Praėjusių metų sausio 13 d. paslaptingai prapuolė 22 m. kaunietė Gabija Boguševičiūtė, vėliau paslaptingi dingo viena mergina po kitos. Iš viso mįslingomis aplinkybėmis per pusantrų metų pražuvo keturios jaunos merginos – kaunietės G.Boguševičiūtė ir Skirmantė Skirgailaitė, ukmergiškė Kristina Sabaliauskaitė ir vilnietė Goda Kilaitė. Vėliau jų kūnai buvo rasti vandens telkiniuose.

Policijos pranešimuose teigiama, kad ant šių merginų kūnų smurto žymių nepastebėta. Kauniečių 22-ejų G.Boguševičiūtės ir 20-metės S.Skirgailaitės kūnai aptikti Nemune, Vilniuje dingusios ukmergiškės 28 metų K.Sabaliauskaitės palaikai aptikti Neryje, o G.Kilaitės kūnas birželio viduryje rastas Balsio ežero dugne, netoli Žaliųjų ežerų gatvės. Pirmame kurse chemiją studijavusi mergina gegužės 23 d. artimiesiems pasakė vykstanti į kursus Lietuvos edukologijos universitete, tačiau juose nepasirodė ir namo negrįžo.

Dėl Gabijos, Skirmantės ir Kristinos mirčių pradėti ikiteisminiai tyrimai jau baigti pripažinus, kad merginos nusižudė. Tačiau jų tėvai negali susitaikyti su tokiomis išvadomis ir mano, kad jų atžalos buvo nužudytos.

Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra dar aiškinasi G.Kilaitės, rastos prieš mėnesį, dingimo aplinkybes ir mirties priežastį. Jei paaiškės, kad Balsiuose gyvenusios studentės mirtis – nesmurtinė, bus nutrauktas tyrimas ir dėl jos dingimo.

O be žinios dingusių jaunų merginų sąrašą papildė dar viena – 29 me­­tų vilnietė Olga Ostrovnaja. Šios merginos pasigesta birželio pabaigoje. Olga Joninių vakarą apie 21 val. išėjo iš namų Vilniuje, L.Giros gatvėje, ir iki šiol negrįžo.

Siautėja naujas maniakas?

Pranešimai apie paslaptingai dingstančias merginas vis labiau šiurpina visuomenę. Manyta, kad šalyje siautėja žmonių grobikų gaujos, tačiau kai beveik visos dingusios merginos buvo rastos nuskendusios įvairiuose vandens telkiniuose, pasigirdo nuomonių apie galimai siautėjantį maniaką. Ar Lietuvoje po Antano Varnelio ir Kazio Jonaičio atsirado naujas serijinis žudikas?

Policija nelinkusi sieti jaunų merginų žūčių, tačiau verta prisiminti prieš dešimtmetį siautėjusio K.Jonaičio ir dar seniau – 1992-aisiais – Lietuvos provinciją kraupinusio A.Varnelio istorijas. Pakelių maniaku praminto K.Jonaičio atveju pareigūnai taip pat iš pradžių netikėjo, kad panašaus braižo nusikaltimus daro tas pats žmogus. Ir tik spaudai vis garsiau keliant versiją apie maniaką buvo sutelktos geriausių, labiausiai patyrusių policijos bei prokuratūros pareigūnų pajėgos ir nusikaltimus pavyko išaiškinti.

Pirmas serijinis žudikas nepriklausomoje Lietuvoje

1992 m. Lietuvą pirmą kartą persmelkė žinia, kad šalyje siautėja žudikas maniakas. Iš pradžių nesugaunamuoju laikytas A.Varnelis žudė atokiuose kaimo vienkiemiuose gyvenusius senukus. Vienodu braižu nužudyti šeši pagyvenę žmonės Šakių, Jurbarko, Telšių, Kelmės, Raseinių rajonuose.

Antanas Varnelis
Kol A.Varnelis buvo laisvėje, Lietuvos gyventojai šiurpo, o laikraščiai nuolat skelbė vis po naują kraupią žinią. Vienas aukštas Vidaus reikalų ministerijos (VRM) pareigūnas apie žudiką tuomet pasakė: „Tai – jau ne žmogus! Tai – vilkas!“ Žiniasklaida išsigandusius kaimo gyventojus vis ragino neprarasti budrumo, nes maniakas žiaurus ir neprognozuojamas: „Visas savo aukas žudikas užmuša kirviu per galvą“, „jis nuožmus ir šaltakraujis“, „Kelmės rajone nužudęs auką užvertė ją šiaudais ir dar kelias naktis ant tų šiaudų miegojo“.

Provincijos žmonės lengviau atsipūtė, kai maniaką sugavo Kauno rajono Užliedžių kaimo gyventojai. Paaiškėjo, kad visą Lietuvą gąsdino ir savivaldybių bei VRM kriminalistus už nosies vedžiojo menko išsilavinimo 22-ejų pagalbinės mokyklos auk­lėtinis A.Varnelis, kuriam vėliau ekspertai nustatė įgimtą silpnaprotystę.

