"Šių metų pradžioje vaistų kontrabanda iš Rusijos suaktyvėjo", - "Sekundei" tvirtino Muitinės kriminalinės tarnybos atstovas spaudai Gediminas Kulikauskas. Pasak dienraščio, taip teigti jis turįs pagrindo - mat Panevėžio įstaigose jau lankosi pigių rusiškų vaistų prekeiviai.

Medikamentų pasirinkimas esąs nemenkas - sąraše apie 200 pavadinimų vaistų. Iš jų - tik keletas registruoti Lietuvoje. Preparatai gabenami iš Kaliningrado. "Atrodo, kad į šio miesto lankytinų vietų sąrašus kelionių organizatoriai turės įtraukti ne tik turgų, kur lietuviai perka pigią degtinę ir cigaretes, bet ir vaistines", - rašo Panevėžio "Sekundė".

Dienraštyje primenama, jog Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare, vienas po kito iš vaistinių dingo rusiški vaistai - valerijonas, citramonas, pigūs tepalai, karvalolis, kiti lietuviams gerai žinomi ir įprasti medikamentai. Atsirado europietiški jų pakaitalai, kurių pakuotės - modernesnės, bet ir kaina - didesnė.

"Receptai analgetikams, manant, kad įpratusieji gydytis savarankiškai pakeis savo įpročius ir stos į eilę prie šeimos gydytojų kabinetų - dar vienas žingsnis, praretinęs vaistinių klientų gretas", - skelbia Panevėžio dienraštis.

"Sekundės" gautame kontrabanda į Lietuvą iš Kaliningrado gabenamų vaistų sąraše - kone visas vaistinės asortimentas, pradedant 50 centų kainuojančiomis anglies tabletėmis, baigiant vaistais nuo vėžio ir smegenų traumų.

Dienraščio žiniomis, šių ir daugybės kitų, dar niekam negirdėtų pigių vietnamietiškų vaistų, maisto papildų galima įsigyti Panevėžio turguje, tik reikia žinoti, kas jais prekiauja - ant prekystalių tokios prekės niekas nededa. "Vaistų prekeiviai vis dažniau praveria miesto įstaigų duris ir siūlo įsigyti pigių medikamentų, maisto papildų čia pat, vietoje, neužsukant į vaistines ir nevarstant gydytojų kabinetų durų", - rašo "Sekundė".

Kalbėdamas dienraščiui, Muitinės kriminalinės tarnybos atstovas spaudai G. Kulikauskas pabrėžė, kad vaistų iš Rusijos nelegalus įvežimas suintensyvėjo šiais metais - anksčiau lietuviai prioritetus teikę pigiai rusiškai degtinei, cukrui ir cigaretėms.

"Medikamentus dažniausiai veža moterys, pensininkai. Rusijoje vaistai pigesni nei pas mus, kainų skirtumas ir yra pagrindinė priežastis, kodėl imamasi šios veiklos", - teigė G. Kulikauskas.