Per reidą policijos pareigūnams alkotesteriu pasitikrinti atsisakiusi 25 metų N. Develtova šiandien gailisi dėl tokio elgesio – esą jeigu tik būtų žinojusi įstatymus, taip nebūtų pasielgusi.

N. Develtova ketvirtadienio rytą praleido Vilniaus miesto apylinkės teisme – teisėjas Valerijus Laušas nagrinėjo policijos pareigūnų jaunai moteriai iškeltą administracinio teisės pažeidimo bylą. O protokolas merginai buvo surašytas dėl to, kad ji nesutiko pasitikrinti blaivumo alkotesteriu, tai yra prilyginama sunkiam girtumui – už šį pažeidimą įstatyme bauda nuo 579 iki 868 Eur su teisės vairuoti transporto priemones nuo dvejų iki trejų metų.

N. Develtovos vairuojamą automobilį Mercedes Benz C220“ policijos pareigūnai sustabdė dar birželio 4 d. naktį, apie 1.35 val., Vilniuje, J. Jasinskio g. Jauna moteris tada policijos pareigūnams prisipažino vartojusi alkoholio, bet tikrintis alkotesteriu nepanoro.

Pasikeisdami pareigūnai net keliolika minučių įkalbinėjo ją pasitikrinti, net paprašė reidą stebėjusių fotografų pasitraukti toliau, tačiau mergina vis tiek nesutiko tikrintis, vis maigė savo telefoną ir sakė policininkams pažįstanti „didelį viršininką“.

Bet pareigūnai „didelio viršininko“ neišsigando ir toliau įkalbinėjo merginą papūsti į alkoholio matuoklio vamzdelį. Įsitikinę, kad įkalbėti nepavyks, pareigūnai N. Develtovą įspėjo, kad jai bus surašytas protokolas dėl neblaivumo patikrinimo vengimo. Bet ir po to ji nesutiko tikrintis.

Praėjus maždaug pusvalandžiui po „Mercedes“ sustabdymo, iš automobilio išlipusi keleivė pareiškė, kad vairuotoja nusprendė pasitikrinti alkotesteriu. Tačiau jau buvo vėlu – tuo metu jau buvo baigiamas rašyti protokolas dėl vengimo tikrintis neblaivumą. Beje, vairuotoja atsisakė pasirašyti protokolą ir šaukimą į teismą.

Mergina neatrodė stipriai apsvaigusi, todėl jos elgesys pareigūnus nustebino. Jų manymu, vairuotoja tikrai nebūtų viršijusi lengvo girtumo ribos, už tai numatyta gerokai švelnesnė sankcija nei atsisakius pasitikrinti blaivumą.

Kad padarė didelę klaidą, kai atsisakė pasitikrinti blaivumą, N. Develtova šiandien jau pripažįsta – inidivualia veikla užsiimanti ir vienoje bendrovėje vadybininke dirbanti mergina teisinasi, kad nežinojo įstatymų.

„Jeigu žinočiau įstatymus, tikrai tą dieną pasitikrinčiau blaivumą, labai gailiuosi, kad taip įvyko.“, – ketvirtadienį teisme kalbėjo ji.

Žiniasklaidos dėmesio prieš posėdį ir po jo vengusi mergina dėl savo neatsakingo poelgio kaltino būtent žiniasklaidą – esą pamačiusi, kad policijos reide dalyvauja daug žurnalistų, ji labai sutriko ir nebesuprato, ką daro. Sutrikusi ji buvo ir teisme – kai bylą nagrinėjantis teisėjas paprašė pasakyti savo gimimo metus, N. Develtova sakė, jog yra gimusi „vienas šimtas devyni šimtai devyniasdešimtais metais“, o kalbėdama apie šeimyninę padėtį aiškino, jog yra nevedusi.

„Prisipažįstu kalta, tą naktį su drauge važiavau iš vakarėlio ir patekau į reidą, bet tokį, kuriame buvo labai daug žiniasklaidos, – kalbėjo N. Develtova. – Tada labai susijaudinau, man iškilo toks priepuolis, panika, stresas... Iš tikrųjų, aš gerai nežinau įstatymų, todėl ir nežinojau, kaip elgtis. Ir todėl atsisakiau pareigūnams pasitikrinti blaivumą. Pasiūliau pareigūnams, kad pasitrauktų žiniasklaida, bet man sakė, nepergyvenk, viskas bus gerai. Ir jie nepasitraukė, o paskui policininkas pasakė, kad bus rašomas protokolas, jog atsisakau pasitikrinti blaivumą.“

Jauna moteris tikino, kad po kurio laiko pasėdėjusi automobilyje persigalvojo ir nutarė pasitikrinti, ar vairavo blaivi ar ne, bet esą pareigūnai pareiškė, jog jau yra per vėlu, rašomas protokolas.

„Tikrai nesijaučiau girta, nes jeigu jausčiausi apsvaigusi, tikrai nebūčiau sėdusi prie vairo, – sakė N. Develtova. – Ir pareigūnai man sakė, kad matosi, jog esu blaivi, nors tą vakarą buvau išgėrusi tik dvi taures... O prie vairo sėdau praėjus maždaug dviem valandoms.“

Ji taip pat teisinosi, kad policijos pareigūnų surašyto protokolo ir šaukimo į teismą nepasirašė irgi dėl streso.

Bet ar iš tikrųjų mergina buvo taip susijaudinusi ir ar pareigūnams vėliau siūlėsi pasitikrinti blaivumą, teismui nėra aišku – pareigūnų tarnybiniuose protokoluose ši aplinkybė nėra nurodyta, todėl jie nutarė apklausti pažeidimą užfiksavusį patrulį. Ir tik po jo apklausos, kuri suplanuota po trijų savaičių, teismas svarstys, ar iš tikrųjų N. Develtova padarė jai inkriminuojamą pažeidimą ir ar dėl to turėtų būti nubausta.