A.Varnelis buvo nuteistas mirties bausme ir po metų sušaudytas. Dėl tokio teismo nuosprendžio tuomet itin piktinosi Danijos žiniasklaida: „Lietuvoje psichopatai šaudomi teismo nuosprendžiu“. Mat A.Varnelis buvo penktasis iš septynių, kuriems po nepriklausomybės atkūrimo Lietuvoje įvykdyta mirties bausmė. Tada buvo padėtas istorijos apie pirmą nepriklausomos Lietuvos žudiką maniaką taškas. O maždaug po dešimt­mečio „užgimė“ naujas maniakas, žudęs tik jaunas gražias merginas.

Nužudydavo plaktuku

Naujo maniako medžioklė prasidėjo 2001-ųjų vasarą. Lietuva vėl šiurpo nuo antraščių apie žiaurų serijinį žudiką. Priešingai nei prieš devynerius metus, kai buvo užpuolami ir žudomi senyvo amžiaus kaimiečiai, dabar maniakas medžiojo išvaizdžias studentiško amžiaus merginas, stabdžiusias pakeleivingas mašinas.

Regioninių ir respublikinių dienraščių puslapiuose tuomet mirgėjo antraštės: „Maniakas keliuose pasėjo mirties baimę“, „Aiškėja, kad merginos sėsdavo į žudiko mašiną ir dingdavo“.

Kazys Jonaitis
Visi laikraščiai ir visų televizijos kanalų žinių laidos spausdino ir rodė dingusiųjų, o vėliau – rastų nužudytųjų nuotraukas. Buvo pranešta, kad merginos dingo po to, kai sostinės Savanorių prospekte stabdė pakeleivingas mašinas. Tuomet Lietuvoje smarkiai sumažėjo autostopu keliaujančių studenčių, o Savanorių prospekte prie išvažiavimo iš miesto jų iš viso nebeliko.

K.Jonaitis pakeleives veždavo ant priekinės sėdynės, bandydavo užmegzti pokalbį, siūlydavo pasimylėti. Merginai nepaklusus, maniakas paimdavo plaktuką, kurį vežiojosi paslėptą po laik­raščiu prie pavarų perjungimo svirties, ir juo trenkdavo aukai per galvą. Tuomet belikdavo pasukti į mišką...

Aukų gali būti daugiau

Uždaruose teismo posėdžiuose „narve“ laikytas maniakas tikino, kad merginos pačios neatsispirdavo jo vyriškam žavesiui, o paskui reikalaudavo pinigų.

Teismas tuo nepatikėjo, o kameros kaimynams – įslaptintiems liudytojams – maniakas prisipažino, kad aukas žudė be gailesčio ir į jų ašaras nekreipė dėmesio.

2003 m. už keturių merginų išžaginimą ir trijų nužudymą teismas K.Jonaitį pripažino itin pavojingu recidyvistu ir nubaudė kalėti iki gyvos galvos. Manoma, kad K.Jonaičio aukų turėtų būti daugiau, bet to įrodyti nepavyko.

Policija: jokio maniako žudiko šiuo metu nėra

„Per dieną vien Vilniuje būna ir po tris savižudžius – žmonės kariasi, šoka po traukiniais, skandinasi, nusišauna... Žudosi kasdien. Niekas rimtai neanalizuoja savižudybių priežasčių, nekaupia duomenų. Tik policija ikiteisminio tyrimo mirties priežasčiai nustatyti metu pasiaiškina savižudybės priežastis. Nustato jas ir byla keliauja į archyvą – niekas neanalizuoja tendencijų ir kt. O būtų galima imtis kažkokių veiksmų. Bet tai jau ne policijos funkcija“, - DELFI sakė Vilniaus apskrities policijos viršininko pavaduotojas Antonis Mikulskis.

Paprašytas pakomentuoti sostinėje pastaruoju metu sklandančius gandus apie merginas skandinantį maniaką, A. Mikulskis nedvejodamas kategoriškai pasakė: „Policija netylėtų, o perspėtų visuomenę, jei būtų grobiami žmonės, siautėtų maniakas. Joks maniakas žudikas šiuo metu nesiaučia! Kokia prasmė mums būtų slėpti maniako egzistavimą?!“.

Psichologinė pagalba telefonu

Psichologinės pagalbos tarnybaTelefono numerisDarbo laikas
Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888 I-VII
visą parą
Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai
116 111 I-VII
11:00 - 21:00
Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277 I-V
16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
8 800 66366 I-V
10:00 - 21:00
Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
116 123 I-VII
visą parą

800-ąją paslauga apmoka Socialinės apsaugos ir darbo ministerija iš Valstybės biudžeto lėšų.

Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.ltAtsako per dvi dienas
„Jaunimo linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetasAtsako per dvi dienas
„Vilties linija“Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.comAtsako per tris darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.ltAtsako per tris dienas

Visa papildoma informacija – puslapyje www.klausau.lt