Pranešimą apie degantį „Vičiūnų“ fabriko žuvies produktų gamybos cechą Plungės priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba gavo 8.22 val. Kaip DELFI informavo ugniagesiai gelbėtojai, gaisras – didelis, į Plungės Birutės gatvėje esančias fabriko patalpas išsiųstos visos Plungės ir Plungės rajono gelbėjimo komandos.

Prieš 11 val. gaisro židinys buvo lokalizuotas, tačiau ugniagesiai gelbėtojai tęsė darbus.

„Vičiūnų“ įmonių grupės vadovas ir pagrindinis akcininkas Visvaldas Matijošaitis DELFI sakė, kad gaisro nuostoliai taip greitai nebus žinomi, tačiau tikrai viršys 10 mln. litų.

„Sudegė visi įrengimai, suremontuoti cecho patalpų taip pat nebepavyks, nebent toje pačioje vietoje statyti naują“, - kalbėjo įmonės vadovas.

Nuotraukose matyti, kad iš administracijos patalpų buvo išnešta daugybė segtuvų su dokumentais, tačiau, V.Matijošaičio nuomone, svarbi informacija ir dokumentai „neturėjo sudegti“.

Paklaustas apie gaisro priežastis, pagrindinis įmonės akcininkas sakė, jog cecho palėpė užsidegė nuo elektros instaliacijos.

Lokalizavus gaisro židinį, 12-13 valandomis atnaujintas ugnies nepaliestų cechų darbas.

Sudegė apie 20 proc. krabų lazdelių gamybinių pajėgumų

Pasak V.Matijošaičio, įmonė gaisro metu neteko apie 20 proc. krabų lazdelių gamybinių pajėgumų arba apie 8 proc. visos grupės pajėgumų. Įmonės atsargos ir produkcijos sandėliai nenukentėjo.

Bendrovė taip pat informavo, kad visas įmonės turtas yra draustas ir yra ruošiamas planas perkelti gamybinius pajėgumus į kitus fabrikus.

Įvykio vietoje buvusios Plungės rajono policijos komisariato viršininkės Dangirutės Jurkuvienės teigimu, vietinių ugniagesių pajėgų užgesinti gaisrui nepakako.

„Mes vykdėme viešosios tvarkos apsaugą, tačiau nematėm jokių vagysčių ar panikos. Gaisras didelis, tačiau pats „Vičiūnų“ kompleksas – užmiestyje. Cheminių medžiagų čia nėra, todėl juodi dūmai, kurie buvo matomi ir Plungės gyventojams - nepavojingi, be to jie nesklido gyvenamųjų namų link“, - DELFI sakė pareigūnė.

Fabrike dirba apie 1,5 tūkst. žmonių. „Pagal situaciją matau, kad visa gamykla sustabdyta“, - sakė policijos komisariato vadovė.

Tai patvirtino ir Plungės priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos viršininkas.

Pasak jo, pagrindiniame fabriko ceche užsidegė apie 1000 kvadratinių metrų stogo šiltinimo medžiagos. Informacijos apie nudegusius ar dūmais apsinuodijusius asmenis nebuvo, tačiau įvykio vietoje budėjo medikai.

Į gaisro vietą buvo atvykęs ir Plungės rajono vicemeras Juozas Šlepetis.

„Vičiūnų” grupė Lietuvoje žinoma kaip žuvų produktų gamintoja, tačiau jai priklauso ir „Plungės malūnas”, „Plungės duona”, „Katpėdėlės” kavinių tinklas.

Įmonių grupės bendri gamybos pajėgumai siekia apie 100 tūkst. tonų produkcijos per metus. Grupė turi du fabrikus Estijoje ir vieną Kaliningrade.

Pagrindinis “Vičiūnų” grupės pelno šaltinis - Plungėje esantys žuvies ir surimio (išvalyto baltos žuvies baltymo) produktų gamybos cechai.