„Kai mergaitę išgelbėjome, ji vos atgavo kvapą ir buvo didžiuliame šoke“, – trečiadienį Vilniaus miesto apylinkės teisme prisipažino įtariamąjį pedofilą sulaikęs nepilnametės kaimynas.

Sostinės Gerosios Vilties g. gyvenantis 51 metų Artūras Andriejus Grėbliauskas šiuo metu teismo proceso pabaigos laukia Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime. Ginkluotų konvojaus pareigūnų į teismo salę atvestas kaltinamasis, rodos, dėl to nė kiek nepergyvena, nors įkalinimo įstaigose į seksualiniais nusikaltimais kaltinamus asmenis žiūrima su pagieža, prieš juos naudojamas psichologinis ir fizinis smurtas.

A. Grėbliauskas nepripažįsta jam prokurorų pateiktų kaltinimų dėl pasikėsinimo išprievartauti penkiolikmetę mergaitę, tačiau įtikinamai taip ir negali paaiškinti, ką veikė jaunų šeimų kvartale ir su nepažįstamąja daugiabučio lifte visai kitame Vilniaus gale, nei pats gyvena.

Ikiteisminį tyrimą atlikusi Vilniaus apygardos prokuratūra nustatė, kad A. Grėbliauskas dar sausio 22-ąją, kai apie 16 val. Eitminų g. daugiabutyje pasikėsino išprievartauti penkiolikmetę mergaitę. Paaiškėjo, kad vienoje bendrovėje kiemsargiu dirbantis vyras savo auką nusižiūrėjo dar gatvėje ir sekė ją iki pat namų.

Nepilnametė nieko įtartino nepastebėjo, todėl kai prie pat daugiabučio durų surinkusi saugos kodą pamatė nepažįstamąjį, nieko blogo neįtarė ir šį įleido į laiptinę. Baimė jos nekaustė ir tuomet, kol laukė lifto – vyras niekuo neišsiskyrė iš kitų nepažįstamų daugiabučio gyventojų.

Tačiau vos tik užėjusi į liftą mergaitė suprato, kad pakliuvo į gerai paspęstus spąstus – nepažįstamasis ją griebė už rankų ir prispaudė prie sienos. „Dabar tu man čiulpsi“, – agresyviai nusiteikęs vyras pareikalavo oralinio sekso.

Mergaitė užpuolikui dar bandė priešintis, norėjo šauktis pagalbos, bet jos burna buvo užčiaupta tvirtomis nepažįstamojo rankomis.

Laimei, vyras, nuo kurio sklido nemalonus alkoholio kvapas, mergaitės nesuspėjo išprievartauti – netikėtai liftą išsikvietė tame pačiame name gyvenanti studentė. Kai jis atvažiavo į reikiamą aukštą, iškrypėlis nubėgo į laiptinę, o penkiolikmetė iš baimės net negalėjo pajudėti, verkdama tik bandė gaudyti orą.

Supratusi, kas nutiko, keliais metais vyresnė kaimynė puolė šauktis kaimynų pagalbos – tuo metu kieme buvęs vyras iš karto puolė į pagalbą.

„Mačiau, kaip ta mergaitė sugrįžo į namus, paskui ją ėjo vyras, kurį ji įsileido į laiptinę – tuo metu buvo dienos metas, nieko blogo neįtariau, bet kai atbėgęs ją pamačiau lifte, supratau, kas nutiko“, – prisipažino jis.

Liudytojas prisiminė, kaip bandė sulaikyti mergaitę išprievartauti pasikėsinusį vyrą: „Išbėgau į laiptinę ir išgirdau, kaip sparčiais žingsniais kažkas lipa į viršų – kelis kartus sakiau sustoti, niekur nebėgti, kol galop jį penktame ar šeštame aukšte sulaikiau. Klausiau, ką jis čia veikia, kur eina, tačiau jis man taip ir nieko negalėjo paaiškinti“.

„Tuo metu jau buvau iškvietęs policiją – niekur jo nepaleidau, – sakė vyras. – Supratęs, kad viskas blogai baigsis, vyras ėmė atsiprašinėti – ir tos mergaitės, ir net manęs“.

Pasak liudytojo, įtariamasis prisipažino siekęs patenkinti savo seksualinę aistrą. Tiesa, šią poziciją jis netrukus pakeitė – pamatęs atvykusius policijos pareigūnus vyras ėmė neigti savo kaltę, aiškino, jog tiesiog važiavo liftu ir nieko mergaitei nedarė.

A. Grėbliauskas kaltės nepripažįsta ir šiuo metu – kaltinamasis tikina, jog nepilnametė galbūt jį ne taip suprato.

Už pasikėsinimą seksualiai išprievartauti nepilnametę A. Grėbliauskui gresia įkalinimas iki dešimties metų.