bus kamerinio tipo patalpos, kuriose laikomi nuteistieji. Tuomet poblemos, anot ministro, dėl priežiūros išnyks.

Nedrausmingus išskirstys

Kol bus atnaujinti pataisos namai, dirbs speciali krizinių situacijų valdymo grupė, sakė R. Krikštaponis.

„Vakar susirinkę direktoriai aptarė, ką šioje situacijoje daryti. Priimtas sprendimas, kad nuteistieji, kurie daro neigiamą įtaką kitiems, bus perkelti iš vienos įstaigos į kitą“, – sakė Kalėjimų departamento vadovas.

Pasak departamento vadovo, tai reikš, kad kitose įstaigoje pervežti kaliniai neturės aukšto statuso. Jeigu ir pervežti kaliniai nebus drausmingi, jie savo bausmę turės atlikti kamerinio tipo kamerose, kuriose gyvena po 1–2 nuteistuosius.

Šie pokyčiai, anot jo, palies apie 200 kalinių. R. Krikštaponis pripažino, kad perkėlimas iš vienos įstaigos į kitą gali užtrukti laiko, mat visos įkalinimo įstaigos yra skirtingi juridiniai vienetai, tačiau pirmieji perkėlimai iš vienos įkalinimo įstaigos į kitą planuojami jau šią savaitę.

R. Krikštaponis įsitikinęs, kad situaciją pavyks suvaldyti. „Žurnalistais naudojamasi kaip įrankiais, darant spaudimą mums (Kalėjimų departamentui – DELFI)“, – aiškino jis.

Departamento vadovas patikino, esą departamentas nesileis būti bauginamas ir imsis visų įmanomų priemonių, kad užkardyti už grotų vykstančius nusikaltimus ir nelegalias kalinių linksmybes.

Nepaisant pastarųjų įvykių, ministras E. Jankevičius pasidžiaugė, kad, nepaisant mažų pareigūnų atlyginimų, prastų darbo sąlygų, po įvykių Kybartuose (kaliniai transliavo išgertuves feisbuke) padaugėjo atvejų, kada prižiūrintys pareigūnai pagauna asmenis, bandančius pernešti į įkalinimo įstaigas ar per tvorą permesti neleistų daiktų.

Konferencijos pabaigoje teisingumo viceministras E. Jurkonis prašė supratimo: esą teisėsauga įkalinimo įstaigose konfrontuoja su žinančiais ko nori, gerai prie sąlygų prisitaikančiais, organizuotais nuteistaisiais. Anot jo, daug kalėjimo tradicijų yra atėję iš sovietmečio, todėl reikia laiko, kad jos būtų išgyvendintos.

„Jūros šventė“ neįvyko

Spaudos konferencijos metu džiaugtasi ir dėl dar vieno pasiekimo: kasmetinė „Jūros šventė“, kurios metu žiauriai krikštijami pataisos namų naujokai, neįvyko. Tiesa, ministras pripažino, kad informacija apie tokią „šventę“ buvo gauta ne iš kriminalinės žvalgybos pareigūnų, o žiniasklaidos.

Pasak E. Jankevičiaus, pastaruoju metu pasikeitė didelė dalis (90 proc.) kriminalinę žvalgybą atliekančių pareigūnų. Tai, anot jo, reiškia, kad kriminalinėje žvalgyboje dirba daugiausiai jauni specialistai, kurių dalis net neturi teisės dirbti su slapta informacija,

Tačiau, sako ministras, laikui bėgant ši problema susitvarkys.

„Bachūrai“ pasipiktino, kad iškeldino „gaidžius“

DELFI primena, kad šurmulys kilo po portale pasirodžiusio straipsnio apie kratas Pravieniškėse ir kitą rytą po jų pagiringus vaikščiojusius kalinius.

Penktadienį iš vieno įkalinimo įstaigos sektoriaus į kitą buvo pervežti nuskriaustųjų (arba „gaidžių) kastai priklausantys nuteistieji. Šis veiksmas buvo atliktas baiminantis, kad juos kasmetinės „Jūros šventės“ metu nuskriaus aukštesnei kastai priklausantys nuteistieji.

Tai sukėlė didelį kalėjimo „bachūrų“ pasipiktinimą. Reaguodami į kilusį sąmyšį, pareigūnai atliko neplanuotas kratas, kurių metu iš nuteistųjų konfiskuoti mobilieji telefonai, alkoholis.

„Tuo metu, kai turėjo įvykti ši „šventė“, buvo sustiprinta priežiūra ir pataisos namuose palikta daugiau darbuotojų, jie patruliavo iki nuteistųjų užrakinimo, kratų metu išimta alkoholio, kurio kiekis tikrai nėra mažas, bet šiandien tokių dalykų neįmanoma išvengti, nes nuolat vyksta permetimai – metamos ne tik mielės, bet ir sausas spiritas, be to, dabar gamybai labai palankios oro sąlygos, viskas rūgsta akimirksniu“, – anksčiau sakė pataisos namų vadovas D. Sušinskas.

Visgi DELFI pasiekė informacija, kad naktį iš penktadienio į šeštadienį Pravieniškėse vis tiek buvo puotaujama – šeštadienio rytą įkalinimo įstaigoje slampinėjo pagiringi nuteistieji.

D. Sušinskas tuo nepatikėjo – juk buvo konfiskuota tiek daug alkoholio. „Peržiūrėsime vaizdo įrašus“, – DELFI žadėjo jis. Tiesa, vaizdo kamerų patalpose, kur vyko puota, nėra.

Visą istoriją apie vykdytas kratas ir po jų girtavusius nuteistuosius skaitykite ČIA. Straipsnių ciklą „Pravieniškių mafija. Nerašyti zonos įstatymai“ rasite ČIA.