Visai neseniai, spalio 5 dieną, Delfi redakciją pasiekė informacija, kad sostinėje skubios medikų pagalbos prireikė perdozavusiai 12-metei.

Liudininkė Delfi papasakojo, kad apie 19 val. Architektų gatvėje Vilniuje pamatė vaikų grupelę ir šalia jų ant žolės gulinčią mergaitę. Moteris teigė, kad nepilnametė buvo be sąmonės, matėsi, kad jai yra kažkas labai negerai.

Įvykio vietoje vaikai net nesiruošė kviesti medikų, jie buvo persigandę, paaiškėjo, jog ne be reikalo – jie papasakojo, kad jų draugė parūkė „Smile“.

Anot vaikų, narkotinių medžiagų, vadinamų „Smile“, parūkiusi 12-metė pradėjo nerišliai kalbėti, kliedėt, nesiorientuoti aplinkoje ir galiausi ji nualpo.

Į įvykio vietą atvykę medikai mergaitę skubiai išgabeno į ligoninę. Policijos pareigūnai paėmė elektroninę cigaretę ir buteliuką su vadinamu narkotiku „Smile“.

Pradėjo kristi kaip lapai

Dėl perdozavusių vaikų buvo gauta ir daugiau pranešimų. Policija informavo, kad spalio 15 dieną į Vilniuje esančią ligoninę buvo paguldytas 9-metis. Mama pasakojo, kad jos vaikas parūkė elektroninės cigaretės su galimai narkotine medžiaga.

Taip pat spalio 15 dieną Rudaminoje esančios gimnazijos tualete buvo rasta nualpusi 14-metė. Medikai merginą pristatė į ligoninę. Paaiškėjo, kad nepilnametei kitas mokinys pasiūlė parūkyti elektroninę cigaretę, po kurios jai ir pasidarė labai bloga.

Spalio 20 dieną Šnipiškių gyvenamajame rajone taip pat buvo rastas perdozavęs vaikas (gim. 2006 m.). Teigiama, kad nepilnametis buvo išvežtas į ligoninę. Pirminiais duomenimis, nenustatytas asmuo vaikui davė parūkyti elektroninę cigaretę su, įtariama, narkotine medžiaga.

Spalio 24 dieną Jono Basanavičiaus gimnazijoje Vilniuje taip pat buvo pranešta apie perdozavusią nepilnametę. Mama informavo, kad jos 15 metų dukra parūkė elektroninės cigaretės, dėl to sutriko jos sveikata. Atvykę pareigūnai rado dar daugiau apsisvaiginusių nepilnamečių: mergaitę (gim. 2007 m.) ir berniuką (gim. 2007 m.). Jiems buvo bloga, dėl to jie gulėjo ant kėdžių. Nepilnamečiai papasakojo, kad jiems 12-oje klasėje besimokanti mergina davė parūkyti elektroninę cigaretę, kaip įtariama su narkotine medžiaga „Smile“.

Vilniaus pareigūnai aiškinasi įvykių aplinkybes.

Populiaru vaikų tarpe

Pradėjus domėtis, kas gi tai per narkotikai, paaiškėjo, jog vaikų vadinamas „Smile“ yra sintetinis kanabinoidas. Anot Vilniaus policijos pareigūnų, tai bespalvė, bekvapė, skysta, aliejiniu pagrindu medžiaga. Teigiama, kad šis narkotikas yra paplitęs tarp įvairaus amžiaus vaikų.

„Ji dažniausiai maišoma su elektroninių cigarečių skysčiu. Medžiaga tada įgauna tos elektroninės cigaretės skysčio kvapą ir skonį. Vizualiai tu neatskirsi kas ten, jei ji yra sumaišyta. Jei medžiaga yra nesumaišyta, tada ji yra gelsvesnio atspalvio“, – pasakojo Vilniaus miesto penktojo policijos komisariato Veiklos skyriaus vyriausioji tyrėja Laura Dajorė.

Paaugliai patys atskleidė, kad „Smile“ yra pardavinėjamas keliomis rūšimis – kiekis tas pats, bet vieni stipresni, todėl ir brangesni.

Teigiama, kad vienas buteliukas kainuoja 20 eurų, tai jis silpnas, yra, kad kainuoja 40 eurų – tai jau stipresnis. Ir yra grynas „ekstraktas“, jis kainuoja 80 eurų. Nesvarbu, kurį „Smile“ variantą vaikai nusipirktų, skystyje gali būti primaišyta įvairių medžiagų (žiurkių nuodų, morfino, migdomųjų ir kt.), gali būti ir taip, kad buteliuke nebus nė lašo sintetinio kanabinoido, taip vaikai save tik dar labiau nuodys.

Jaunesni vaikai neturi tokių pinigų, bet tai jų nesustabdo – jie iš vyresnių nepilnamečių narkotiką perka „lašais“. Anot sostinės policijos pareigūnų, vaikai nusiperka kiek nori lašų, o juos įlašina į atsinešta elektroninę cigaretę ar vienkartinę elektroninę cigaretę.

Elektroninė cigaretė

Vaikų išradingumas

Pasirodo, kad jaunesni vaikai, neturintys pinigų įsigyti savo elektroninę cigaretę ar vienkartinę elektroninę cigaretę, vis tiek susiranda būdų, kaip apsisvaiginti.

