Mažametė nesugrįžo į pilnavertį gyvenimą. Nors pati valgo, juda, laimei, neprarado regėjimo (medikai prognozavo, kad gali likti akla), jai skirta pirma invalidumo grupė. Motina ir jos sugyventinis, mažylės tėvas, nuo pat pradžių neigė tyčia žaloję dukrą ir pasakojo, kad judrios mergytės nesužiūrėjo.

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmų teisėja Jurgita Grigonienė penktadienį paskelbė, kad ilgą laiką nagrinėtoje byloje surinkta daug medžiagos, kuri neįrodo poros tyčinio veikimo prieš vaiką. Tai yra, mažametė sužalota per tėvų neatidumą, tačiau tyčinio smurto, kuris nugramzdino mažylę į komą, nebuvo. Tokias išvadas teismui leidžia daryti medicinos ekspertų išvada.

Šiurpą ne vienam kėlusi istorija ėmė suktis kita linkme – tėvai nebuvo agresyvūs ar girtaujantys, tačiau jiems gerokai trūko atsakomybės ir įgūdžių prižiūrėti vaikus. Bylos duomenimis, neprižiūrima mažametė iškrito iš vežimėlio ir galva atsitrenkė į plytelėmis išklotas grindis. Po to motina bandė pakelti dukrą, tačiau jos neišlaikė ir mergytė dar kartą krito ant plytelėmis išklotų grindų. Po tokių sutrenkimų motina neskubėjo pas medikus – guzą ji atšaldė ledu ir tikėjosi, kad tai menkas sumušimas. Tačiau kiek vėliau, kai motinos nebuvo namuose, o tėvas kepė vaikui blynus, be priežiūros vonioje palikta mergaitė vėl krito. Po šio smūgio ji paniro į komą.

Medikai iškart abejojo motinos žodžiais, kad vaiko nemušė, kad tik kartą tėvas yra patempęs už ausies. Anot teisėjos, ilgai nagrinėtoje byloje surinkta begalė liudijimų, atlikti išsamūs medicinos tyrimai, analizuota abiejų kaltinamųjų charakteristika, kuri leidžia daryti išvadas, kad tyčinio nusikaltimo išties nebuvo.

Visgi, pora turi atsakyti už tai, kad mergytę paliko be priežiūros.

Ne kartą teistas vyras dabar už grotų siunčiamas 1 metų 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmei, atliekant ją pataisos namuose. Vyras ne tik per neatsargumą sužalojo mergytę, bet anksčiau iš rankų išmetė ir artimo giminaičio vaiką, kuris taip pat patyrė traumą.

Motinai skirta švelnesnė bausmė. Teismas moteriai paskyrė šešerių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, o jos vykdymą atidėjo vieneriems metams. Moteris įpareigota neišvykti už gyvenamosios vietos rajono ribų be jos priežiūrą vykdančios institucijos leidimo, auklėti ir prižiūrėti savo nepilnametę dukrą ir rūpintis jos sveikata.

Taip pat teismas paskelbė, kad per dešimt mėnesių nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos abu nuteistieji turi atlyginti Klaipėdos teritorinei ligonių kasai priteistą žalą po 1 tūkstantį eurų.

Nuosprendis per 20 dienų apeliaciniu skundu gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui per Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmus.