Vilniaus miesto 4 apylinkės teismo teisėja Jovita Einikienė pirmadienį paskelbė, kad R. Brazevičiui nutraukia baudžiamąją bylą, nes jis susitaikė su nukentėjusiuoju – bendrove „Priemiestis“, nuo kurios pastato kaltinamasis nuplėšė Lietuvos Respublikos vėliavą su gedulo juostele.

Nutraukdama bylą teisėja atsižvelgė į valstybės kaltinimą palaikiusios Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokurorės Alos Petrenko, kuri net neatvyko išklausyti nuosprendžio, prašymą – prokurorė nurodė, kad R. Brazevičius nuoširdžiai gailisi dėl padaryto nusikaltimo, be to, civiliniam ieškovui pažadėjo atlyginti žalą.

Nors Lietuvos trispalvę išniekinusiam vaikinui ir buvo nutraukta byla, tačiau teisėja J. Einikienė nusprendė R. Brazevičiui pritaikyti baudžiamojo poveikio priemonę – jis per mėnesį privalo „Priemiesčiui“ atlyginti padarytą žalą – 75,24 Lt.

Šiuo metu policijoje saugoma Lietuvos Respublikos vėliava ir kotas bus sunaikinti.

Bylos duomenimis, vasario 16-ąją mirus poetui J. Marcinkevičiui, ir 18-19 d. Vyriausybei dėl to šalyje paskelbus gedulą, R. Brazevičius vasario 18-osios vakarą, apie 22.55 val., nuo Genių gatvėje esančio pastato sienos nuplėšė Lietuvos vėliavą su gedulo ženklu.

Nešdamas vėliavą R. Brazevičius su draugais žingsniavo per Naująją Vilnią – ja mojavo, anot liudytojų, kaip per paradą.

Kai apie siautėjančius jaunuolius buvo pranešta policijai, šie išvyko patikrinti informacijos – netrukus pamatė grupelę vaikinų su vėliava. Jie, kaip ir R. Brazevičius, ėmė bėgti nuo policijos, bet pareigūnams pavyko sulaikyti „vėliavnešio“ bičiulį. Pareigūnai paėmė ir įkaltį – trispalvę, kurią R. Brazevičius sprukdamas išmetė.

„Kai sužinojau, kad dėl mano nusikaltimo yra sulaikytas mano draugas, nuėjau į policiją ir prisipažinau“, – sakė R. Brazevičius. Jis aiškino, kad vėliavą esą suplėšė netyčia – prie spaudos kiosko norėjo ją nuimti nuo koto, tačiau ši lyg tyčia ėmė ir suplyšo.

R. Brazevičius aiškino, kad dėl padaryto nusikaltimo labai gailisi.

Byloje apklausti liudytojai nurodė, kad tądien R. Brazevičius su bičiuliais šventė vieno draugo gimtadienį – dieną jie buvo nuėję išgerti alkoholio į karių kapines, o vėliau šmirinėjo po mikrorajoną.

Pasak baudžiamąją bylą išnagrinėjusio teismo, R. Brazevičius nusikalstamą veiką padarė būdamas apsvaigęs nuo alkoholio – tai turėjo įtakos nusikaltimo padarymui.

Jeigu R. Brazevičius per metus padarys naują nusikaltimą, baudžiamoji byla dėl vėliavos išniekinimo turėtų būti atnaujinta – tokiu atveju jis būtų teisiamas iš naujo. „Tai tikrai nepasikartos“, – tikino nuo atsakomybės atleistas vaikinas.

„Oficialiai jūs neteistas“, – paskelbusi nuosprendį R. Brazevičiui aiškino teisėja, pabrėžusi, kad jis kuo greičiau turi atlyginti padarytą žalą. Tiesa, nuosprendis dar neįsiteisėjęs – jį proceso šalys gali apskųsti apeliacine tvarka.

R. Brazevičius po posėdžio prisipažino, kad ketina siekti profesionalaus Lietuvos kario karjeros.