Pareigūnai Delfi pasakojo, kad vaikai laiptinėse susiranda baterijoms išmesti skirtas šiukšliadėžes, jose ieško išmestų panaudotų vienkartinių elektroninių cigarečių, o radus jas pasiima su savimi.

Jau neberūkomas ir nebeveikiančias cigaretes vaikai išardo – nuima galinę dalį (plastmasę), susiranda viduje esančius laidus, juos sujungia su telefono pakrovėjo apnuogintais laidais ir pakrauna.

Teigiama, kad vaikai taip elgiasi, nes jau panaudotose vienkartinėse cigaretėse dar būna likę šiek tiek skysčio, į tą truputį skysčio jie lašina narkotinės medžiagos „Smile“ lašus – 2-3, kiek nori ir tada rūko laukdami efekto. Vaikai net nežino, kiek vienkartinėje elektroninėje cigaretėje yra likę skysčio, todėl stipriai rizikuoja savo sveikata.

Bando svaigintis net trečiokai

Vilniaus pareigūnai atskleidė, kad narkotinę medžiagą „Smile“ bando vartoti dar visiškai maži vaikai. Teigiama, kad buvo toks atvejis, kad penktokas trečiokui davė parūkyti elektroninę cigaretę su narkotinėmis medžiagomis.

„Bandoma jau nuo trečios klasės, nes vienoje mokykloje buvo tokių atvejų, kad penktokai pardavinėdavo trečiokams vieną dūmą už 30 centų. Tame dūme turėjo būti kažkiek sintetinio narkotiko sulašinta. Kitas mažametis, būdamas ketvirtokas, po kelių dūmų net atsidūrė reanimacijoje“, – kraupia istorija pasidalino pareigūnė L. Dajorė.

Pasirodo šis narkotikas yra stipriai paplitęs tarp vaikų ir net nesvarbu, koks amžius jų bebūtų. Pareigūnai ragina tėvus stebėti savo vaikus ir pasidomėti, ar šie nerizikuoja savo sveikata ir gyvybe.

Didėjant nepilnamečių išradingumui, tobulėja ir Vilniaus policijos pareigūnai, kurie, kaip teigia, stengsis sustabdyti ne tik šio, bet ir kitų narkotikų plitimą vaikų tarpe.

Kitų Lietuvos apskričių pareigūnai teigė, kad apie šią narkotinę medžiagą nėra girdėję, taip pat neturi su ja susijusių įvykių. Delfi šaltiniai pasakojo, kad sintetinį kanabinoidą vaikai rūko ir kitose apskrityse, tik jos galimai vadinamos kitaip.

Vilniaus miesto antrasis policijos komisariatas

Vaiko teisių gynėjai sunerimę dėl situacijos

Valstybės vaiko teisių apsaugos Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus Vyriausioji specialistė Vija Kudžienė Delfi pakomentavo, kad apie šį narkotiką vaiko teisių gynėjai žino.

„Vaiko teisių gynėjams teko susidurti su atvejais, kai paaugliai vartoja psichoaktyvias medžiagas, darančias neigiamą poveikį jų fizinei bei psichinei sveikatai. Į visus gaunamus pranešimus vaiko teisių gynėjai reaguoja nedelsiant, vykstame į šeimą, kalbamės su vaikais bei jų tėvais, aiškinamės, kokios pagalbos vaikui bei jo šeimai gali reikėti bei ją pasiūlome.

Elektroninių cigarečių sudėtyje esantis nikotinas sukelia priklausomybę, dar pavojingesnis psichoaktyvių medžiagų, kuriomis gali būti papildomos šios elektroninės cigaretės, poveikis. Tad vaikams kyla itin didelė rizika ne tik tapti priklausomais, bet ir apsinuodyti.

Patariame tėvams bei globėjams susipažinti su požymiais, rodančiais, kad jų vaikas rūko elektronines cigaretes ar psichoaktyvias medžiagas – pavyzdžiui, jei namuose juntamas silpnas saldus ar kitas neįprastas kvapas. Vaikams taip pat gali pasireikšti nuotaikos svyravimai, nestabili koordinacija jie gali dažnai ieškoti progos trumpam išeiti iš namų ar dalintis bei ieškoti atitinkamos informacijos socialiniuose tinkluose. Tad kviečiame tėvus, mokytojus ir kitus vaikams artimus žmones pastebėjus nerimą keliančius požymius kalbėtis su vaikais, paaiškinti jiems apie priklausomybę keliančių medžiagų daromą žalą. Padėti tokiose situacijose taip pat gali ir medikai, vaiko teisių gynėjai.

Vaiko teisių gynėjai kviečia pastebėjus, jog aplinkoje vyksta nusikalstamų požymių turinti veikla, įtartinas keitimasis medžiagomis, prekyba jomis ar perdavimas, taip pat pamačius apsvaigusį ar net praradusį sąmonę paauglį nedelsiant pranešti vaiko teisių gynėjams skambinant į artimiausią vaiko teisių apsaugos skyrių arba bendruoju pagalbos telefonu 112 – tai gali išgelbėti gyvybę.“, - Delfi komentavo Vija Kudžienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)