„Skaudžiausia problema Lietuvos keliuose yra ne tik vaikų žūtys, bet ir sunkios traumos, dažniausiai patiriamos tiek dėl vaikų, tiek dėl vairuotojų neatsargumo. Šių nelaimių būtų galima išvengti, jei tėvai ir vaikai daugiau kalbėtųsi apie saugaus eismo svarbą, vaikai kasdien matytų deramą pavyzdį ir prisimintų, jog kelyje reikia būti itin atsargiems. Rugsėjis – tai metas, kai eismas keliuose dar labiau suaktyvėja, į miestą grįžta moksleiviai, studentai. Tuomet pėsčiųjų perėjos tampa ypatingai jautri vieta, todėl svarbu dar kartą vaikams priminti ir paaiškinti, kaip tapti saugaus eismo dalyviais,“ – sakė Lietuvos automobilių kelių direkcijos Eismo saugumo skyriaus vedėjo pavaduotojas Antanas Čereška.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos pareigūnė Aistė Dijokaitė teigia, jog iki Rugsėjo 1-osios ypatingai svarbu vaikams priminti saugaus eismo taisykles: „Vaikai impulsyviai išbėga į gatvę, nepaiso šviesoforų signalų, nedėvi dviratininkų šalmų, taip pat yra neatidūs važinėdami dviračiais, žaidžia arti kelio, o tamsiuoju paros metu nesegi atšvaitų. Neturėdami eismo dalyvio įgūdžių, vaikai neįvertina rizikos, su kuria susidūręs suaugęs eismo dalyvis geba išvengti eismo nelaimės. Tėvai yra pirmieji vaiko mokytojai ir didžiausi autoritetai, jie turi būti pavyzdžiu vaikams, rodyti jiems gero elgesio pavyzdžius įvairiose situacijose, kurios iškyla gatvėje. Tai turėtų būti dažna pokalbių tema, kuri padėtų lavinti vaiko gebėjimus,“ – sakė ji.

Jungtinių Tautų Organizacija 2011–2020 m. paskelbė saugaus eismo veiksmų dešimtmečiu. Akcijos tikslas – perpus sumažinti avarijų aukų skaičių.

Prie akcijos tikslų įgyvendinimo prisidedantys Lietuvos automobilių kelių direkcija, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdyba (Saugaus eismo klasė) ir Lietuvos kelių policijos tarnyba bei Lietuvos automobilininkų sąjunga kviečia visus vaikus ir jų tėvelius rugpjūčio 27 d. 13 val. į nemokamą mokomąjį renginį apie saugų eismą kelyje prekybos centre „Panorama“.

Renginio tikslas – priminti saugaus eismo taisykles. Savo srities profesionalai vaikus mokys, kaip eiti per šviesoforu reguliuojamas ir nereguliuojamas pėsčiųjų perėjas, pasakos, kodėl reikalingi atšvaitai, kaip juos nešioti, kur prisisegti ir t.t. Renginio programos mokomąją dalį sudarys saugaus eismo žinių konkursas, animacinės pamokėlės, kryžiažodžių sprendimas.