Be to, 37 metų vyras įsitikinęs, kad turėtų gauti ir 26 tūkst. 400 Lt – tiek jis esą negavo atlyginimo, kai už grotų laukė teismo. Į šią sumą jis įskaičiavo ir advokatui sumokėtą atlyginimą bei kitas patirtas išlaidas bylą nagrinėjant teismuose.

Lietuvos valstybei, atstovaujamai Generalinės prokuratūros ir Policijos departamento, iškeltą bylą dėl turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo nagrinės Vilniaus miesto trečios apylinkės teismas, sakė teismo atstovė Rūta Trimailovienė.

Šiuo metu L. Žukas kali už analogiškus nusikaltimus – berniukų prievartavimą. 2008-ųjų gruodį teismas jam skyrė 20 metų laisvės atėmimo bausmę. Tada teismas jam subendrino bausmę su kitu nuosprendžiu – pedofilas buvo nuteistas už dvylikamečio išžaginimą.

Bausmę atliekančio L. Žuko ieškinys yra susijęs su ikiteisminiu tyrimu, kuriame jis buvo apkaltintas dviejų berniukų išprievartavimu Vilniaus apskrityje.

Vilniaus apygardos teismas L. Žuką išteisino, nors Vilniaus apygardos prokuratūra jį siūlė įkalinti 7,5 metų. Teismas nuosprendyje pabrėžė, kad nepilnamečius berniukus galėjo išprievartauti visai kitas žmogus, kuris šiuo metu vaikščioja laisvėje.

„Ar toks Lietuvoje teisingumas? Ką reikės grįžus į namus pasakyti sūnui?“ – tada išgirdusi L. Žukui paskelbtą palankų teismo nuosprendį vos tramdė ašaras vieno berniukų motina.

L. Žuką pareigūnai buvo apklausę ne viename ikiteisminiame tyrime įvairiuose šalies miestuose, tačiau jo kaltės nepavyko nustatyti. Vieną ikiteisminių tyrimų šiauliečiui nutraukė šiuo metu pataisos namuose dėl mažametės išžaginimo ir seksualinio prievartavimo bausmę atliekantis buvęs Šiaulių miesto apylinkės prokuratūros prokuroras Algis Genevičius. Beje, su juo L.Žukas susitiko ir laukdamas teismo – tiesa, jau už grotų.

„Tikėjausi tokio nuosprendžio, nes esu nekaltas – mane pareigūnai jau ne pirmą kartą nepagrįstai persekioja“, – tada po teismo posėdžio DELFI sakė L. Žukas.

Vilniaus apygardos prokuratūros kaltinamajame akte buvo teigiama, kad praeityje du kartus teistas L. Žukas 2005 metų liepos 29 ir rugsėjo 23 dienomis miškeliuose dviejuose skirtinguose rajonuose prie kelio galėjo užpulti du mažamečius berniukus ir juos seksualiai prievartauti bei nesunkiai sužaloti. Nustatyta, kad abiems vaikams prievartautojas lipnia juosta buvo surišęs rankas ir užklijavęs akis.

Už uždarų durų mažamečių seksualinio prievartavimo bylą išnagrinėjęs teismas pareiškė, kad ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai pažeidė nemažai Baudžiamojo proceso kodekso straipsnių ir bylą ištyrė vienpusiškai. Paaiškėjo, kad netgi drabužiai, kuriuos tyrėjai paėmė iš nukentėjusiųjų vaikų, buvo sumesti ir laikomi toje pačioje dėžėje – tai turėjo lemiamos įtakos ekspertams ištyrus vaikų rūbus.

Atlikus ekspertizes taip pat paaiškėjo, kad ant vaikų drabužių rasta sperma yra ne kaltinamojo, be to, bylą sužlugdė prieštaringi liudytojų parodymai, pažeidžiant įstatymus atlikti atpažinimai.

L. Žukas teisme visada neigė savo kaltę ir tikino, kad tomis dienomis, kai buvo nuskriausti vaikai, jis buvęs darbe.

Tuo tarpu vaikai kaltinamąjį atpažino, o vienas berniukų po susidūrimo su prievartautoju patyrė šoką - dėl prastos sveikatos būklės jo net nebuvo galima apklausti teisme.

L. Žukas į laisvę buvo paleistas dar nebaigus bylos nagrinėti teisme – su bylos medžiaga susipažinę teisėjai suabejojo jo kalte.